Menu
vlees / Hoofdgerechten

Beenham met honing-sinaasappelsaus

Hmmm, zo’n groot stuk vlees dat staat haast synoniem aan kerst vind je niet? Hoewel er tegenwoordig natuurlijk steeds meer vegetarische gerechten op tafel komen tijdens de feestdagen, blijft zo’n beenham uit de oven toch ook wel erg feestelijk. En het leuke is: het is helemaal niet moeilijk te maken! Deze beenham met sinaasappelsaus ziet er misschien indrukwekkend uit, maar het kost je maar een paar minuten om hem klaar te maken en daarna doet de oven het werk. Goed, je moet nog wel even elk kwartier de beenham met honing-sinaasappelsaus bedruipen maar dat is zo gepiept, kun je ondertussen mooi de rest van de voorbereidingen voor het kerstdiner afmaken.

Makkelijk Kerst-recept

Beenham met honing-sinaasappelsaus

Goed, dit is dus een lekker makkelijk recept voor Kerst! Wil je nog wat ideetjes om bij de beenham met honing-sinaasappelsaus te serveren? Neem dan eens een kijkje bij mijn andere kerst-recepten. Zelf serveerde ik de ham met knoflook-aardappeltjes uit de oven (die ik tegelijkertijd bakte) en groene asperges. Pommes duchesses zijn er ook erg lekker bij, of een aardappelgratin.

Beenham met honing-sinaasappelsaus

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: KerstDifficulty: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Oventijd

40

minutes
Calorieën

204

kcal

Makkelijk Kerst-recept: een hele beenham uit de oven met een lekkere sinaasappel-honing saus.

Ingrediënten

  • 600 gr beenham (aan één stuk)

  • 2 perssinaasappels

  • 3 el honing

  • 30 kruidnagels

  • 1 tl maizena

Bereiding

  • Haal de beenham een kwartiertje voor je aan de slag gaat uit de koeling. Snijd de beenham kruislings in, niet te diep maar zo kunnen de smaken beter intrekken.
  • Pers de sinaasappels uit en meng het sap met de honing en wat zout.
  • Druk een kruidnagel op elk “kruispunt” van de beenham en giet een derde van de honing-sinaasappelsaus over de ham.
  • Zet de ham 40-45 minuten in de oven en giet elk kwartier nog eens een derde van de saus over de ham.
  • Haal de ham uit de oven, giet de saus door een zeef en laat de ham vijf minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Giet de saus in een klein pannetje en laat enkele minuten zachtjes inkoken, roer ondertussen in een kopje 1 tl maïzena los met een paar eetlepels van de saus en giet dit papje terug in het pannetje. Kook nog een minuut of twee door en giet de saus dan in een kannetje. De saus wordt dan nog iets dikker. Snijd de beenham in plakken van ongeveer een halve centimeter dik en serveer met de sinaasappel-honingsaus.

Opmerkingen

  • Maak je dit recept voor meer of juist minder mensen? Houdt dan de volgende stelregel aan: voor elke 100 gram beenham bedraagt de oventijd ongeveer 7 minuten.
Recept beenham uit de oven

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

1 Reactie

  • Michelle
    23 december 2020 at 11:33

    Op hoeveel graden moet de oven?

    Reply

Laat een reactie achter