Het eten van seizoensgroenten heeft zoveel voordelen. De groenten zijn op hun lekkerst (want supervers), ze hoeven niet geïmporteerd te worden (goed voor het milieu) én meestal zijn ze ook voordeliger. Maar het is al november, dan groeit er toch niets meer? Wrong! Ook aan het einde van het jaar zijn er nog volop seizoensgroenten verkrijgbaar. Ik zet ze voor je op een rijtje:
Aardappels

De aardappel is het hele lokaal verkrijgbaar en is dan ook een seizoensgroente van november. Nou vinden we de aardappel in Nederland eigenlijk geen groente, maar in veel andere landen wordt de goede oude aardappel wél onder de groenten geschaard. Daarom neem ik hem toch mee in dit seizoensgroente-overzicht.
Deze veelzijdige knollen zijn haast onmisbaar in de keuken. Maak er puree van, gebruik ze als extra vulling voor soep of een ovenschotel. Pof ze, kook ze, bak ze… Een paar lekkere recepten met aardappel:
Andijvie
Andijvie is ook een november seizoensgroente. Hij smaakt soms wat bitter en is daarom erg lekker in combinatie met fruit. Appel en mandarijn zijn klassieke combinaties.
Ook lekker is natuurlijk andijviestamppot, zeker nu het wat kouder wordt heerlijk! Andijvie roerbakken kan ook.
Bloemkool

Bloemkool is vrij neutraal van smaak en is daarom bij velen een geliefde groente. Deze seizoensgroente van november vraagt er dan ook om goed op smaak gebracht te worden.
Door de neutrale smaak kan je deze groente goed combineren met sterke smaken. Denk bijvoorbeeld aan blauwe kaas, of kerrie bijvoorbeeld.
Broccoli

Broccoli, nog zo’n favoriet van velen. Je kunt hem prima combineren met de zojuist besproken bloemkool in een lekkere ovenschotel, maar je kunt nog zoveel meer met deze seizoensgroente van november.
Koken, roerbakken, in pastasaus, in een ovenschotel of quiche… Aan recept-inspiratie is geen gebrek! Probeer bijvoorbeeld eens:
Chinese kool

Een ‘Chinese’ kool in een rijtje met lokale seizoensgroenten? Dat klinkt nogal tegenstrijdig, maar deze groente wordt echt gewoon in Nederland geteeld. Oorspronkelijk komt deze kool uit China, vandaar de naam.
Deze kool met enorme bladeren smaakt vrij neutraal en doet het goed in een salade of roerbakgerechten. Hij is erg lekker in combinatie met oosterse smaakmakers. Het is ook erg lekker om de koolbladeren te vullen met een smaakvol gehaktmengsel, zoals in deze Chinese koolrolletjes met gehakt.
Courgette

Deze seizoensgroente van november is ontzettend veelzijdig. Gelukkig maar, want als je ze wel eens zelf hebt geteeld weet je dat je al snel omkomt in de courgettes! Deze groene groente kun je bakken, grillen en verwerken in talloze recepten. Een paar ideetjes:
Knolselderij

Knolselderij is een echte wintergroente. De aardse smaak van de knol kun je dan ook goed combineren met andere typische wintergroenten. Pastinaak, pompoen en wortel bijvoorbeeld.
Maar het bekendste gerecht met deze november seizoensgroente is toch wel erwtensoep. Je kunt echter nog veel meer doen met deze knol. Maar er bijvoorbeeld puree van, of frietjes.
Paddenstoelen

Jaaaaa, het paddenstoelenseizoen is hier! Paddenstoelen zijn hier in huis favoriet en je ziet ze dan ook vaak voorbij komen in mijn recepten. Ze zijn ook zo lekker veelzijdig.
Heerlijk in een soepje, op toast, op een pizza, of zelfs in een lauwwarme salade. Maak er bijvoorbeeld eens één van de volgende recepten mee:
Pompoen

Pompoen, voor velen dé ultieme herfstgroente (ook al is hij al vanaf augustus in het seizoen). Met deze seizoensgroente van november kun je zowel hartige, als zoete gerechten maken.
Dankzij de zoetige smaak doet de pompoen het namelijk ook prima in baksels. Maar er zijn ook volop hartige recepten te bedenken met deze oranje kanjers. Een paar tips:
Prei

Een lekker veelzijdige seizoensgroente van november is de prei! Deze groente smaakt ‘ui-achtig’ en is met zijn lange stengels een heerlijke smaakmaker.
Het is bijvoorbeeld een prima basisgroente om te verwerken in sauzen, soep en ovenschotels. Een paar lekkere recepten met prei:
Rode biet

Rode bietjes zijn met hun aardse, zoete smaak geweldig in zowel hartige als zoete gerechten. Het is daarmee een fijne groente om op een makkelijke manier wat extra groenten naar binnen te krijgen. Zelfs in een cake of smoothie doen deze rode knollen het erg goed.
Door de sterke kleur heb je geen kleurstof nodig en krijg je als vanzelf prachtige, knalroze gerechten. Verwerk ze bijvoorbeeld tot
Rodekool

Nog zo’n schitterend gekleurde groente is de rodekool. Een klassieke combinatie is rodekool met appel en dat is dan ook heerlijk. Je kunt dat zowel warm eten als bijgerecht, maar ook rauw als een lekkere lunchsalade met appel, rodekool en wortel
Ook erg lekker: een ovenschotel met rodekool, gehakt & aardappel. De bekende ‘jachtschotel’.
Rucola
Rucola is een fotogenieke slasoort die sterk smaakt. Een beetje peperig. Hij is daarom minder geliefd om te verwerken tot een salade. Daarentegen is hij erg lekker als topping op bijvoorbeeld carpaccio, pizza, flammkuchen of een lunchbroodje.
Savooiekool
De enorme bladeren van deze november seizoensgroente zijn bij uitstek geschikt om te vullen en op te rollen. Savooiekool kan ook gekookt of gestoofd worden, of verwerk ‘m in een ovenschotel.
Schorseneren
Schorseneren zijn maar kort in het seizoen en daarom een echte seizoensgroenten. Van november t/m maart kun je ze vinden. Deze groente kreeg de bijnaam “keukenmeidenverdriet”. Dat klinkt niet zo vriendelijk en en dat is het ook niet, hij wordt namelijk zo genoemd omdat hij zeer lastig te schillen is doordat de groente erg kleverig is. Schorseneren smaken een beetje naar asperge, en je kunt ze op dezelfde manier bereiden.
Spruitjes

Ben jij team spruitjes of juist niet? Er lijkt wel geen middenweg te zijn met deze kleine groene knolletjes. Zelf ben ik absoluut team spruitjes, maar om ze ‘zo’ te eten vind ik ze niet lekker.
In combinatie met andere lekkere ingrediënten vind ik ze wel heel erg lekker. Zoals in deze bijzondere vegetarische ovenschotel met spruitjes, noten en ahornsiroop. Of deze spruitjes uit de oven met cheddar en spek.
Uien

Uien zijn het hele jaar een seizoensgroente en dus ook in november. Ik denk dat de ui wel mijn favoriete groente is, wat maakt deze bescheiden knol veel gerechten smaakvoller! Daarom heb ik ze eigenlijk altijd wel in huis. Zowel de gele, de rode als sjalotjes.
De ui is een heerlijke basis voor heel veel recepten (saus, soep, stoofschotels….) Maar geef ze ook eens de hoofdrol. Bijvoorbeeld in deze uiensoep met bier, uienquiche of dit fantastisch lekkere kaas-uienbrood.
Veldsla

Veldsla is een slasoort met heerlijke zachte, smaakvolle blaadjes. Het is een heerlijke basis voor een lunchsalade. Heb je wat over? Dat is een lekkere topping voor een broodje of extra vulling voor in een wrap. Maak er bijvoorbeeld eens deze gerechten mee. Stuk voor stuk overheerlijk!
Venkel

Hoewel ik de lichte, anijsachtige smaak van venkel echt associeer met het voorjaar en de zomer, is het ook nog steeds een seizoensgroente in november.
Venkel is heerlijk in een salade, een roerbakgerecht of als een pakketje uit de oven. Het smaakt superlekker bij vis maar doet het ook goed in vegetarische gerechten. Een paar tips:
Witlof

Vanaf november mag het weer wat mij betreft: witlof uit de oven met ham, kaas en natuurlijk een royale laag romige bechamelsaus. Dit moet toch wel het allerlekkerste bijgerecht zijn dat er is? Met Kerst komt het bij ons standaard op tafel. Zin in iets anders? Maak er dan eens stamppot mee.
Witte kool
Zie spitskool.
Wortels

Wortels zijn zowel bij volwassenen als kinderen vaak favoriet. Ze zijn dan ook lekker zoet van smaak. Je kunt ze rauw eten, lekker als snack. Maar warm natuurlijk ook. En dan kun je er zowel hartige als zoete gerechten mee maken. Wat denk je bijvoorbeeld van:
22x seizoensgroenten november

Zo, dat waren de seizoensgroenten van november. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van het jaar!
Nog geen reacties