weekendgerechten

Beef Wellington met champignons en tijm

Vlees in bladerdeeg

Beef Wellington vind ik misschien wel een van de lekkerste vleesgerechten die er is. Deze Beef Wellington maak je met herfstige ingrediënten: champignons, tijm…. Ontzettend lekker. En ondanks dat dit een indrukwekkend vleesgerecht is waarmee je tijdens bijvoorbeeld Kerst zeker indruk gaat maken, is zo’n stuk vlees in bladerdeeg verrassend makkelijk te maken. Je kunt het vlees en de groenten de dag ervoor al braden, dat is alleen maar beter want dan zijn de ingrediënten goed koud, waardoor je Wellington beter lukt! Ik geef je trouwens nog meer tips om dit gerecht goed te bereiden, want dat lukt niet altijd. Zoals je misschien op de foto wel kunt zien, werd juist toen ik het gerecht voor de foto ging maken, mijn bladerdeeg niet goed gaar. Gelukkig weet ik waar het door kwam en geef ik jou tips om dit te voorkomen!

Welk vlees voor Beef Wellington?

Officieel maak je een Beef Wellington met ossenhaas, maar ik gebruikte voor deze versie een rosbief. Je zou ook varkenshaas kunnen gebruiken.

Tips om je vlees in bladerdeeg nóg lekkerder te maken:

  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het gaat braden.
  • Zorg dat het vlees en de groenten zo koud mogelijk zijn, voordat je het gaat verwerken in het bladerdeeg.
  • Zorg voor vers bladerdeeg, het bladerdeeg dat ik voor deze foto heb gebruikt, had ik niet goed verpakt en weer in de vriezer gedaan. Daardoor droogt het uit, daardoor kun je er niet goed mee werken. Je ziet ook dat ik een te dikke laag bladerdeeg heb gebruikt en daardoor werd de Wellington ook niet goed gaar.
  • Bestrooi de bakplaat met wat paneermeel, dit neemt eventueel vocht op en zo wordt je Wellington ook aan de onderkant knapperig.
  • Maak een ‘schoorsteentje’ in het deeg door een pijpje van aluminiumfolie in je Wellington te steken, zo kan waterdamp ontsnappen en scheurt je bladerdeeg niet.

Beef Wellington met champignons

Recept Beef Wellington met champignons en tijm

0 from 0 votes
Course: DinerDifficulty: Uitdagend
Voor

2

personen
Bereidingstijd

25

minutes
Afkoelen

60

minuten
Oventijd

30

minuten

Lekker om hierbij te serveren: gebakken aardappeltjes en een groene salade.

Ingrediënten

  • 300 gr ossenhaas (rosbief kan ook)

  • 1 el olie

  • 25 gr boter

  • 1 teen knoflook

  • 1 sjalotje

  • 250 gr kastanjechampignons

  • 1 tl tijmblaadjes

  • peper

  • 5 plakken bladerdeeg

  • 1 ei

Bereiding Beef Wellington met champignons

  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is en dep het goed droog. Bestrooi het vlees met wat zout en peper.
  • Verhit de olie en boter in een braadpan en bak het vlees ca 2-3 minuten aan elke kant zodat het mooi geschroeid is.
  • Snijd de knoflook, ui en champignons klein (je kunt dit mengsel ook even in de keukenmachine doen zodat het nog fijner wordt, maar het moet geen puree worden) en bak deze in het overgebleven bakvet. Breng op smaak met tijm, flink wat peper en een beetje zout en schud het mengsel af en toe om tot het vocht verdampt is. Laat het vlees en de groenten helemaal afkoelen.
  • Laat het bladerdeeg ontdooien en rol met behulp van een deegroller uit tot een lap. Bestrooi een bakplaat met wat paneermeel en leg de deeglap erop.
  • Verdeel een beetje paneermeel over het midden van het deeg en verdeel daar vervolgens het champignonmengsel over. Leg nu het vlees erop en pak je Beef Wellington in. Eventueel kun je het pakketje nog versieren met vormpjes van bladerdeeg.  Op dit moment kun je het vlees inpakken en een dag bewaren in de koelkast, voor je hem gaat bakken. Laat hem sowieso minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Kluts het ei en bestrijk de Beef Wellington ermee, dit zorgt straks voor een mooi glanslaagje en je pakketje wordt er mooi goudbruin van. Bak de Beef Wellington in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin en laat het vlees nog 10 minuten rusten voor je het serveert. Tip: het vlees is perfect gaar als het een kerntemperatuur van 52 graden heeft. Dit kun je meten met een vleesthermometer.

Opmerkingen

  • Tip: je kunt de Beef Wellington tot aan de één na laatste stap al een dag voor je hem gaat serveren klaarmaken.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

5 Comments

  • Reply kredit laptop zyrex

    Yes, those glimpses of His uncontainable, and unfathomable love…such grace and mercy…thank you for giving us a glimpse into your beautiful heart, Elizabeth blessed by the glimpse

    25 november 2016 at 13:38
  • Reply Eef

    Wauw! Deze ziet er echt té lekker uit. Mooie foto trouwens :)

    8 april 2015 at 20:58
    • Reply Sandra

      Dankjewel!

      10 april 2015 at 18:08
  • Reply Anne-Marie

    Ik heb mij hier lang geleden een keer aan gewaagd maar kan me herinneren dat ik het toen heel lekker vond. Misschien binnenkort maar eens in de herkansing! Al heb ik er wel een beetje een kerst-gevoel bij :)

    7 april 2015 at 20:48
    • Reply Sandra

      Haha, inderdaad een beetje een recept voor Kerst, wij aten hem nu een keer met Pasen ;-) Maar eigenlijk altijd lekker, zo’n Beef Wellington!

      10 april 2015 at 18:07

    Reactie achterlaten