Deze appel-peren crumble is echt heerlijk, hij smaakt echt naar de herfst! Kies voor een beetje zure appels, dan wordt het gerecht niet te zoet. Doordat de suiker in de crumble karameliseert, krijg je een fantastisch lekkere karamelsmaak. De gehakte hazelnoten geven dit toetje een lekkere crunch. Kortom: echt alles is hier lekker aan!
Toetje met appel en peer
Appel en peer: twee heerlijke soorten herfstfruit die samen ook erg lekker smaken. Maar misschien heb je wel een fruitboom in je eigen tuin en heb je een overschot aan appels of juist aan peren. Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om maar één soort fruit te gebruiken in dit lekkere toetje. Dat is ook al erg lekker!
Tip: als je alleen peren gebruikt heb je wel kans dat de crumble wat vochtiger wordt. Ik zou dan een beetje maïzena door de blokjes peer roeren, dat bindt het vocht dan een beetje.
Makkelijk toetje: crumble
Crumble is echt een heel makkelijk toetje, wat je ook eenvoudig kunt maken voor wat grotere groepen. Wil je het toetje voorbereiden? Dat kan prima. Bak het fruit alvast en maak de crumbletopping.
Bewaar de topping in een apart bakje en strooi de kruimellaag vlak voor je het toetje in de oven schuift, over het fruit. Doe dit niet eerder, anders trekt het vocht van het fruit in de kruimellaag en wordt hij zompig.
Als je fan bent van appel-peren crumble in het najaar, probeer dan in het voorjaar eens deze rabarbercrumble en in de zomer deze aardbeiencrumble!
Nog meer feest met…
De appel-peren crumble is zo al heel lekker, maar ik serveer ‘m ook wel eens met een scheutje slagroom erover. Of, als je er echt een feestje van wilt maken: serveer ‘m met een bol vanille-ijs of (warme) vanillesaus. Dan maak je het pas echt super lekker!

Appel-peren crumble met hazelnoten
Ingrediënten
- 2 (zure) appels
- 2 peren
- 0,5 tl koekkruiden
- 1 el kristalsuiker
- 0,5 citroen (alleen het sap)
- 30 gr boter
- 30 gr bloem
- 35 gr kristalsuiker
- 35 gr hazelnoten
- Eventueel om erbij te serveren: een scheutje room of een bol ijs.
Zo maak je het
- Snijd de appels en peren in stukjes en doe deze samen met de koekkruiden, suiker en het citroensap in een pan. Laat dit mengsel een minuut of vijf zachtjes doorkoken en giet het af met hulp van een vergiet.
- Vet een ovenschaaltje in doe hier de appel/peren stukjes in.
- Maak de crumble-laag door de boter met je vingers vlug door de bloem te wrijven.
- Roer de gehakte hazelnoten en de suiker door elkaar en verdeel deze over de crumble laag.
- Bak de appel-peren crumble ca 25 minuten op 180 graden. Pas op: de crumble is gloeiend heet, laat de crumble een paar minuten afkoelen voor je er een hap van neemt!
Nog geen reacties