zoet

Bastogne cheesecake met vulling van citroenkwark

Bastogne cheesecake

Als je wint, heb je vrienden. Het liedje ken je waarschijnlijk wel. Maar guess what, als je verliest, maak je ook vrienden. Tenminste, als je net als ik een weddenschap aangaat waarbij de inzet een homemade taart is… Al minstens een jaar hadden mijn collega en ik het plan opgevat om een keer onze darts-skills tegen elkaar te beslechten in een bloedstollende wedstrijd. In de praktijk viel dat bloedstollende helaas behoorlijk tegen en werd ik kansloos met 3-0 van het bord gegooid. 

Maar goed: gelukkig ben ik beter in taarten bakken dan in darten dus zo’n heel groot drama was het nu ook weer niet om een loser-cake te bakken. De winnaar mocht uiteraard kiezen wat voor taart de verliezer zou bakken, en het werd deze Bastogne cheesecake.

Quote van de winnaar (ook dat hoorde bij de weddenschap)

“Sweet victory! Net zoals deze taart was de spanning donderdag al bij Sandra te snijden. Ik had veel verwachtingen, maar met een solide 3-0 werd Sandra op de slachtbank gelegd. De Bastogne cheesecake was dan ook ruim verdiend… En wat heb ik genoten. Ik had natuurlijk niets anders verwacht. Winnen is leuk, maar er een masterpiece van Culi-Sandra bij krijgen maakt de overwinning extra zoet! Volgende keer maar een potje Fifa?”

Het recept voor deze Bastogne cheesecake is afkomstig uit het gratis Proef ‘t Verschil magazine van de Dekamarkt.

Recept Bastogne-cheesecake

(voor ca 10 stukken)

 • 1 pak Bastognekoeken (260 gram)
 • 4 el abrikozenjam
 • 500 gr volle kwark citroen
 • 100 ml slagroom
 • rasp van 1 citroen
 • 4 eieren

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Maal 200 gram van de Bastognekoeken fijn in de keukenmachine en meng deze met de jam.

Vet een springvorm (diameter 24 cm) goed in met boter en doe het Bastogne-mengsel in de vorm. Druk het kruimelmengsel goed aan zodat er een stevige bodem ontstaat en maak een opstaande rand van ca 3 centimeter.

Roer de kwark los met de slagroom en de citroenrasp. Klop een voor een de eieren door het kwarkmengsel en giet in de vorm.

Breek de resterende Bastognekoeken in kleine stukjes en verdeel over de taart.

Bak de Bastogne cheesecake 55 minuten in de oven. Laat de taart tien minuten afkoelen in de vorm en verwijder deze daarna. Laat helemaal afkoelen voor je de taart serveert.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

 • Reply Emma

  Ohh, dit lijkt me echt ontzettend lekker zeg!

  29 november 2015 at 10:52
 • Reply Simone

  Hahaha… Ik ben een ramp met darten. Kun je beter aan de kant gaan want voor je het weet gooi ik de verkeerde kant op…:) Het bakken van taarten gaat me dan iets beter af! :)

  27 november 2015 at 07:04
 • Reactie achterlaten