In veel gerechten wordt standaard een vleugje alcohol gebruikt. Gin kopen voor een pastasaus? Wat alcohol door de stroganoffsaus of en scheutje wijn door de runderstoof? Niemand kijkt er meer van op. Koken met alcohol wordt al heel wat jaren gedaan. Toch bestaan er nog best wel wat misvattingen over. Alcohol wordt gebruikt om een gerecht een vollere smaak te geven. Hoewel je de alcohol niet direct terug proeft, mis je deze wel als het gerecht zonder wordt bereidt. Maar hoe werkt dat eigenlijk: koken met alcohol? En hoeveel alcoholpercentage blijft er eigenlijk achter in het gerecht?
Hoe snel verdampt alcohol tijdens het koken?
De meeste mensen zijn van mening dat alcohol volledig verdampt tijdens het koken en daardoor probleemloos aan kinderen of zwangeren gegeven kan worden. Hier moeten we echter wel een kanttekening bij plaatsen. Het klopt namelijk dat alcohol verdampt tijdens het koken. Maar er blijft wel altijd iets achter. Zeker wanneer het gerecht vloeibaar is.
Denk maar eens aan een pan kokend water. Zodra het water kookt, zal deze heel langzaam verdampen. Laat je een pan kokend water te lang op het vuur staan, dan loop je het risico dat deze droog kookt. Hier gaat echter wel héél veel tijd overheen. Zo werkt het ook bij alcohol. Hoewel deze al bij een ietwat lagere temperatuur begint te verdampen, zal het altijd gedeeltelijk aanwezig blijven in het eten. De hoeveelheid alcohol die achterblijft is afhankelijk van de bereidingswijze.
Kook je dus voor een groep waar ook kinderen en/of zwangeren bij aanwezig zijn? Dan is het slim om de alcohol weg te laten. Gelukkig zijn er ook hele goede alternatieven te vinden. En voor de gasten maak je gewoon gebruik van een jagermeister aanbieding of haal je een ander bijzonder drankje in huis om samen mee te toosten.
Pas op met flamberen
Bij alcoholgebruik tijdens het koken denk je misschien niet alleen aan stoven, maar ook aan flamberen. Dit is een echte klassieker in de keuken en wordt enkel gedaan met alcohol met een percentage van minimaal veertig procent. Bij het flamberen warm je eerst een grote scheut alcohol op in een pan. Vervolgens voeg je de ingrediënten toe en dan hou je de pan schuin boven het vuur. Als je het goed doet, vat het nu vlam. Het ziet er indrukwekkend uit, maar er kan weinig misgaan zolang je de afzuigkap maar goed aanzet. Hoewel het nu lijkt alsof er veel alcohol verloren gaat, is er niets minder waar. Dit is de techniek waarbij verreweg de meeste alcohol achterblijft. Slechts 25 procent zal snel zijn verdampt. Dat betekent dat je dus echt uit moet kijken dat je niet te veel gebruikt. Zeker als je na het eten nog moet rijden.
Koken zonder alcohol
Geniet je liever een volledig alcoholvrij avondje? Dan wil je liever ook niet koken met alcohol. De kans is groot dat er immers kleine percentages alcohol in het gerecht over zullen blijven. Gelukkig zijn er ook zeer goede alternatieven voor alcohol. Zo kan je komkommer bijvoorbeeld marineren in gin en kruiden, maar je kunt ook heel goed azijn toevoegen. Andere goede vervangers zijn bijvoorbeeld rode wijnazijn of een sterke bouillon om de smaak van je gerecht op te liften.
Dit artikel is een gesponsord artikel (advertorial) en geschreven door een gastblogger. Voor meer informatie over gesponsorde artikelen, verwijs ik je graag naar mijn disclaimer.
Nog geen reacties