soep

Aspergesoep met gerookte zalm

Laatst wilde ik mijn favoriete asperge-recept maken: asperges met gerookte zalm en mosterdsaus. Meldde le husband zich ineens op het laatste moment af, terwijl ik de asperges al aan het koken was. Nou ja, geen probleem. Ik maakte voor mezelf alsnog die lekkere asperges met gerookte zalm en besloot van zijn portie een soepje te maken. Want zo’n dubbele portie asperges opeten, dat ging me echt niet lukken. Achteraf helemaal niet erg, want van die spontane experimenten ontstaan vaak de lekkerste recepten. Ook deze aspergesoep mag er zeker zijn! Sowieso ben ik gek op asperges. Vroeger lustte ik alleen de groene, maar ik ga witte asperges steeds lekkerder vinden. Vooral omdat ze maar zo kort verkrijgbaar zijn, dat maakt ze extra speciaal. Het officiële aspergeseizoen duurt maar 6 weken, dus eet ze vooral lekker vaak nu het nog kan!

Lekker variëren met de topping

Traditioneel combineer je asperges vaak met ham, maar eigenlijk vind ik de combinatie met gerookte zalm lekkerder. Daarom garneer ik ook deze aspergesoep met reepjes gerookte zalm. Hou je meer van ham? Dan kun je de soep natuurlijk ook garneren met hamreepjes! Liever vegetarisch? Dan kun je ook twee eieren koken en die fijnhakken en over de soep strooien. Je ziet, je kunt alle kanten op met deze aspergesoep :-)

Recept aspergesoep met gerookte zalm

Voorgerecht voor 3-4 personen

  • 250 gr witte asperges
  • 1 bouillonblokje (tuinkruiden of groentenbouillon)
  • 2 sjalotjes
  • 1 tl grove mosterd
  • scheut slagroom
  • 3 takjes peterselie
  • peper en zout
  • 30 gr gerookte zalm

Zo maak je de aspergesoep met gerookte zalm

Schil de asperges met een dunschiller maar gooi de schillen niet weg. Kook de asperges 15 minuten in ruim water met de aspergeschillen erbij. Houd een halve liter van het kookwater apart en snijd de asperges in stukjes. Houd de kopjes apart.

Snijd de sjalotjes fijn en fruit ze aan in wat olie in een soeppan.  Voeg de stukjes asperge (behalve de kopjes) toe, samen met de bouillon en het kookvocht.

Voeg de mosterd toe en pureer de soep. Verwarm de soep indien nodig nog even maar breng niet aan de kook. Roer nog een scheut slagroom door de soep en breng op smaak met peper en eventueel wat zout.

Snijd de peterselie fijn en snijd de gerookte zalm in reepjes.

Verdeel de soep over de borden en garneer met de fijngesneden peterselie en reepjes gerookte zalm.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten