Je leest tegenwoordig heel veel over supergranen – geen tarwe maar boekweit, spelt en quinoa zijn hot! Maar wat kun je ermee? Ik zocht het uit.
1. Amarant
Wat is het?
Amarant lijkt een beetje op couscous, maar dan glutenvrij. Het zit vol calcium en eiwitten. Je kunt het als graan kopen maar ook gepoft. (overigens is amaranth eigenlijk geen graansoort maar een zaadje)
Wat kun je ermee?
Je kunt het gebruiken in recept waar je normaal rijst of couscous voor zou gebruiken. Gepofte amaranth is lekker als ontbijt, in combinatie met kwark of yoghurt.
2. Boekweit


Wat is het?
Boekweit wordt meestal gemalen tot meel, het is glutenvrij en rijk aan vezels en eiwitten. Ook bevat boekweit vitamine B1 en B6, en mineralen als magnesium.
Wat kun je ermee?
Van boekweitmeel maak je heerlijke boekweit pancakes. Je kunt het ook prima gebruiken om koekjes mee te bakken en het is een goede basis voor deze overheerlijke wortelpannenkoeken, of deze pompoenpoffertjes.
3. Chiazaad


Wat is het?
Dit zaad, dat ook als vogelvoer wordt gebruikt (echt!), zit vol omega 3 en is rijk aan vezels. Ook is chiazaad een bron van calcium, eiwitten, selenium, ijzer en kalium.
Wat kun je ermee?
De zaadjes kun je makkelijk verwerken in je yoghurt-ontbijtje. Ook door een smoothie smaken de zaadjes prima. De zaadjes nemen makkelijk vocht op, laat ze samen met wat amandelmelk een nachtje in de koelkast staan en je hebt chiapudding. Lekker; chiapudding met mango en banaan, en chiapudding met aardbei.
4. Farro
Wat is het?
Dit supergraan met nootachtige smaak, zit bomvol magnesium en is een goede bron van calcium.
Wat kun je ermee?
Je kunt lekkere salades maken met farro, of strooi een handje door je soep voor een extra gevulde soep.
5. Freekeh
Wat is het?
Freekeh zit bomvol vezels, eiwitten, mineralen en vitamine B.
Wat kun je ermee?
Je kunt freekeh net zo gebruiken als rijst of couscous.
6. Kamut
Wat is het?
Kamut heeft weinig effect op je bloedsuikerspiegel en helpt dan ook om energie in balans te houden. Daarnaast zit het bomvol eiwitten en bevat het mineralen als selenium, zink en magnesium. Kamut is niet glutenvrij.
Wat kun je ermee?
Kamut bevat gluten en het is dan ook een geschikte graansoort om brood mee te bakken. Ook koekjes, cake en pannenkoeken zijn opties om kamut in te verwerken.
7. Millet
Wat is het?
Millet is een gierstsoort. Millet is rijk aan vitamine B en is glutenvrij.
Wat kun je ermee?
Je kunt millet gebruiken als vervanger van rijst of couscous.
8. Sorghum
Wat is het?
Sorghum is net als millet, een gierstsoort. Dit Afrikaanse graan is rijk aan eiwitten en het is glutenvrij.
Wat kun je ermee?
Je kunt sorghum gebruiken als vervanger van rijst. Het is ook verkrijgbaar als sorghummeel, een prima vervanger van gewoon tarwemeel.
9. Spelt


Wat is het?
Spelt is een graansoort die op tarwe lijkt, maar spelt bevat veel minder gluten. Spelt zit vol eiwitten, vitamine B en E, en verschillende mineralen zoals ijzer en magnesium.
Wat kun je ermee?
Spelt wordt net als tarwe gebruikt, de mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Het is ideaal om brood mee te bakken, en wat dacht je van speltpasta? Ook koekjes en pannenkoeken bakken gaat prima met speltmeel.
10. Quinoa


Wat is het?
Quinoa is hot! Het zit dan ook vol eiwitten, belangrijke aminozuren en vitamine E. Dit graan vult goed en is redelijk neutraal van smaak, waardoor je er veel kanten mee op kunt.
Wat kun je ermee?
Je kunt quinoa net zo gebruiken als rijst. Ik gebruik het vaak om salades te maken, zoals deze quinoasalade met gerookte zalm, deze quinoa salade met gerookte kip of deze quinoa salade met rauwe ham en mozzarella.
10x supergranen
Tip: sla onderstaande afbeelding op via Pinterest, dan kun je hem altijd weer makkelijk terugvinden.


2 Reacties
Anne-Marie
12 juni 2015 at 20:46Heb jij deze allemaal gegeten? Ik ken er maar een paar eerlijk gezegd. Ik vind quinoa niet lekker, mis de ‘bite’ van rijst. Ben wel benieuwd naar freekeh.
Sandra
16 juni 2015 at 18:27Ik moet er ook nog een paar proeven haha :-) Kan me voorstellen dat je bij quinoa een beetje bite mist hoor!