American pancakes zijn als je het mij vraagt de lekkerste pancakes die er zijn. Amerikaanse pannenkoeken zijn zo ontzettend luchtig en ‘fluffy’, echt heerlijk! Tijdens mijn vakanties in Amerika heb ik ze dan ook vaak gegeten. Natuurlijk ben ik thuis op zoek gegaan naar het recept voor de lekkerste American pancakes. Maar pff, dat viel niet mee. Ik heb ontzettend veel pancake recepten uitgeprobeerd maar toen ik deze verse maakte (met citroen en maanzaad) wist ik: dit zijn ze! Dit is echt by far het beste American pancakes recept.
Fluffy pannenkoeken
Als je wel eens American pancakes hebt gegeten, weet je dat die ontzettend luchtig zijn en wat dikker dan de Nederlandse pannenkoek. Het geheim? Dat is eigenlijk heel simpel: bakpoeder. In combinatie met een zuur ingrediënt (karnemelk) zorgt dat ervoor dat je heerlijk luchtige pannenkoeken krijgt. Je zult ook zien dat het beslag heel mooi gaat opbollen in de pan.
Eigenlijk gebruiken ze in Amerika baking soda in plaats van bakpoeder om hun American pancakes te bakken. Dat was in Nederland tot voor kort niet zo goed verkrijgbaar, maar tegenwoordig heeft zelfs de supermarkt in mijn dorp het, dus gebruik dat ook gerust!
Lemon poppyseed pancakes
Ik wilde mijn Amerikaanse pancakes een extra twist meegeven. Al een tijdje had ik een buisje met maanzaad in huis, en ik bedacht dat ik hier wel lemon poppyseed pancakes mee kon maken. Misschien heb je wel een lemon poppyseed muffins gegeten? Die zijn erg lekker, en ik bedacht me dat als de combinatie van citroen en maanzaad werkt in een muffin, dat dan ook wel zou moeten werken in pannenkoeken. En ja hoor, dat bleek het geval. Uiteindelijk is dit dan ook een recept geworden voor lemon poppyseed American pancakes. Een hele mond vol.
American pancakes recept
Mocht je gewoon een basis-variant willen maken van dit recept, dan kun je de citroen en maanzaad natuurlijk ook weglaten. Dan heb je een ‘gewoon’ recept voor American pancakes. En ook dan zijn ze al heerlijk hoor. Je kunt ze dan bijvoorbeeld serveren met uitgebakken bacon en stroop. Of aardbeien en slagroom, om maar iets te noemen… Mocht je wel voor de citroen-maanzaad variant gaan: die vind ik zelf simpel het lekkerste: met een klontje gezouten boter en een beetje lichte stroop. Maar beleg ze vooral met wat jij lekker vindt!
Bekijk ook eens mijn andere pannenkoek recepten voor nóg meer ontbijt-inspiratie! Zo zijn deze pannenkoeken met aardbeien en deze wortelpannenkoeken ook erg lekker. Ook heel bijzonder: deze pannenkoeken met rode biet.

American pancakes recept – de lekkerste!
Ingrediënten
- 100 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder (of baking soda)
- 10 gr boter
- 1 snufje zout
- 2 eieren
- 100 ml karnemelk
- 0,5 citroen (rasp, optioneel)
- 1,5 tl maanzaad (optioneel)
- 2 el roomboter, om in te bakken
- Toppings naar keuze
Zo maak je het
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder in een kom. Voeg het snufje zout toe en meng alles door elkaar.
- Smelt de boter in een klein pannetje of op een lage stand in de magnetron. Vorm een kuiltje in het meel en giet daar de gesmolten boter in.
- Scheid de eieren en klop het eiwit stijf.
- Voeg de eierdooiers toe en de helft van de karnemelk. Klop met een garde en voeg beetje bij beetje de rest van de karnemelk toe, tot alles goed is gemengd. Voeg de citroenrasp en het maanzaad toe aan het pancake-beslag, en roer nogmaals goed door.
- Spatel ten laatste de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag.
- Verwarm wat boter in een koekenpan en giet drie kleine hoopjes beslag in de pan. Bak de American pancakes aan beide kanten goudbruin en serveer meteen. Bak zo door tot al het beslag op is. Uit het recept haal je zo’n 5 American pancakes per persoon.
- Serveer de pannenkoeken met toppings naar keuze. Vers fruit, stroop, een klontje boter…
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)

6 Reacties
Chaima Zoubairi
15 mei 2021 at 18:30Voor hoeveel pancakes zijn 2 personen
Sandra
15 mei 2021 at 18:38Hi Chaima, je haalt ongeveer 5 pancakes per persoon uit het recept. Ik zie dat dit er niet echt duidelijk bijstaat dus ik zal het even aanpassen. Hoop dat je ze lekker vindt!
Chaima Zoubairi
22 mei 2021 at 03:03Jaaa jeetje deze waren heerlijk!!!
Sandra
22 mei 2021 at 10:10Zo leuk om te horen Chaima!
Lies
20 januari 2020 at 11:14Deze ga ik dit weekend proberen lijken me echt super lekker!
Sandra
20 januari 2020 at 13:42Leuk Lies! Ik ben heel benieuwd of je ze ook zo lekker vindt :-)