Menu
tips & trucs

Banaan – recepten, bewaren & bereiden

Bananenbrood met havermout

Hmmmm banaan! Het is zeker één van de favoriete fruitsoorten hier in huis. Lekker makkelijk om snel een stuk fruit naar binnen te krijgen. Maar hoe bewaar je bananen eigenlijk het beste? En zijn er nog lekkere recepten mee te maken? Je leest het in dit artikel!

Bananen

Deze heerlijke gele vrucht kun je het hele jaar door in de winkel vinden. Het is heerlijk om een banaan zó te eten, maar je kunt ze ook in heel veel verschillende gerechten verwerken. Zo smaken ze heerlijk op een broodje (ook lekker in combinatie met pindakaas of honing), bak je er pannenkoekjes van of verwerk je ze in een lekkere smoothie. Uiteraard kun je ze ook in allerlei zoete gerechten verwerken, zoals taart of toetjes.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Smoothie mango, banaan en kokos

Kies voor mooie stevige exemplaren zonder verkleuringen op de schil. De schil hoeft niet persé helemaal geel te zijn. Bananen rijpen nog na dus kies gerust een tros met lichtgroene bananen, die worden dan snel rijp. Je kunt ze het beste op de fruitschaal of nog iets koeler bewaren (maar niet in de koelkast). Als je een recept wilt maken met rijpe bananen (zoals bananenbrood), kies je natuurlijk juist wél voor bananen die al wat verkleurd zijn.

Banaan gezond?

Je hoort nog wel eens dat je beter niet teveel bananen kunt eten, ze zouden dikmakend zijn. Tja, dat valt eigenlijk best mee. Toegegeven, in een banaan zitten meer calorieën dan in veel andere soorten fruit en er zitten relatief veel suikers in. Daarentegen vullen ze goed (want er zitten veel vezels in, goed voor je stoelgang en je blijft er dus lang verzadigd door, waardoor je weer minder snel naar een andere snack grijpt) en bevat deze gele vrucht relatief veel kalium. En niet te vergeten: fosfor, ijzer, zink, vitamine C en foliumzuur.

Restje bananen over?

Heb je overrijpe bananen in huis? Gooi ze niet weg maar bak er pannenkoeken van of een bananenbrood! Ook in een smoothie smaakt een overrijpe banaan nog goed.

Tip: heb je veel bananen in huis en krijg je ze niet op? Snijd ze in plakjes en vries ze in, dan kun je ze later nog goed gebruiken in een smoothie of smoothiebowl.

Recepten met bananen

Havermoutpap banaan

Ik ben gek op dit fruit en hap er bijna dagelijks wel eentje weg. Ook verwerk ik ze regelmatig in mijn recepten. Een paar van mijn favoriete recepten met banaan:

1 Reactie

  • Eef
    27 december 2016 at 10:34

    Leuk artikel! Moest direct aan onze collega denken die dol is op bananen :D Die bananenpudding met zoute karamel… man man man die ziet er heerlijk uit!

    Reply

Laat een reactie achter