vegetarisch

2x hartige tarte tatin – met gekarameliseerde ui en tomaat

tarte tatin - met gekarameliseerde ui en tomaat

 

Op MeatFree Monday deel ik mijn favoriete vegetarische recepten met jullie. Want elke dag vlees of vis eten is echt niet nodig, en er zijn zoveel lekkere recepten te bedenken zonder vlees of vis! Vandaag spelen twee van mijn favoriete groenten een hoofdrol: ui en tomaat.

Zonder ui kan ik echt niet, veel van mijn favoriete recepten beginnen met ‘snipper een ui en fruit deze aan in olijfolie’. De hoeveelheid ui in een recept verdubbel ik dan ook standaard! Deze tarte tatins zijn dan ook goed gevuld met deze heerlijke groente. En tomaatjes zijn natuurlijk altijd overheerlijk. De combinatie met suiker en balsamico in deze tarte tatin is top!

Zelf maakte ik beide versies van deze tarte tatin en serveerde deze met een lekkere salade als hoofdgerecht. Je kunt ook één versie maken, met een kleine salade erbij heb je dan een heerlijke lunch of voorgerecht!

Recept hartige tarte tatins

(voor 2 personen)

  • 4 vellen bladerdeeg
  • 1 flinke el roomboter, gesmolten
  • 2 uien
  • 2 tl kristalsuiker
  • 125 gr kleine tomaatjes
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el boter
  • 1 ei
  • Extra nodig: vier eenpersoons taartvormpjes

Laat de vellen bladerdeeg ontdooien.

Vet de taartvormpjes in met de gesmolten boter.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de ui in halve ringen en doe deze met wat olijfolie en 2 tl kristalsuiker in een koekenpan. Laat de ui op een zacht vuurtje smoren onder regelmatig roeren, tot de ui mooi zacht is. Doe de ui in twee van de taartvormpjes.

Halveer de tomaatjes en verwijder de pitten.

Doe de suiker met de balsamicoazijn en de boter in een kleine koekenpan en zet op een zacht vuurtje. Verwarm tot zich een stroop begint te vormen. Giet de karamel (voorzichtig, karamel wordt erg heet) in de overige twee taartvormpjes en bedek direct met de gehalveerde tomaatjes (met de vlakke kant naar beneden.

Dek de taartvormpjes af met bladerdeeg (wees ook hierbij voorzichtig, want de vormpjes kunnen nog heet zijn). Dek de groenten zo goed mogelijk af en verwijder eventueel overhangend bladerdeeg.

Klop het ei los met een vork en bestrijk het bladerdeeg met ei. Bak de taartjes 20 minuten op 200 graden. Laat de taartjes een paar minuten afkoelen en draai ze om boven een bord (ten overvloede, maar wees ook hier alsjeblieft voorzichtig!)

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten