Menu
hersenspinsels

27x Seizoensgroenten juli

Paprika uit de oven met spinazie

Juli seizoensgroenten – welke groenten zijn in juli in het seizoen. Weet jij het? Ik maak graag een overzichtje voor je, want het eten van seizoensgroenten heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Want hoe fijn is het dat je superverse producten kunt eten voor een goede prijs, die je gewoon lokaal kunt kopen! En er is genoeg te kiezen deze maand, want deze lijst omvat maar liefst 27 soorten groenten. Dat betekent dat je in juli bijna elke dag andere seizoensgroenten op tafel kunt zetten!

Aardappels

Halloumi met aardappelsalade
Halloumi aardappelsalade

Het hele jaar door is die goede aardappel in het seizoen, en het is dus ook een juli seizoensgroente. In Nederland beschouwen we de aardappel niet als groente, maar in andere landen vaak wel en daarom verdient hij toch een plaatsje in deze lijst.

De aardappel is ontzettend veelzijdig. Je kunt hem o.a. koken, bakken, of bereiden in de oven… Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Andijvie

Andijvie is een seizoensgroente die vaak ietwat bitter smaakt. Maar, hij zit wel bomvol vitamines en mineralen, dus het is wel een goed idee om hem soms op tafel te zitten. Als de overbekende andijviestamppot bijvoorbeeld, maar je kunt nog veel meer met andijvie.

Serveer hem eens geroerbakt of als salade bijvoorbeeld. Tip: deze groente combineert goed met een zoetje, bijvoorbeeld van mandarijn op appel.

Aubergine

Aubergine torentjes met mozzarella en tomatensaus
Aubergine torentjes

Aubergine is een heerlijke groente, als je hem goed klaarmaakt! Deze juli seizoensgroente neemt snel veel olie op, waardoor hij snel wat zompig kan worden.

Gelukkig zijn er genoeg trucjes om aubergine wél lekker te bereiden. Neem maar eens een kijkje bij deze recepten bijvoorbeeld:

Bloemkool

Mac & Cheese met bloemkool
Mac&Cheese met bloemkool

Bloemkool is zacht van smaak en niet heel uitgesproken, veel mensen vinden het daarom een lekkere groente. Omdat hij zo neutraal is, kun je de groente goed op smaak brengen. Kerrie is er bijvoorbeeld heerlijk bij, of – heel klassiek – nootmuskaat. Een paar lekkere recepten met deze seizoensgroente van juli:

Broccoli

Quiche met broccoli en cheddar

Nog zo’n populaire seizoensgroente: broccoli. Een heel fijne groente om regelmatig in huis te halen, want broccoli laat zich in erg veel gerechten verwerken. Lekker in een quiche, maar ook in een pasta-recept of ovenschotel kun je deze groente goed kwijt. Een paar recepttips met broccoli:

Courgette

Gegrilde courgette met kip en pesto

Courgette is voor mij dé seizoensgroente van juli. Ik heb het al vaker verteld: mijn ouders hebben een moestuin en in de zomermaanden ontploffen de courgettes.

Er is niet tegenaan te eten en regelmatig komen er mega-exemplaren de tuin uit. Deze zijn perfect als basis voor courgettesoep. Kleinere exemplaren zijn vaak wat smaakvoller en die kun je bijvoorbeeld gebruiken om deze recepten mee te maken:

Doperwten

Lekker frisse zalmspiesjes met citroen
Zalmspiesjes

Verse doperwtjes – in het seizoen is er weinig lekkerders dan dat. Een frisgroene explosie op je bord (kook ze vooral niet te lang om ze mooi groen te houden), en mits de erwtjes op hun best zijn, smaken ze ook nog eens zoet.

Echt superlekker, en daarom hoef je eigenlijk maar weinig met deze erwtjes te doen. Gewoon zó zijn ze al ontzettend lekker. Maar wil je er wel iets extra’s mee doen, combineer ze dan met basilicum, munt of citroen.

Komkommer

Gepocheerde kokoskip met komkommersalade
Kip-komkommersalade

Ik heb wel eens gehoord dat het meest verkochte product in supermarkten, de komkommer is. Ik weet niet of het waar is, maar het zou best kunnen. Hier ligt er standaard eentje in de koelkast.

Een stuk uit het vuistje als snack tussendoor, wat blokjes in een salade, en ook onze baby smult ervan. Ook doet deze juli seizoensgroente het goed in een smoothie en kun je er lekkere hapjes mee maken. Recept-tips:

Koolrabi

De koolrabi is een mooie kool die fris smaakt, de smaak lijkt wel op die van selderij. Je kunt koolrabi koken, maar het is ook mogelijk om hem rauw te eten als salade. Noten en fruit combineren er goed mee.

Kropsla

Chorizoburgers

Kropsla is lang houdbaar en een stuk voordeliger dan voorgesneden sla. Het is een fijne groente om in de koelkast te hebben, want een blaadje sla kun je op veel manieren kwijt.

Natuurlijk kun je er salade mee maken, maar een blaadje kropsla is ook een goede toevoeging als bodem van een belegd broodje, een broodje shoarma of een broodje hamburger.

Paprika

Puntpaprika met geitenkaas en walnoten
Puntpaprika met geitenkaas

Deze juli seizoensgroente belandt elke week wel in mijn boodschappenmandje. Soms in het welbekende ‘stoplicht’ maar liever koop ik ze plasticvrij op de markt.

Met paprika’s sla je de plank nooit mis, je kunt ze rauw eten als snack of verwerkt in een salade. Maar ze zijn ook een uitstekende basis voor een (vegetarisch) hoofdgerecht, pastasaus, soep en nog veel meer gerechten. Een paar persoonlijke favorieten:

Prei

Quiche met prei en feta
Quiche met prei en feta

De bescheiden prei speelt niet vaak de hoofdrol in recepten, maar het is echt een heerlijke smaakmaker in veel gerechten. Deze ‘uiige’ groenten zal dan ook niet snel lopen verpieteren in je voorraadkast!

Een paar recepttips met deze seizoensgroente van juli:

Radijsjes

Radijsjes worden veel gegeten als snackgroente, deze pittige, knapperige knolletjes zijn daar perfect voor. Soms zijn (vooral zelfgekweekte) radijsjes héél scherp. Je kunt ze dan inmaken, deze ingemaakte radijs is een lekkere toevoeging in een salade of op een broodje kaas. Hoe je dat kunt doen lees je in dit artikel over zelf pickles maken.

Rode biet

Bietenquiche
Rode bietenquiche met geitenkaas

Gek, hoe een groente die je helemaal niet lekker vond, kan uitgroeien tot een favorietje in de keuken! Rode biet aten we vroeger zo vaak, dat ik het een hele tijd echt niet meer lustte. Gelukkig is dat inmiddels weer helemaal terug.

Toegegeven, ‘puur’ vind ik rode biet nog steeds wat heftig, maar in veel recepten vind ik dit echt een super toevoeging. Smoothies, quiches, pannenkoekjes, cake…. Noem het maar op! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Rodekool

Rode koolsalade

Er zijn maar weinig groenten mooier dan een rode kool. Doe het liefste wel handschoenen aan als je hem gaat snijden, want de paarsige kleur trekt zo in je handen. Deze seizoensgroente van juli wordt vaak gestoofd gegeten, met appeltjes. Waanzinnig lekker, maar wellicht meer iets voor het najaar. In de zomer word je vast blij van deze kleurrijke lunchsalade met appel, rodekool en wortel!

Rucola

Rucola is een slasoort die een beetje peperig en pittig smaakt. Je kunt het verwerken in een stamppotje, maar het wordt meestal gebruikt als ‘extra’ sla in een salade en als topping op een broodje of een bordje carpaccio. Een handje verse rucola over een flammkuchen of pizza is ook lekker.

Savooiekool

De savooiekool is een oeroude kool die er prachtig uitziet. De grote bladeren van de kool kun je vullen (bijvoorbeeld met een gehaktmengsel) en vervolgens oprollen. Dat ziet er erg feestelijk uit. Je kunt de kool daarnaast ook koken, stoven of er soep van maken. Ook in een ovenschotel doet deze kool het goed.

Snijbiet

Plaattaart met snijbiet en geitenkaas
Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

Snijbiet is echt een schitterende groente. De kleurrijke stengels van de snijbiet komen namelijk in de mooiste kleuren: roze, geel, oranje…. Kook de groente het liefste niet te lang, want dan verliest hij die prachtige kleuren. Een lekkere recepttip met deze seizoensgroente van juli: plaattaart met snijbiet en geitenkaas.

Snijbonen

Nog zo’n seizoensgroente waar ik jeugdherinneringen aan heb! Mijn broertje en ik mochten de bonen altijd snijden met behulp van een snijmolentje dat aan het aanrecht werd bevestigd. De één draaide en de ander vulde de machine met de snijbonen, die de bonen dan vervolgens keurig in stukjes van een centimeter sneed. Lekker vond ik ze niet, maar dit was wel leuk om te doen!

Snijbonen zijn vrij stug en daarom moet je ze relatief lang koken, zo’n 10-13 minuten. Ze smaken goed in een stamppotje. Roerbakken kan ook, lekker met Aziatische smaakmakers.

Spinazie

Quiche met spinazie en kaas

Nog een lekker veelzijdige groente in deze lijst van de seizoensgroenten van juli: spinazie! Deze bladgroente kun je letterlijk de hele dag door eten als je dat zou willen, want je kunt hem in allerlei gerechten verwerken. Een paar lekkere recepten met spinazie:

Spitskool

Spitskoolsalade met mandarijn
Spitskoolsalade

Van witte kool heb je een ronde en een puntige variant, die laatste noemen we spitskool. Deze kool is neutraal van smaak en daarom kun je er alle kanten mee op.

Verwerk de kool rauw in een lekkere spitskoolsalade met mandarijn (of appel). En een lekkere tip voor het avondeten is deze spitskool ovenschotel met gehakt.

Tomaten

Pittige paprikasoep met tomaat

Tomaat is een zogenaamde ‘vruchtgroente’ en er zijn waanzinnig veel soorten tomaten te koop. De ene is erg geschikt om salades mee te maken, weer een ander doet het goed in pastasaus. Voor meer informatie hierover verwijs ik je graag naar mijn artikel over soorten tomaten.

Deze vruchtgroente vormt de basis voor ontzettend veel recepten. Van soep tot saus, in salades, quiches en ovenschotels. Tomaat is heel veelzijdig. Een paar succesrecepten:

Tuinbonen

Tuinbonen zijn niet zo lang in het seizoen, alleen in juni en juli. Profiteer er dus nog snel van als je ze kunt vinden. De peul waarin de tuinboontjes zitten is niet eetbaar, dus voordat je ze gaat koken moet je ze eerst even doppen. Een rustgevend klusje!

Echte fanatiekelingen doppen ze zelfs dubbel zodat ook het velletje van de tuinboon eraf is. Serveer ze gekookt als bijgerecht, neem ze mee in een roerbakschotel, of maak er een salade mee.

Uien

Uienkruier

Uien zijn het hele jaar een seizoensgroente en is dus ook een seizoensgroente in juli. Is er een groente die net zo veelzijdig is als de ui? Ik denk het niet, want er zijn zoveel gerechten waarvan een (aangefruit) uitje de basis vormt.

Deze ultieme smaakmaker is dan ook wat mij betreft onmisbaar in de voorraadkasat. Als je de ui ook een keer wilt laten schitteren in een gerecht, maak dan eens uiensoep, uienquiche of deze fantastisch lekkere uienkruier met kaas.

Venkel

Zeewolf uit de oven met venkel
Zeewolf met venkel

Venkel is een bijzondere groente, hij smaakt een beetje naar drop (anijs). Door zijn frisse smaak is eht een echte voorjaars/zomergroente. Als roerbak is venkel heerlijk (lekker bij kant en klare gevulde pasta), en het combineert ook erg goed met vis. Maak bijvoorbeeld eens:

Witte kool

Zie spitskool.

Wortels

Carrot cake balletjes
Carrot Cake balletjes

Wortel, een groente die zo zoet is dat je er ook uitstekend mee kunt bakken! Het is dan ook een groente die de meeste mensen wel lekker vinden. Snack ze lekker rauw weg, of duik er de keuken mee in. Als je dat laatste gaat doen, zijn dit misschien wat leuke tips voor je:

Zo, dat waren de seizoensgroenten van juli. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!

21x seizoensgroenten juli

Seizoensgroenten juli

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter