Op het Kerstmenu kunnen verschillende Kerst bijgerechten zeker niet ontbreken. Het Kerst-diner is de gelegenheid bij uitstek om eens flink uit te pakken en veel verschillende gerechten op tafel te zetten.
Kerst bijgerechten
Wat naar mijn mening zeker niet mag ontbreken op de kersttafel zijn minimaal één aardappelgerecht, en minimaal twee soorten groenten.
Kerst bijgerechten met aardappel
Je kunt uiteraard gewoon gekookte of gebakken aardappels serveren, maar het ook leuk om eens lekker uit te pakken met aardappelgerechten. Want met de bescheiden pieper kun je véél lekkere dingen maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
Aardappelgratin met ui
Deze heerlijke aardappelgratin met ui is al jaren een succesnummer op mijn blog! Dat snap ik wel, want van zo’n schaal vol romige aardappels wordt toch bijna iedereen wel blij?

Tip: je kunt ook de helft van de aardappel vervangen door pastinaak en er deze pastinaakgratin van maken.
Pastinaak smaakt een beetje naar wortel en zo krijg je direct nog wat extra groenten binnen ook. Lekker!
Hasselback aardappels

Deze lekkere hasselback aardappels met kruidenkaas zijn ontzettend lekker als bijgerecht. Toegegeven: misschien niet erg fotogeniek maar uiteindelijk draait het om de smaak, en dat zit hier wel goed!
‘Hasselback’ betekent trouwens niets meer of minder dan dat je een groente of een aardappel in hele dunne plakjes, bijna tot de bodem insnijdt. Op deze manier worden de plakjes een stuk krokanter dan wanneer je een aardappel gehalveerd in de oven zou bakken.
Aardappelpuree

Een flinke schaal met romige aardappelpuree, dat is een perfect Kerst bijgerecht met aardappel! Want dit past werkelijk overal bij. Voor een lekkere romige aardappelpuree ben je vooral niet te zuinig met de boter. In dit recept ga ik uit van 10% boter, maar tijdens de feestdagen hou ik je zeker niet tegen om er nog een flinke extra klont doorheen te roeren hoor!
Kerst bijgerechten met groenten
Zelf serveren wij altijd minimaal twee bijgerechten met groenten tijdens het kerstmenu. Vaak klassieke gerechten, maar misschien zit er ook een verrassend bijgerecht voor je tussen!
Witlof uit de oven

Eén van de ultieme kerst bijgerechten uit de oven als je het mij vraagt: witlof met ham, kaas en bechamel. Gewoonweg verrukkelijk en echt onmisbaar tijdens het kerstmenu. Komt deze ovenschotel bij jou ook op tafel?
Boontjes met spek

Nog een onmisbaar Kerst bijgerecht zijn deze haricots verts met spek. Ze komen elk jaar op tafel en dat is ook niet zo gek, want dit is er zo één in de categorie ‘weinig moeite, groots effect’. Het is echt ontzettend makkelijk en je doet de oven waarschijnlijk toch wel aan, dus schuif je deze boontjes met spek er zo bij.
Stoofperen met port

Wat is een kerstdiner zonder stoofperen? Deze stoofperen met kaneel zijn hier favoriet. De prachtige, dieprode kleur krijgen ze omdat je ze in port kookt. Dat geeft niet alleen een mooi kleurtje, maar ook een heerlijke smaak.
Cranberrycompote met kaneel

Cranberries zijn super smaakvolle, zure bessen. Door ze in te koken met suiker en wat smaakmakers zoals kaneel, kun je er een lekkere, friszoete cranberrycompote van maken.
Deze compote doet het erg goed als Kerst bijgerecht, heerlijk bij een stukje vlees bijvoorbeeld. Vooral bij wild en bij varkensrollade vind ik het zelf erg lekker.
Spruitjes met spek en kaas

Spruitjes liefhebber? Ik niet! Maar deze spruitjes ovenschotel met kaas en spekjes is toch wel zó lekker, dat ook ik hier graag nog een keer van opschep!
Uitgebakken spekjes en ui, smaakvolle cheddar, paprikapoeder… Daarmee maak je bijna alles lekker, en spruitjes dus ook!
Wortels met honing uit de oven

Als je ‘regenboogwortels’ kunt vinden, gebruik ze dan absoluut voor dit recept voor wortels uit de oven, want wat een spectaculair resultaat geeft dat!
Maar ook met de gewone oranje wortel is dit één van de lekkerste Kerst bijgerechten die er is! Door de wortels te bakken in honing, boter, mandarijnsap, gember en tijm geef je ze erg veel smaak mee.
Spitskoolsalade met mandarijn

Een lekkere frisse salade doet het ook altijd goed als bijgerecht. Deze spitskoolsalade met noten en mandarijn doet het altijd goed. Knapperige spitskool en noten, een frisse yoghurtdressing en zoete mandarijn. Lekker!
En blijft er wat van de salade over? Dat kun je de volgende dag nog eten als lunch!

Nog geen reacties