Menu
hotspots

7x lekker eten (en drinken!) in Amersfoort

Amersfoort is dé bierstad van Nederland. Dankzij het zuivere bronwater vanonder ‘de berg’ (een heuvel van pak ‘m beet 45 meter hoog) dat de grachten instroomde, was er al heel vroeger volop water van topkwaliteit beschikbaar om heerlijke biertjes van te brouwen. Dat werd al in de Middeleeuwen gedaan, maar ook in de 21e eeuw wordt er nog volop gebrouwen in bierstad Amersfoort! Een goede reden om er eens naartoe te reizen. Ik maakte samen met diverse andere bloggers een heerlijke tour langs een paar brouwerijen in de stad, en aangezien bier drinken niet kan zonder erbij te eten, bezochten we ook enkele lekkere eetadressen.

Bitterballen bij Vlaams Friteshuis van Gogh

Vlaams friteshuis van Gogh in Amersfoort

Laat je niet misleiden door de naam, dit is not your ordinary friettent. Nee, bij van Gogh hebben ze na 9 maanden testen, testen en testen het recept gevonden voor de perfecte kroket. Probeer zeker de meest populaire variant – de gouwe ouwe rundvleeskroket, maar doe ook eens gek en bestel de vega-kroket. Meestal ben ik niet dol op vega-varianten van bekende gerechten, maar dit is een uitzondering. Echt mega-lekker, je ziet de chunks feta en stukjes zongedroogde tomaat nog in de vulling terug, hou ik van!

Vlaames friteshuis van Gogh | Langestraat 143, 3811 AE Amersfoort | Website

Het Lokaal & Eric’s Beer Craft

Eric's Beer Craft - pico-brouwerij in Het Lokaal in Amersfoort

Heerlijk gepassioneerd vertelt Rinke van Het lokaal over deze prachtige winkel vol streekproducten. Je kunt er allerlei heerlijks krijgen, maar centraal staan brood, koffie en… bier natuurlijk! Helaas hadden we geen tijd om te shoppen maar alleen daarvoor zou ik graag nog eens teruggaan naar Amersfoort. Maar vandaag gaat het helemaal over bier en daarom lopen we een stukje verder door de winkel, richting Eric’s Beer Craft.

In deze ‘pico’ craftbeer-brouwerij achterin het Lokaal wordt wekelijks zo’n 1000-1500 liter bier gebrouwen en het is daarmee de kleinste brouwerij van Amersfoort. Momenteel worden er vier flesbiertjes geproduceerd en zijn er alweer nieuwe versies in ontwikkeling. Eric vertelt ons van alles over het brouw-proces, superinteressant en eigenlijk is bier brouwen helemaal niet zo moeilijk (hoewel het maken van écht lekker bier natuurlijk zeker een vak apart is!) Hij liet ons twee stoutbiertjes proeven, waaronder de oysterstout. Gefilterd over oesterschelpen en verdomd, het bier ruikt inderdaad wat ziltig maar geen zorgen, je proeft dit gelukkig niet terug in het bier. Integendeel, het is juist een heerlijk fris biertje!

Het Lokaal & Eric’s Beer Craft | Oliemolenhof 90, 3812 PB Amersfoort | Website

De vier broers – beer & grill

Visplankje bij De Vier Broers

Een stoer restaurant dat is opgericht door vier Turkse broers, die allemaal nog steeds een rol spelen in het restaurant. De ene in de keuken, weer een ander als gastheer… Bij de vier broers wordt ‘stoer’ gekookt, zo vind je op de kaart burgers, dry age ribeye en de Tomahawk, een bijzonder groot stuk vlees dat je dan ook met zijn tweetjes besteld. De Turkse roots van de broers zie je ook terug op de kaart, hun specialiteit is namelijk Sucuk. Een heerlijke Turkse worst, lekker pittig en kruidig van smaak. Ik proefde ‘m samen met nog heel veel ander heerlijks op een uitgebreide vlees & visplank. Een lokaal biertje erbij (ze hebben hier namelijk niet minder dan 10 speciaalbieren op de tap), smullen!

De vier broers | Lieve Vrouwekerkhof 8-10, 3811 BS Amersfoort | Website

Hete Kolen

Hete Kolen is een tof restaurant dat wordt gerund door een paar jonge gasten. De bedrijfsvoering is bijzonder: er is geen bedrijfsleider en ook geen chefkok. Alles wordt door het hele team samen gedaan. Is er een extra handje nodig in de bediening? Dan springt de kok zo even bij. En vice versa werkt dat hetzelfde. De sfeer is dan ook lekker los maar denk niet dat dat ten koste gaat van de kwaliteit en de filosofie van het restaurant. Ze werken zeer bewust met producten van topkwaliteit en de bereiding wordt grotendeels gedaan op een Josper barbecue. Hier wordt o.a. het buikspek dat ik proefde op bereid, zo lekker!

Hete Kolen | Krankeledenstraat 7, 3811 BN Amersfoort | Website

Rock City Beers

Wauw, zelden twee gasten gezien die zó gepassioneerd zijn. De oprichters van Rock City Beers (vernoemd naar ‘keienstad’ Amersfoort) maakten een eerste batch van 1.000 liter bier, de Koene Ridder genaamd. Toen die in no-time uitverkocht was, zijn ze meer verschillende biertjes gaan brouwen. Deze jongens hebben een hoge gunfactor en dat zal er zeker aan hebben bijgedragen dat hun biertjes nu overal in de stad op de tap te verkrijgen zijn. De Amersfoort Pale Ale is nu hun meest populaire biertje. Door Untappd benoemd tot Beste Amerikaanse Pale Ale in Nederland en nadat ik ‘m heb geproefd kan ik niet anders dan dat beamen. Ga zeker even bij ze langs in hun ienie-mini winkeltje aan de Krankeledenstraat of bestel een van hun biertjes bij een café in de stad.

Rock City Beers | Krankeledenstraat Amersfoort | Website

Bierwinkel Hop

Bierwinkel Hop

Na al die biertjes wil je natuurlijk ook nog wat lekkers om mee naar huis te nemen! En Hop is daarvoor the place to be. Dit is geen ‘krattenwinkel’ maar een mooie zaak met veel speciaalbiertjes en leuke cadeaupakketten. Wij proefden er de Porter, een stoutbiertje (dat is tegenwoordig weer helemaal hip) met koffie en salmiaktonen. Heel bijzonder! ‘Opperbierkenner’ Jauk voorziet je graag van een persoonlijk advies. Neem dat vooral aan, want met meer dan 550 biertjes in het assortiment is kiezen al lastig genoeg!

Bierwinkel Hop | Achter Het Oude Stadhuis 2, 3811 CH Amersfoort | Website

Hoeve Ravenstein

Koeien in de stal die wachten tot hun bevalling!

Hoewel Hoeve Ravenstein een stukje buiten de stad ligt (want: in Baarn), moét ik deze wel even noemen, want wat doen ze hier gave dingen. Op deze hoeve gebeurt echt van alles. Een paar highlights zijn de koeienstal, de moestuin en de boerderijwinkel. Bij Hoeve Ravenstein zijn ze al twintig jaar bezig met het fokken van Belgisch witblauw koeien. Een ‘dikbilkoe’ die wordt gefokt voor het vlees. Deze soort is echter zover doorgefokt op die dikke billen, dat de koeien door hun smalle bekkens niet meer op een natuurlijke manier kunnen bevallen maar enkel via een keizersnede. Bizar natuurlijk, en gelukkig is dit ook doorgedrongen tot de politiek. Er komt een verbod aan, maar als voorlopers zijn ze bij Hoeve Ravenstein inmiddels al zover met het fokken van koeien met grotere bekkens, dat inmiddels 60% van hun koeien weer natuurlijk kan bevallen. De kalfjes mogen na de geboorte bij de moeder blijven en de koeien gaan zodra het kan, lekker de wei in. Ja, de koeien op Hoeve Ravenstein hebben een prima leven! Als ze geen kalfjes meer kunnen krijgen, gaan de koeien uiteindelijk naar de slacht, waarna er vleespakketten van worden gemaakt die weer te koop zijn bij de hoeve. Een mooie kringloop!

De boerderijwinkel van Hoeve Ravenstein

Bij de hoeve is nog veel meer lekkers te verkrijgen. Ik kan je van harte aanraden eens een kijkje te nemen in de boerderijwinkel. Daar koop je heerlijke kaas en talloze soorten groenten & kruiden afkomstig uit de moestuin naast de hoeve (de kruiden mag je trouwens zelf knippen, leuk!) Oh, en mag ik je aanbevelen een stuk ossenworst mee te nemen? De lekkerste die ik ooit proefde…

Hoeve Ravenstein | Groeneveld 3, 3744 ML Baarn | Website

Zelf Amersfoort ontdekken?

Zoals je kunt lezen, is dat zeker een aanrader! Tip: wij kregen een hele leuke rondleiding door de enthousiaste Harold van Amersfoortse gidsen. Een hele leuke manier om de stad nét even wat beter te leren kennen.

 

4 Reacties

 • Jelle Venema
  30 juli 2017 at 18:54

  Heb je werkelijk gegeten bij de 4 broers?

  Reply
  • Sandra
   30 juli 2017 at 19:22

   Hi Jelle, zoals je in het artikel kunt lezen, heb ik bij de vier broers allerlei lekkers geproefd. We kregen twee planken, eentje met verschillende soorten vis en de andere met vlees. Erg lekker allemaal! Ben wel benieuwd waarom je daaraan twijfelt, dat hoor ik graag van je!

   Reply
 • Maria F,
  25 juli 2017 at 18:39

  Hoi,
  Leuk berichten maar jammer dat alleen combinatie vlees/ bier wordt benoemde en het verhaal van de koeien is dip triest dat ze door gefokt worden om bredere bekken te krijgen. Bier gaat ook prima met gerechten zonder vlees en diervriendelijk.
  MVG

  Reply
 • Anne-Marie
  8 juli 2017 at 16:54

  Ik heb onlangs ook Amersfoort ontdekt en het is echt een leuke én lekkere stad. Een aantal van jouw adresjes ken ik nog niet dus tijd om weer eens terug te gaan!

  Reply

Laat een reactie achter