Menu
tips & trucs

Aardbeien – rode vitamine C bommetjes

Smoothiebowl banaan, pindakaas en aardbei

Na mijn serie artikelen over groenten, kon een serie over fruit natuurlijk niet uitblijven! In veertien artikelen neem ik jullie mee in de wereld van fruit. Vandaag trap ik af met deel 1: aardbeien – rode vitamine C bommetjes!

Aardbeien

Pancakes met aardbeien en slagroom

Wie is er nu niet gek op aardbeien? Dit heerlijke rode fruit is vooral in de zomer volop verkrijgbaar (van Nederlandse bodem). Buiten die maanden kun je ze ook wel kopen, maar dan zijn ze toch een stuk minder lekker. Aardbeien zijn heerlijk om uit het vuistje te eten, maar ze combineren ook heel goed met een portie slagroom! Met frisse kruiden zijn ze ook lekker: basilicum & munt zijn heerlijk bij aardbeien. Daarnaast zijn ze heerlijk in de yoghurt, als topping op een plak cake, of in een smoothie. Of lekker ouderwets: op een beschuitje met wat suiker. Kortom: je kunt er alle kanten mee op.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Smoothie met aardbei en banaan en kiwi

Kies mooi rode aardbeien met een frisgroen kroontje. De vruchten moeten er nog mooi uitzien en niet beschadigd zijn. Bewaar de aardbeien na aankoop maximaal drie dagen in de koelkast. Na aankoop kun je ze het beste uitspreiden op een bord met een velletje keukenrol erop. Verwijder beschadigde exemplaren zo snel mogelijk, anders steken ze de mooie exemplaren aan. Je kunt de vruchten over het algemeen zonder te wassen opeten, alleen even het kroontje eraf snijden en klaar. Wil je ze wel wassen? Doe dat dan voordat je het kroontje verwijdert, anders worden de vruchten waterig. Heb je een paar exemplaren die wat minder mooi, maar nog wel eetbaar zijn? Verwerk die dan tot een lekkere aardbei smoothie.

Aardbeien gezond?

Smoothiebowl aardbeien bosvruchten

Zeker! Op gezondheidsnet lees je dat dit rode vruchtje (overigens is de aardbei een ‘schijnvrucht’ waarbij de echte vruchtjes de pitjes aan de buitenkant zijn, en niet de rode ‘vucht’ zelf) bomvol vitamine C zit. Goed voor je weerstand! Ook zit er vitamine B11 oftewel foliumzuur is, een slimme keuze dus als je zwanger bent of dit wilt worden. Aardbei is daarnaast een bron van kalium, wat weer goed is voor je bloeddruk. Ook je haar & huid varen wel bij een portie aardbei. Lekker van snoepen dus!

Wat te doen met een restje aardbeien?

Aardbeiencrumble

Misschien heb je een restje vruchten over die niet zo heel mooi meer zijn? In dat geval kun je ze nog prima in een smoothie of smoothiebowl verwerken. Of gebruik ze als basis voor een crumble.

Je kunt de vruchten – het liefst in stukjes gesneden – ook invriezen voor later gebruik. Zo kun je er ook een aardbeienmilkshake van maken.

Recepten met aardbei

Smoothiebowl mango aardbei

Ik ben gek op aardbei en heb dan ook veel recepten met aardbeien online staan. Een paar voorbeelden:

1 Reactie

  • Demi | StudioKOOK
    15 december 2016 at 08:44

    Dol op! Heerlijk om te verwerken in gerechten, maar ook een lekker en gezond tussendoortje.

    Reply

Laat een reactie achter