tips & trucs

Aardbeien – rode vitamine C bommetjes

Pannenkoeken met aardbei en mascarpone

Na mijn serie artikelen over groenten, kon een serie over fruit natuurlijk niet uitblijven! In veertien artikelen neem ik jullie mee in de wereld van fruit – van aardbeien tot vijgen. Vandaag trap ik af met deel 1: aardbeien – rode vitamine C bommetjes!

Aardbeien

Wie is er nu niet gek op aardbeien? Dit heerlijke rode fruit is vooral in de zomer volop verkrijgbaar (van Nederlandse bodem). Buiten die maanden kun je ze ook wel kopen, maar dan zijn ze toch een stuk minder lekker. Aardbeien zijn heerlijk om uit het vuistje te eten, maar ze combineren ook heel goed met een portie slagroom! Met frisse kruiden zijn ze ook lekker: basilicum & munt zijn heerlijk bij aardbeien. Daarnaast vind ik ze heerlijk in de yoghurt, als topping op een plak cake, of in een smoothie. Kortom: je kunt er alle kanten mee op.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Kies mooi rode aardbeien met een frisgroen kroontje. De vruchten moeten er nog mooi uitzien en niet beschadigd zijn. Bewaar de aardbeien na aankoop maximaal drie dagen in de koelkast. Na aankoop kun je ze het beste uitspreiden op een bord met een velletje keukenrol erop. Verwijder beschadigde exemplaren zo snel mogelijk, anders steken ze de mooie exemplaren aan. Aardbeien kun je over het algemeen zonder te wassen opeten, alleen even het kroontje eraf snijden en klaar. Wil je ze wel wassen? Doe dat dan voordat je het kroontje verwijdert, anders worden de vruchten waterig.

Aardbeien gezond?

Zeker! Op gezondheidsnet lees je dat dit rode vruchtje (overigens is de aardbei een ‘schijnvrucht’ waarbij de echte vruchtjes de pitjes aan de buitenkant zijn, en niet de rode ‘vucht’ zelf) bomvol vitamine C zit. Goed voor je weerstand! Ook zit er vitamine B11 oftewel foliumzuur is, een slimme keuze dus als je zwanger bent of dit wilt worden. Aardbei is daarnaast een bron van kalium, wat weer goed is voor je bloeddruk. Ook je haar & huid varen wel bij een portie aardbei. Lekker van snoepen dus!

Recepten met aardbei

Cranachan met aardbeien

Ik ben gek op aardbei en heb dan ook veel recepten met aardbeien online staan. Een paar voorbeelden:

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Demi | StudioKOOK

    Dol op! Heerlijk om te verwerken in gerechten, maar ook een lekker en gezond tussendoortje.

    15 december 2016 at 08:44
  • Reactie achterlaten