Menu
vlees / Hoofdgerechten / ovenschotels

Bobotie met gehakt en sperziebonen

Bobotie

Bobotie, wat heb ik dat vaak gemaakt toen ik net uit huis was. Met het welbekende pakje uit de Wereldgerechten serie van Knorr ;-) Ik at die Wereldgerechten heel vaak, maar op een gegeven moment begon ik me af te vragen waarom. Ze zijn best prijzig, bevatten ontzettend veel zout en de ingrediëntenlijst is ontzettend lang. Inmiddels haal ik ze dan ook al jaren niet meer in huis en maak ik de wereldgerechten gewoon lekker zelf. Vandaag dus het recept voor bobotie, zonder pakjes en zakjes! Dit Zuid-Afrikaanse gerecht is helemaal niet moeilijk te maken en echt ontzettend lekker. De kruiden geven dit gerecht heel veel smaak en dan het zoetje van de chutney erbij. Echt zalig!

Zelf bobotie maken

Zelf bobotie maken is helemaal niet moeilijk en dan laat ik je zien met dit recept voor bobotie. Pakjes en zakjes zijn helemaal niet nodig, want de meeste ingrediënten heb je ongetwijfeld al in je keukenkastje staan. Erg lekker om erbij te serveren is een pan met rijst waar je in warm water geweekte rozijnen aan toe hebt gevoegd. Een klein handje rozijnen per persoon is voldoende. Onmisbaar in dit recept vind ik de chutney. Ik gebruik zelf een mangochutney, die is ook goed te verkrijgen in de supermarkt. Maar als je nog een andere soort chutney in huis hebt kan dat ook prima (bv uienchutney).

Bobotie met gehakt en sperziebonen

4 from 5 votes
Course: DinerCuisine: AfrikaansDifficulty: Gemiddeld
Voor

4

personen
Prep time

30

minutes
Voorbereiding

20

minutes
Calorieën

481

kcal
Oventijd

25

minuten

Bobotie is een Zuid-Afrikaanse ovenschotel met gehakt & sperziebonen in een kruidig mengsel van kerrie en kaneel.

Ingrediënten

  • 300 gr sperziebonen

  • 350 gr gehakt

  • 1 snee brood

  • 3 el mangochutney

  • 75 ml melk + extra

  • 3 eieren

  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 2 tl kerriepoeder

  • 1 tl kurkuma

  • 1 tl kaneel

  • 4 laurierblaadjes

  • peper en zout

  • 300 gr rijst

  • 1 handje rozijnen

Bereiding van de bobotie

  • Halveer de sperziebonen indien nodig en kook ze vijf minuten in water met wat zout.
  • Week ondertussen het brood in een beetje melk en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de knoflook en de ui fijn en bak deze op een zacht vuur in wat olie tot ze beginnen te kleuren. Meng het geweekte brood door het gehakt en voeg het gehakt toe in de pan. Rul tot het gaar is. Breng het mengsel op smaak met de kerrie, kurkuma, peper en zout.
  • Roer de chutney en 1 losgeklopt ei door het gehaktmengsel. Roer de sperziebonen erdoorheen en doe alles in een ovenschaal.
  • Meng de overige 2 eieren met de melk , de kaneel en peper en zout. Giet dit mengsel over de bobotie en garneer de ovenschotel met de blaadjes laurier.
  • Bak de ovenschotel in 25 minuten gaar. Wel ondertussen de rozijnen in warm water en kook de rijst. Roer de rozijnen door de gekookte rijst. Serveer de bobotie met de rijst met rozijnen.

Opmerkingen

  • Met mangochutney is de bobotie het lekkerste, maar als je dit niet kunt vinden kun je het ook vervangen door abrikozenjam.
  • Een restje bobotie kun je de volgende dag prima nogmaals opwarmen. Of vries het in voor later.
Recept bobotie

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

2 Reacties

  • Sara
    10 oktober 2020 at 11:17

    Hoi, ik zie dat er zoete, milde en nog meer soorten chutneys zijn. Welke gebruik je bij dit recept?

    Reply
    • Sandra
      12 oktober 2020 at 07:41

      Hi Sara, ik gebruik zelf altijd de zoete mangochutney van Pataks!

      Reply

Laat een reactie achter