Brood, ben jij er ook zo gek op? Maar wel het liefst een lekker belegd broodje, iedere dag een bammetje ham of kaas gaat ook vervelen. Nu ik deze week weer aan het werk ga na mijn zwangerschapsverlof is dit artikel in ieder geval voor mezelf heel relevant, maar zelf kun je misschien ook wel wat broodbeleg-inspiratie gebruiken? Daarom heb ik een paar van mijn favoriete combi’s broodbeleg voor jullie op een rij gezet.
Tips om broodjes te beleggen

Vegetarisch broodbeleg
De keuze in vegetarisch broodbeleg wordt steeds groter. In het schap met broodbeleg kun je steeds meer vegetarische alternatieven vinden voor bekend broodbeleg. Denk aan vegetarische kip-kerrie salade, vegetarische paté, verschillende soorten vega worst….
Maar het allerlekkerste blijft natuurlijk een broodje met vers beleg, al dan niet zelfgemaakt. Als je een vegetarisch broodje wilt eten, denk dan eens aan deze opties:
- Avocado, tomaat en pecorino
- Avocado, feta en pijnboompitten
- Appel/perenstroop, gorgonzola en cress
- Zelfgemaakte eiersalade
- Hummus en geraspte wortel
- Mozarella, tomaat, basilicum en avocado
- Kaas en een salade van geraspte wortel gemengd met wat mayonaise, crème fraîche, citroensap, zout en peper
- Ricotta met passievrucht
- Rode bietenspread
- Zelfgemaakte notenspread (dit is ook heel lekker op een plak bananenbrood!)
- Zelfgemaakte hazelnootpasta
- Mango-pompoenspread

Broodjes beleggen met vlees
Ook vlees blijft populair als broodbeleg. Natuurlijk de talloze soorten vleeswaren, maar ook broodsalades met vlees erin blijven heel populair. Deze combinaties zijn altijd een succes hier in huis:
- Eendenborst met balsamico
- Hummus en plakjes gerookte kipfilet
- Heks’nkaas, kipfilet, avocado (of komkommer), zout en peper
- Rookvlees en ei(ersalade)
- Rosbief en citroenmayonaise
- Rosbief en tonijnsalade
- Rucola, tomaat en plakjes ossenworst die je besmeert met een beetje Heks’nkaas
- Rucola, rauwe ham, mozzarella en pesto
- Rucola, rosbief, pesto, parmezaanse kaas en pijnboompitjes
- Zelfgemaakte kip-kerriesalade
Broodjes beleggen met vis
Een lekkere vissalade is heerlijk als broodbeleg. Natuurlijk kun je deze kant en klaar kopen, maar persoonlijk vind ik die salades vaak erg vettig. Je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken, zo maak je ze helemaal naar je eigen smaak. En ook met verse vis kun je heerlijke belegde broodjes maken. Een paar tips:
- Zelfgemaakte tonijnsalade
- Zelfgemaakte zalmsalade
- Roomkaas, gerookte zalm en dille
- Geprakte avocado met gekookt ei en gerookte zalm
- Makreel en augurk
Heb jij nog goede tips om broodjes te beleggen? Laat het me weten in de comments!
Nog geen reacties