Woohoooo, onze baby is geen baby meer! Hij is afgelopen weekend een dreumes geworden. Wat een mijlpaal is het als je baby 1 jaar oud wordt… Dat moest gevierd worden. Visite, mooie cadeaus en…. taart! Op dit moment geven we Luuk nog zo min mogelijk toegevoegde suikers, maar ik wilde wel iets lekkers voor hem bakken.
Muffins met banaan en wortel
Een min of meer gezonde taart voor een baby moest het dus worden. Ik ben de laatste tijd al een beetje aan het experimenteren met baksels voor Luuk.
Deze muffins met spinazie en banaan zijn altijd een groot succes, en voor zijn verjaardag bedacht ik deze wortel/banaanmuffins met een topping van kwark en vers fruit.
Suikervrije taart voor een baby
Helemaal suikervrij is deze baby-taart niet, maar ik heb mijn best gedaan om de suikers zoveel mogelijk te beperken. Er gaat een klein beetje appelmoes in de wortelmuffins, en twee bananen. Verdeeld over 12 muffins is de hoeveelheid suiker dan te verwaarlozen!
In plaats van bloem gebruikte ik een mengsel van 1/3 zelfrijzend bakmeel en 2/3 boekweitmeel. Zo zijn de muffins ook wat voedzamer geworden dan een taart met alleen bloem erin.
Gezonde taart voor een baby
Kortom: volgens mij is dit best een gezonde taart voor een baby geworden. En toch heel feestelijk met de topping van kwark en vers fruit. Onze Luuk heeft er in ieder geval van gesmuld, op zijn verjaardag heeft hij er twee gegeten!
Muffins invriezen
De overige muffins hebben we ingevroren voor een andere keer (zonder topping). Altijd handig om in huis te hebben als makkelijk tussendoortje voor onderweg bijvoorbeeld.
Meer recepten voor kinderen
Op zoek naar meer recepten voor jouw dreumes? Bekijk dan ook eens deze 25+ ideeën voor een gezond ontbijt voor kinderen. En als laatste tip ik nog dit overzicht van al mijn kidsproof recepten.

Baby 1 jaar – gezonde taart
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 100 gr zelfrijzend bakmeel
- 200 gr boekweitmeel
- 1 tl bakpoeder
- 2 rijpe bananen
- 100 gr roomboter (zacht)
- 150 gr geraspte wortel
- 125 ml amandelmelk
- 3 el appelmoes
- voor de garnering: kwark en vers fruit
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel, het boekweitmeel en het bakpoeder boven een kom en meng dit door elkaar.
- Doe de bananen, roomboter, geraspte wortel, amandelmelk en appelmoes in een blender en meng dit door elkaar tot je een egaal, oranjekleurig mengsel hebt.
- Roer dit kort door het meel heen zodat alles goed is gemengd en verdeel het mengsel over de cupcakevormpjes.
- Bak de wortel muffins in 20-15 minuten gaar en laat ze volledig afkoelen.
- Garneer de gezonde muffins vlak voor het serveren met een schepje kwark en wat vers fruit.
Voedingswaarden

5 Reacties
Lin
19 juli 2022 at 16:27Kan je in plaats van amandelmelk ook lactosevrije melk gebruiken in dezelfde hoeveelheid?
Sandra
20 juli 2022 at 12:47Hi Lin, ja hoor, dat zou geen probleem moeten zijn!
Lydwine
2 juli 2022 at 21:28Hoeft hier geen ei in? Even dubbelcheck voor ik het maak
Marijn
6 augustus 2022 at 15:27De appelmoes vervangt het ei. In veel veganistische recepten ben ik dit vaker tegengekomen. De appelmoes zorgt niet voor dezelfde sterke binding als een ei, maar doet het wel erg goed na!
Sandra
9 augustus 2022 at 14:27Bedankt voor je reactie Marijn, ik had de opmerking van Lydwine helaas niet gezien, sorry daarvoor!