tips & trucs

Banaan – mijn favoriete fruit

Bananenpudding met zoute karamel

Na mijn serie artikelen over groenten, kon een serie over fruit natuurlijk niet uitblijven! In veertien artikelen neem ik jullie mee in de wereld van fruit – van aardbeien tot vijgen. Al eerder vertelde ik je alles over aardbeien en ananas. Vandaag deel drie: banaan!

Bananen

Deze heerlijke gele vrucht kun je het hele jaar door in de winkel vinden. Het is heerlijk om een banaan zó te eten, maar je kunt ze ook in heel veel verschillende gerechten verwerken. Zo smaken ze heerlijk op een broodje (ook lekker in combinatie met pindakaas of honing), bak je er pannenkoekjes van of verwerk je ze in een lekkere smoothie. Uiteraard kun je ze ook in allerlei zoete gerechten verwerken, zoals taart of toetjes.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Kies voor mooie stevige exemplaren zonder verkleuringen op de schil. De schil hoeft niet persé helemaal geel te zijn. Bananen rijpen nog na dus kies gerust een tros met lichtgroene bananen, die worden dan snel rijp. Je kunt ze het beste op de fruitschaal of nog iets koeler bewaren (niet in de koelkast). Heb je overrijpe bananen in huis? Gooi ze niet weg maar bak er pannenkoekjes van of een bananenbrood!

Banaan gezond?

Je hoort nog wel eens dat je beter niet teveel bananen kunt eten, ze zouden dikmakend zijn. Tja, dat valt eigenlijk best mee. Toegegeven, in een banaan zitten meer calorieën dan in bijvoorbeeld een appel en er zitten veel suikers in, maar daarentegen vult het een stuk beter dan een appel (want er zitten veel vezels in, goed voor je stoelgang)! Daarnaast bevat deze gele vrucht relatief veel kalium. En niet te vergeten: fosfor, ijzer, zink, vitamine C en foliumzuur.

Recepten met bananen

Smoothiebowl met banaan

Ik ben gek op dit fruit en verwerk ze daarom ook regelmatig in mijn recepten. Een paar van mijn favoriete recepten met banaan:

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Eef

    Leuk artikel! Moest direct aan onze collega denken die dol is op bananen :D Die bananenpudding met zoute karamel… man man man die ziet er heerlijk uit!

    27 december 2016 at 10:34
  • Reactie achterlaten