Menu
hersenspinsels

5x waarom een keukenmachine een musthave is voor iedere keuken

Een keukenmachine. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf pas sinds een jaar of twee eentje heb. Daarvoor gebruikte ik allerlei losse apparaten en keukenhulpjes. Op een gegeven moment besloot ik mezelf toch maar eens te trakteren op een échte keukenmachine en ik moet zeggen, dat was echt een goede investering!

Twijfel jij nog over de aankoop van zo’n apparaat? Snap ik, want echt goedkoop zijn ze over het algemeen niet. Maar echt, je gaat er zoveel plezier van hebben. Ik geef je 5 redenen waarom een keukenmachine echt een aanwinst is voor jouw keuken!

1. Het vervangt meerdere apparaten

Als je eenmaal de beste keukenmachine voor jouw budget hebt gevonden, kunnen sommige andere apparaten en keukenhulpjes de deur uit. Zo gebruikte ik een hakmolen (die echt bij lange na de kracht niet heeft die een keukenmachine wel heeft) en die kon direct de deur uit. Ook mijn blender en citruspers kon ik naar de kringloop brengen. Afhankelijk van het type apparaat dat je kiest, kan vaak ook je mixer weg!

Ik maakte me een beetje zorgen om weer zo’n bakbeest in de keuken, maar in de praktijk valt dat dus mee, omdat het andere apparaten vervangt. In theorie zou je ook je staafmixer weg kunnen doen, maar in de praktijk pak ik zie zelf toch nog regelmatig, bijvoorbeeld voor het even snel pureren van een lekkere soep.

2. Het spaart je heel veel handwerk

Paasstol recept

Zelf deeg kneden is soms heerlijk om te doen, maar laten we eerlijk zijn: het is zwáár werk! Laat de keukenmachine gewoon het werk voor je doen! Zeker als je veel brood bakt, is het wel erg fijn als zo’n machine het zware kneedwerk van je over kan nemen. Zo wordt bijvoorbeeld het maken van een lekkere Paasstol ineens een stuk makkelijker!

3. Geen bloedende vingers meer

Rode koolsalade

Als je mij een klein beetje kent, weet je dat ‘onhandig’ best mijn tweede naam had kunnen zijn. Ik kan een behoorlijke kluns zijn. Meestal is dat niet zo heel erg, maar ik kan niet meer op twee handen tellen hoe vaak ik mezelf heb gesneden bij het gebruiken van een rasp. Daarom ben ik erg blij met de ‘rasp-functie’ op mijn keukenmachine. Dit is geheel veilig en het spaart me ook nog eens heel veel tijd uit. Want wat een rotklus is dat zeg… Recepten zoals deze rodekoolsalade maak ik nu in een handomdraai!

4. Je kunt ‘m uitbreiden zoals jij dat wilt

Heel handig: veel merken bieden de optie om een standaard machine te kopen, die je vervolgens kunt uitbreiden met allerlei accessoires. Drink je bijvoorbeeld veel vers sinaasappelsap, dan is een citruspers erbij heel handig. Maar als je dat nooit drinkt, neemt het alleen maar ruimte in. Zo kun je de keukenmachine helemaal naar je eigen wensen samenstellen.

In mijn ervaring is in ieder geval handig om te hebben:

  • Verschillende messen waarmee je kunt hakken, plakjes snijden en raspen (grof en fijn)
  • Een mixer-functie met ‘gewone’ mixerhaken & deeghaken
  • Een citruspers
  • Een blender (gebruik ik zelf regelmatig maar het neemt wel veel ruimte in, dus als je niet zoveel bergruimte hebt in je keuken wil je deze misschien achterwege laten)

Welke keukenmachine voor jou de beste is, is natuurlijk heel persoonlijk. Het is uiteraard afhankelijk van je budget, maar bedenk je vóór je overgaat tot een aanschaf, ook wat je ermee wilt doen. Wil je bijvoorbeeld vaak grote porties pizzadeeg kneden? Dan is een grote mengkom bij jouw keukenmachine een must. Ga je hem juist veel gebruiken voor snijden en raspen, dan is een uitgebreide collectie messen/raspen weer heel handig. Informeer jezelf dus goed voor je overgaat tot aanschaf.

5. Het staat mooi!

Jaaaaa, een beetje een oppervlakkige reden om zo’n apparaat aan te schaffen, maar over het algemeen is zo’n machine echt een pareltje op je aanrecht. Zeker als je voor de enige echte klassieker gaat: de KitchedAid. Die viel voor mij trouwens buiten mijn budget hoor, wat zijn die prijzig. Gelukkig zijn er machines voor ieder budget.

Maar jongens, als je eenmaal een keukenmachine hebt voelt het echt alsof je heel professioneel bezig bent, haha! Overigens zijn niet alle machines even mooi natuurlijk, en zijn de specificaties van het apparaat uiteindelijk een stuk belangrijker dan de looks. Volgens mij is uiteindelijk de belangrijkste reden voor de aanschaf van zo’n machine, dat het je leven weer een stukje makkelijker maakt. En dat is nooit een slechte reden voor zo’n aankoop…

Heb jij al een keukenmachine? En wat vind je er handig of juist niet handig aan? Laat het me weten in de comments!

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter