Menu
hersenspinsels

32x Seizoensgroenten oktober

Ravioli met venkel en spinazie

In oktober is het al bijna herfst, dus dan zal er wel niet meer zoveel groeien aan verse groenten, toch? Wrong! In oktober komt er nog superveel lekkers, vers van het land op je bord. Er zijn in oktober maar liefst 32 seizoensgroenten waar je uit kunt kiezen. Kortom: je kunt elke dag van de maand een andere groente op tafel zetten! Dat is geen straf, want het eten van seizoensgroenten heeft veel voordelen. De groenten groeien lokaal, ze zitten vol smaak (want verser kan niet) en meestal is het ook voordeliger om seizoensgroenten te eten. Maar welke groenten zijn er dan in de maand oktober in het seizoen? Ik zocht het voor je uit:

Aardappels

Gebakken aardappels met citroen

De aardappel is het hele jaar in het seizoen en is daarmee ook een seizoensgroente in oktober. In Nederland beschouwen we de aardappel meestal niet als een groente, maar in andere landen vaak wel en daarom neem ik hem toch mee in deze lijst. De aardappel is ontzettend veelzijdig. Je kunt hem bakken, koken, poffen, in de oven klaarmaken… Een paar lekkere recept-tips met aardappel zijn bijvoorbeeld:

Andijvie

Andijvie is een groente die wat bitter kan smaken. Het is dan ook lekker om hem met fruit te eten. Andijvie combineert goed met appel en mandarijn. Ook lekker is natuurlijk de klassieke andijviestamppot, heerlijk! Roerbakken kan ook.

Aubergine

Quinoa met aubergine

Aubergine is een lekkere, ‘vlezige’ groente. Deze oktober seizoensgroente is heerlijk, maar kan snel zompig worden als je hem niet op de juiste manier bereidt. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk! Ik leg je graag uit hoe je deze groente lekker kunt bereiden in onderstaande recepten:

Bleekselderij

Bleekselderij speelt vaak een beetje een ondergeschikte rol in de keuken. Meestal wordt hij gebruikt als extra smaakmaker in saus en soep. Maar je kunt er meer mee, zo zijn de knapperige stengels lekker als snack tussendoor. Maak er eens een frisse dip op basis van yoghurt en citroen bij.

Bloemkool

Mac & Cheese met bloemkool

Bloemkool is een geliefde groente die veel mensen lekker vinden. Dat komt vast omdat deze oktober seizoensgroente vrij neutraal van smaak is. Die neutrale smaak smeekt om lekkere smaakmakers. Kerrie, blauwe kaas…. Uitgesproken smaken doen het prima bij bloemkool!

Broccoli

Quiche met broccoli en cheddar

Broccoli, nog zo’n echte gezinsfavoriet. Deze lekkere seizoensgroente van oktober is heerlijk veelzijdig. Koken, roerbakken, in pastasaus, in een ovenschotel of quiche… Aan recept-inspiratie is geen gebrek! Probeer bijvoorbeeld eens:

Chinese kool

Een ‘Chinese’ kool in een rijtje met lokale seizoensgroenten? Dat klinkt nogal tegenstrijdig, maar deze groente wordt echt gewoon in Nederland geteeld. Oorspronkelijk komt deze kool met enorme bladeren uit China, vandaar de naam. De kool smaakt vrij neutraal en doet het goed in een salade of roerbakgerechten met een Aziatisch tintje. 

Courgette

Courgettesoep met spekjes

Deze seizoensgroente van oktober is geliefd bij mensen met een moestuin. Hij is namelijk erg makkelijk te kweken. Mijn ouders komen er in ieder geval iedere zomer weer in om. Gelukkig kun je echt van alles maken met courgette. Het is echt zo’n groente die je er makkelijk even bij doet in een gerecht. Een paar lekkere recepten met courgette:

Koolrabi

De mooie koolrabi ziet er met al die lange, dunne stengels prachtig uit. Lekker is hij ook, zeker voor een koolsoort smaakt hij bijzonder fris. Het doet denken aan de smaak van selderij. Je kunt hem dan ook heel goed rauw eten in een salade, maar koken kan ook.

Kropsla

Kropsla is een oktober seizoensgroente die je altijd wel in huis kunt hebben. Uiteraard een heerlijke basis voor salades, maar ook als bodem onder een broodje shoarma, een burger of een lunchbroodje. Zo’n kropsla is lekker voordelig, (soms) plasticvrij te koop en bovendien een stuk langer houdbaar dan voorgesneden sla.

Paprika

Puntpaprika met kruidenkaas en bacon

Deze seizoensgroente van oktober is echt multi-inzetbaar. Gaat er bij jou wel eens een week voorbij dat je géén paprika eet? Hier komt dat in ieder geval zelden voor. Soep, pasta, pizza, quiche, als bijgerecht…. Met paprika kun je ontzettend veel lekkers maken. Bijvoorbeeld:

Pompoen

Pasta met pompoen

Pompoen, voor velen dé ultieme herfstgroente (ook al is de pompoen stiekem al vanaf augustus in het seizoen). Met deze seizoensgroente kun je zowel hartige, als zoete gerechten maken. Dankzij de zoetige smaak doet de pompoen het namelijk ook prima in lekkere baksels. Maar ook in hartige recepten komt hij prima tot zijn recht. Bijvoorbeeld in deze:

Prei

Frittata met prei en garnalen

Een lekker veelzijdige seizoensgroente van oktober, die prei! De lange stengels smaken een beetje zoals ui, en is net zoals de ui een prima basis-smaakmaker voor veel gerechten. In soep, ovenschotels en pastasaus bijvoorbeeld, komt deze groente prima tot zijn recht. Een paar lekkere recepten met prei:

Raapstelen

Waar sommige groenten het hele jaar door kunnen worden geteeld, zijn raapstelen échte seizoensgroente. Ze zijn maar een paar maanden per jaar te verkrijgen, dus koop ze vooral in oktober, nu zijn ze in het seizoen. De blaadjes lijken veel op sla en zo kun je ze ook gebruiken: in een salade, maar ook in een stamppotje doen ze het goed.

Radijs

Radijsjes worden vaak verkocht als snackgroente. Deze kleine, pitte knolletjes snack je inderdaad zó weg. Maar je kunt er meer mee doen. Zelf vind ik het vooral lekker om schijfjes radijs in te maken. Dat haalt dat scherpe randje (wat soms een beetje té scherp is), er net even af. Lekker op een broodje kaas of in een salade.

Rode biet

Rode bieten pannenkoekjes

Rode bietjes zijn geweldig! Door de wat zoetige smaak kun je ze prima gebruiken in zoete gerechten. En de kleur is natuurlijk fantastisch, een perfecte natuurlijke kleurstof. Geen zin in zoet? Verwerk deze seizoensgroente dan in een lekker hartig gerecht. Lekker in combinatie met geitenkaas. Een paar tips:

Rodekool

Rode koolsalade

Nog zo’n schitterend gekleurde groente. Reepjes fijngesneden rodekool zijn zalig om rauw te eten, verwerkt in een salade. Deze lunchsalade met appel, rodekool en wortel vind ik echt een aanrader. Liever iets warms? Stoof ze met wat appeltjes, dan heb je een overheerlijk bijgerecht. Of wat dacht je van een lekkere ovenschotel met gehakt & aardappel. De bekende ‘jachtschotel’ smaakt top na een lekkere boswandeling.

Rucola

Rucola is peperige, licht pittige slasoort. Door de uitgesproken smaak is hij erg lekker als topping op bijvoorbeeld een pizza, of de bekende carpaccio natuurlijk. Ook lekker: maak er eens een stamppotje mee.

Savooiekool

De enorme bladeren van deze oktober seizoensgroenten zijn bij uitstek geschikt om te vullen met een smaakvol mengsel. Bijvoorbeeld met gehakt. Savooiekool kan ook gekookt of gestoofd worden, of verwerk ‘m in een ovenschotel.

Schorseneren

Schorseneren zijn een echte wintergroente. Vanaf nu t/m maart zijn ze in het seizoen. Deze seizoensgroente kreeg de niet zo charmante bijnaam “keukenmeidenverdriet” toebedeeld. Hij is namelijk erg kleverig en daarom moeilijk te schillen. Je kunt ze bereiden zoals witte asperges (daar smaken ze ook een beetje naar). Koken dus, en serveren met een lekker sausje. Ook rauw in een salade doet de schorseneer het goed, schaaf er dan dunne linten van.

Snijbiet

Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

De stengels van de snijbiet hebben heel uitgesproken kleuren. Van knalgeel, oranje tot felroze. Wel jammer: als je de groente kookt, verdwijnt dit mooie kleurtje. Het liefst houd je de bereidingstijd dan ook zo kort mogelijk. Deze groente kun je net zo bereiden als spinazie. Zelf vind ik ‘m erg lekker op deze plaattaart met snijbiet en geitenkaas.

Snijbonen

Snijbonen, vroeger hadden we er thuis een speciaal molentje voor! Tegenwoordig zijn ze niet meer zo stug en kun je ze ook gewoon met de hand snijden. In vergelijking met andere bonen moet je ze relatief lang koken, wel zo’n 10-13 minuten. Snijbonen zijn vooral bekend als ingrediënt voor stamppot, maar je kunt ze ook verwerken in roerbakgerechten.

Spinazie

Stamppot met spinazie en chorizo

Spinazie is een heerlijke seizoensgroente van oktober. Deze bladgroente is ontzettend veelzijdig. De groene blaadjes zijn heerlijk in de meest onverwachte gerechten. Heb je bijvoorbeeld wel eens pannenkoeken van spinazie gehad? Of een spinaziesmoothie? Meer lekkers met spinazie:

Spitskool

Ovenschotel met spitskool en gehakt

Spitskool smaakt vrij neutraal. Eigenlijk is het dezelfde groente als witte kool, maar daar zijn twee varianten van. Een ronde en een spitse. Uiteraard is die laatste variant de spitskool! De kool doet het goed in ovengerechten, maar hem roerbakken kan ook. Zelf eet ik deze kool het liefste in deze lekkere ovenschotel met gehakt. Eet je hem liever rauw? Maak dan deze spitskoolsalade.

Spruitjes

Spruitjes uit de oven

Jaaaaa, het spruiten-seizoen is weer begonnen! Vanaf oktober zijn spruitjes weer in het seizoen. Ik denk dat er geen enkele andere groente bestaat die zoveel heftige reacties oproept als de spruit. Je houdt ervan of je vindt het he-le-maal niks. Er lijkt wel geen middenweg te zijn! Zelf vind ik het lekker, maar wel in combinatie met andere (sterke) smaken. Zoals in deze bijzondere vegetarische ovenschotel met spruitjes, noten en ahornsiroop.

Tomaten

Pittige paprikasoep met tomaat

Tomaten zijn er in allerlei variaties en je kunt deze vruchtgroente dan ook in allerlei gerechten verwerken. Van snack tussendoor tot deze zalige recepten

Uien

Recept voor uiensoep met bier

Uien zijn het hele jaar een seizoensgroente en dus ook in oktober. Wat is deze groente toch een heerlijke smaakmaker. Ik vind uien echt onmisbaar in de keuken en heb ze altijd in huis, in verschillende soorten. Hoeveel recepten beginnen er wel niet met ‘fruit een uitje aan’…. De ui is dan ook de basis voor heel veel recepten (saus, soep, stoofschotels….) Maar geef ze ook eens de hoofdrol in een recept. Vijvoorbeeld uiensoep met bier, uienquiche of dit fantastisch lekkere kaas-uienbrood.

Veldsla

Salade met gerookte kip

Veldsla is één van mijn favoriete slasoorten. Met zijn heerlijk zachte blaadjes is het een perfecte basis voor een lekkere lunchsalade of een fijne extra vulling voor verschillende gerechten. Bijvoorbeeld:

Venkel

Ravioli met venkel en spinazie

Venkel is een fantastische oktober seizoensgroente. De anijsachtige smaak is licht en zomers, een beetje drop-achtig. Je kunt deze groente prima roerbakken of bereiden in de oven. En vergeet de groene takjes niet te serveren bij je gerecht, deze smaken heerlijk en staan bijzonder mooi als garnering. Op mijn blog vind je inmiddels een aantal lekkere gerechten met venkel:

Witlof

Witlofstamppot

Vanaf oktober is witlof weer in het seizoen, yes!! Met deze lekkere groente – die soms wat bitter kan smaken – kun je de lekkerste gerechten maken. Verwerk hem bijvoorbeeld tot een stamppot, of maak de klassieke witlof uit de oven. Heerlijk met ham, kaas en romige bechamelsaus.

Witte kool

Zie spitskool.

Wortels

Sapje met wortel en gember

Wortels zijn door hun zoetige smaak voor veel mensen een favoriet. Ze zijn lekker om zo weg te snacken, maar je kunt nog veel meer lekkers maken met wortel. Door de zoetige smaak zijn ze prima te verwerken in zoete gerechten, maar ook als bijgerecht of in een sapje smaken ze heerlijk. Een paar ideeën:

Zo, dat waren de seizoensgroenten van oktober. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!

Seizoensgroenten oktober

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter