Menu
tips & trucs

Ananas – heerlijke vrucht vol vitamine C

Smoothie sinaasappel, ananas en passievrucht

Deze heerlijke gele vrucht kun je het hele jaar door in de winkel vinden, maar ze zijn op hun lekkerst in het voorjaar. Na het schillen is het heerlijk om stukjes ananas gewoon z├│ te eten, maar ze combineren ook heel goed met zout! Helemaal heerlijk: met zoute karamelsaus…

Lekker in zoete en hartige gerechten

Wil je ananas eten als toetje? Dan kun je ze voor de afwisseling even voorzien van mooie grillstreepjes met behulp van een grillpan. Erg decoratief!

Deze gele vrucht combineert ook heel goed met hartige ingredi├źnten. Natuurlijk in de bekende pizza Hawaii, maar ananas smaakt ook erg lekker in wokgerechten.

Daarnaast kun je ze verwerken in smoothies en in allerlei andere zoete gerechten (cake, taart, toetjes…)

Tip: de vrucht bevat een enzym dat eiwitten verteert. Handig om vlees in de marineren (want dan wordt het mals), maar niet zo handig in combinatie met gelatine. Die stijft dan namelijk niet op. Wil je ananas wel gebruiken in een toetje met gelatine? Blancheer de stukjes dan eerst even!

Kopen, Bewaren & Bereiden

Kies voor een stevig exemplaar met mooie groene bladeren. Snuffel altijd even aan de onderkant voor je ‘m koopt: een lekker exemplaar ruikt heerlijk zoet en niet ‘muffig’! Na aankoop kun je de ananas het beste bewaren op de fruitschaal.

Om de vrucht schoon te maken snijd je de onder- en bovenkant eraf en zet je hem rechtop. Snijd nu de schil er van boven van beneden af. Doe dit ruim want anders blijven er aan de zijkanten harde stukjes achter. Er zijn trouwens ook speciale ananasschillers te koop! Heel handig als je vaak een vers exemplaar koopt.

Ananas gezond?

Zeker! Zo lees je op ananasgezond.nl dat deze vrucht bomvol vitamine C zit, goed voor je weerstand! Daarnaast helpen de vezels in de vrucht bij een goede stoelgang en een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast werkt het fruit positief op je cholesterolspiegel en zit het vol ijzer.

Restje ananas over?

Heb je een restje ananas over? Verwerk de stukjes fruit in een lekkere fruitsalade of een smoothie. Ook lekker: garneer er je kom yoghurt of kwark mee, of serveer ze met een schepje kwark op pannenkoeken. Heerlijk!

Recepten met ananas

Ik heb nog helemaal geen recepten met ananas online staan! Hoog tijd om daar iets aan te veranderen, maar gelukkig weten mijn collega-bloggers wel raad met deze vrucht:

2 Reacties

 • Eef
  24 december 2016 at 13:48

  Lekker! Ik ben dol op ananas maar ook echt te weinig ermee gedaan voor op het blog en sowieso, meestal eet ik het gewoon op ;) Tijd om dit voorjaar er eens mee de keuken in te duiken!

  Reply
 • Es
  21 december 2016 at 18:04

  Ik was heel die chutney alweer vergeten! Ik zag ineens een pingback. En ik kom duidelijk te weinig op je blog… (Tijd is zo raar, het is om voordat je het weet…)

  Reply

Laat een reactie achter