Menu
hersenspinsels

16x december seizoensgroenten

We zijn alweer toe aan het laatste deel van de serie artikelen over seizoensgroenten. De laatste maand van het jaar, zelfs in december zijn er nog 16 soorten groenten in het seizoen! Best veel om uit te kiezen dus. En dat is goed nieuws, want seizoensgroenten eten heeft veel voordelen. De groenten zijn op hun lekkerst (want supervers), ze hoeven niet geïmporteerd te worden (goed voor het milieu) én meestal zijn ze ook voordeliger. Benieuwd naar de december seizoensgroenten? Hier komen ze!

Aardappels

Gebakken aardappels met citroen

Ja hoor, daar zijn ze weer! Al het hele jaar trappen we de lijst van seizoensgroenten af met de goede oude aardappel. Deze knol is dan ook het hele jaar door in het seizoen. Nu scharen we de aardappel in Nederland eigenlijk meestal niet onder de groente, maar in veel andere landen wordt dat wél onder de groenten geschaard. Daarom neem ik hem toch mee in de lijst. De aardappel is echt ontzettend veelzijdig. Lekker als friet of chips natuurlijk, maar ook als puree, als extra vulling in een soep, in een ovenschotel… Wat kun je er niét mee kun je haast beter zeggen. Een paar lekkere ideetjes:

Andijvie

Andijvie is ook een december seizoensgroente. Deze wat bittere groente kun je bijvoorbeeld roerbakken of verwerken in de overbekende stamppot. Om het bittere van de andijvie wat te maskeren, kun je deze groente combineren met fruit. Met mandarijn of appel bijvoorbeeld.

Boerenkool

Jaaaaa, het boerenkool-seizoen is begonnen! Boerenkoolstamppot hoort toch wel tot mijn favoriete stamppotten hoor, hoe zit dat bij jou? Deze groente werd een paar jaar terug ineens razend populair in Amerika, toen hij gebombardeerd werd tot superfood. Wisten wij in Nederland natuurlijk allang ;-)

Sindsdien wordt boerenkool niet meer alleen verwerkt in een stamppot, maar worden er ook salades mee gemaakt, ‘chips’ (door de bladeren te roosteren in de oven) en zelfs smoothies. Tja, zelf word ik daar niet heel blij van, maar ieder zijn ding!

Knolselderij

Snert - Erwtensoep

Andijvie, boerenkool en nu knolselderij. Je kunt merken dat het winter is hè? Ook knolselderij is een echte december seizoensgroente. De aardse smaak van de knolselderij past heel goed bij andere typische wintergroenten. Pastinaak, pompoen en wortel bijvoorbeeld.

Maar het bekendste gerecht met knolselderij is toch wel erwtensoep. Wist je dat je nog veel meer met deze knol kunt doen? Zo kun je er een zijdezachte puree van maken, heel lekker! Ook kun je er frieten van snijden en deze bakken in de oven.

Pompoen

Pompoen ontbijtbars

Pompoen is toch wel een van mijn favoriete december seizoensgroenten. Met zijn hartige, maar zoete smaak kun je namelijk echt alle kanten op. Zelf verwerk ik hem erg graag tot een zoet recept. Deze oranje kanjers doen het dankzij hun zoetige smaak namelijk prima in taarten en andere zoete baksels zoals deze pompoen cheesecake. Maar uiteraard smaken ze ook prima bij het avondeten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Prei

Frittata met prei en garnalen

Een lekker veelzijdige seizoensgroente van december is de prei! Deze uiige groente geeft heel veel smaak af en is daarmee een super smaakmaker voor heel veel gerechten. In sauzen, soep en ovenschotels komt hij bijvoorbeeld prima tot zijn recht. Maar geef deze bescheiden groente ook eens een hoofdrol, bijvoorbeeld in deze recepten:

Rode biet

Quinoasalade met rode biet en gerookte zalm

Rode bietjes, nog zo’n lekkere seizoensgroente van december. Bietjes zijn aards en zoetig. Heerlijk in zowel een hartig, als een zoet gerecht. Zelf gebruik ik ze vaak om wat extra groenten naar binnen te krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een smoothie of blokjes biet in een salade. Maar zelfs in cake of pannenkoeken kun je deze december seizoensgroenten verwerken. Door hun prachtig rode kleur maken ze je baksels mooi roze, zonder het gebruik van kleurstoffen. Lekkere recepten met bietjes:

Rodekool

Rode koolsalade

Nog zo’n schitterend gekleurde groente is de prachtige rodekool, altijd een feestje om deze groente doormidden te snijden, vind je niet? Dat mooie raster van paars en wit, echt een heel fotogenieke groente! Je kunt rodekool rauw eten.

Lekker als extra crunchy vulling voor een wrap, of in deze lekkere lunchsalade met appel, rodekool en wortel Ook warm is hij erg lekker, gestoofd met appeltjes is het een klassieke combinatie. Of denk eens aan de bekende ‘jachtschotel’, dat is een ovenschotel met rodekool, gehakt & aardappel. Ook heel lekker!

Savooiekool

De savooiekool is enorm groot en heeft dan ook heel flinke bladeren. Dat maakt deze december seizoensgroenten erg geschikt om met iets lekkers te vullen. Denk bijvoorbeeld aan een smakelijk gekruid gehaktmengsel zoals in deze koolrolletjes met gehakt. Je kunt de kool ook fijnsnijden en vervolgens roerbakken, stoven, koken of verwerken in een ovenschotel.

Schorseneren

Schorseneren zijn in de supermarkt niet zo makkelijk te vinden, zelfs niet in maanden waarop ze in het seizoen zijn. Deze ‘vergeten groente’ heeft dan ook niet zo’n populair imago. Hij kreeg de bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’ omdat de stengels lastig te schillen zijn. Ze zijn namelijk heel kleverig. Eenmaal schoongemaakt kun je ze bereiden zoals je met asperges zou doen. Daar smaken ze namelijk een beetje naar.

Spruitjes

Ovenschotel met spruitjes

Spruitjes – de meningen over deze seizoensgroente lopen erg uiteen! Meestal ben je er óf dol op, óf je vindt het helemaal niets. Nou zal ik meteen eerlijk bekennen dat ik spruitjes niet erg lekker vind, maar verwerkt in een lekker gerecht met andere sterke smaken lust ik ze wel. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij deze spruitjes met ricotta en citroen, of deze bijzondere vegetarische ovenschotel met spruitjes, noten en ahornsiroop. Ook overheerlijk is deze spruitjes ovenschotel met spekjes en cheddar.

Uien

Gratin rode ui

Gele ui, rode ui, sjalotjes… Deze december seizoensgroenten liggen standaard in mijn keukenkastje. Ze zijn dan ook een heerlijke smaakmaker in ontzettend veel gerechten. Maar je kunt ze ook eens een hoofdrol geven. Bijvoorbeeld in deze uiensoep met bier, uienquiche, gratin van rode ui of dit fantastisch lekkere kaas-uienbrood.

Veldsla

Salade met gerookte kip

Veldsla klinkt zomers, maar is ook in de winter in het seizoen. Deze zachte slasoort met zijn smaakvolle blaadjes is mijn favoriete basis voor een lekkere, goed gevulde lunchsalade. En de blaadjes die overblijven, gaan lekker op een belegd broodje of in een wrap. Een paar lekkere recepten met veldsla:

Witlof

Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

Ohhh heerlijk, witlof! Om zó te eten een ietwat bittere groente, maar voor de klassieke witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus mag je me wakker wakker!. Maar natuurlijk kun je er meer mee doen dat dat. Wist je dat witlof ook heerlijk combineert met blauwe kaas? Of maak er deze smaakvolle stamppot mee.

Witte kool

Zie spitskool.

Wortels

Geglaceerde wortels met honing en tijm

Wat zijn er veel zoete groenten in het seizoen in december hè? Ook de wortel is een seizoensgroente van december. Door hun zoete smaak zijn ze bij kinderen vaak favoriet. Lekker als snack. Maar je kunt er nog veel meer lekkere dingen mee maken, zowel hartig als zoet. Wat denk je bijvoorbeeld van:

Zo, dat waren de december seizoensgroenten, hopelijk vond je het een interessant artikel!

December seizoensgroenten

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter