Menu
hersenspinsels

Appels bewaren, bereiden en recepten

Hete bliksem - stamppot van aardappel en appel

Hoewel alle soorten appels gezond zijn, zijn er appels die beter geschikt zijn voor appeltaart of appelchips. In dit artikel vind je een handig overzichtje, zodat je steeds de juiste soort appels kiest. Ontdek hieronder hoe je appels het beste kunt bewaren en bereiden, met links naar verrassende appelrecepten.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Appel speculaas toetje

Kies appels die er stevig en glad uitzien, zonder plekjes. Appels voor direct gebruik bewaar je het beste in de groentelade van de koelkast. Dan blijft hun gladde schilletje en sappige smaak behouden en voorkom je dat ze rimpelig en melig worden.

Appels blijven trouwens het langste goed in een koele, donkere ruimte met een relatief hoge luchtvochtigheid. Een appel is het langst houdbaar bij 0 graden Celsius en 90 procent luchtvochtigheid. Maak je geen zorgen als je niet precies aan die voorwaarden kunt voldoen. Ook onder minder ideale omstandigheden kunnen verse appels maanden worden bewaard.

Als ze uit de koelcel komen, blijven ze in de koelkast op 4 graden Celsius ook zeker een maand goed. Ze kunnen wel wat rimpelig en zacht worden en dan minder lekker zijn als handappel. Om de vruchten te verwerken in bak- of kookgerechten, zijn ze dan nog prima.

Ouderwetse appeltaart

Appels schil je meestal voor het bereiden van zoete gerechten, zoals appelmoes en appelcompote. Voor een salade of appeltaart kun je kiezen of je appels schilt of niet. Ongeschilde appels geven een appeltaart wat kleur en textuur, maar het schilletje kan voorkomen dat de appels tijdens het bakken één geheel worden. Geschilde appels zorgen voor een zachte taart zonder verrassingen.

Als je de schil om de appels laat zitten en het geen biologische appels zijn, moet je ze wel even goed wassen voordat je ze gaat verwerken. Gebruik een glad en scherp mes om de appel doormidden te snijden. Verwijder het klokhuis en het steeltje en snijd de appel in plakjes, partjes of blokjes. Net wat je voor het recept nodig hebt. Als je appelringen wil maken, gebruik dan een appelboor.

Onder invloed van zuurstof kunnen geschilde en gesneden appels snel bruin worden. Dit heeft geen invloed op de smaak, maar je kunt er wat citroensap overheen sprenkelen om ze te bleken. Appels die je gaat verwerken, kun je prima een dag of twee van tevoren snijden als je ze daarna in een plastic zak in de koelkast bewaart.

Appels gezond?

‘An apple a day keeps the doctor away’. Dit spreekwoord bestaat niet voor niets. Appels bevatten veel vezels en daarnaast diverse vitamines en mineralen. Denk aan vitamine A, C, B, kalium en mangaan. Deze voedingsstoffen zijn onder andere goed voor onze weerstand, bloeddruk, energiepeil, botten en ogen.

Ook bevatten appels krachtige antioxidanten en andere plantenstoffen die gunstig zijn voor ons hart, longen en brein. Als je meer wil weten over de gezondheidsvoordelen van appels, lees dan dit artikel.

Vanwege de fruitsuikers in appels kun je beter niet meer dan één appel per dag eten als je wil afvallen. Fruitsuikers kunnen het afvallen namelijk vertragen of zelfs voorkomen.

Recepten

Appelcompote met kaneel

Bij appelrecepten denken we vooral aan appeltaart, appelcompote en andere zoete lekkernijen. Je kunt deze vruchten ook voor tal van andere gerechten gebruiken. Dit zijn 7 verrassende recepten met appel:

Tip: Als je minder snelle koolhydraten wil binnenkrijgen, gebruik dan in plaats van suiker pure stevia of erythritol. Bijvoorbeeld als je je suikerspiegel in balans wil houden of wil afvallen.

Dit artikel werd geschreven door Annemiek van puurfiguur.nl

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter