weekendgerechten

Bobotie met gehakt en sperziebonen

Bobotie

Bobotie, wat heb ik dat vaak gemaakt toen ik net uit huis was. Met het welbekende pakje uit de Wereldgerechten serie van Knorr ;-) Ik at die Wereldgerechten heel vaak, maar op een gegeven moment begon ik me af te vragen waarom. Ze zijn best prijzig, bevatten ontzettend veel zout en de ingrediëntenlijst is ontzettend lang. Inmiddels haal ik ze dan ook al jaren niet meer in huis en maak ik de wereldgerechten gewoon lekker zelf. Vandaag dus het recept voor bobotie, zonder pakjes en zakjes! Dit Zuid-Afrikaanse gerecht is helemaal niet moeilijk te maken en echt ontzettend lekker. De kruiden geven dit gerecht heel veel smaak en dan het zoetje van de chutney erbij. Echt zalig!

Zelf bobotie maken

Zelf bobotie maken is helemaal niet moeilijk en dan laat ik je zien met dit recept voor bobotie. Pakjes en zakjes zijn helemaal niet nodig, want de meeste ingrediënten heb je ongetwijfeld al in je keukenkastje staan. Erg lekker om erbij te serveren is een pan met rijst waar je in warm water geweekte rozijnen aan toe hebt gevoegd. Een klein handje rozijnen per persoon is voldoende. Onmisbaar in dit recept vind ik de chutney. Ik gebruik zelf een mangochutney, die is ook goed te verkrijgen in de supermarkt. Maar als je nog een andere soort chutney in huis hebt kan dat ook prima (bv uienchutney).

Bobotie met gehakt en sperziebonen

5 from 1 vote
Course: DinerDifficulty: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

20

minutes
Oventijd

25

minuten

Ingrediënten

  • 300 gr sperziebonen

  • 350 gr gehakt

  • 1 snee brood

  • 3 el mangochutney

  • 75 ml melk + extra

  • 3 eieren

  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 2 tl kerriepoeder

  • 1 tl kurkuma

  • 1 tl kaneel

  • 4 laurierblaadjes

  • peper en zout

  • Voor erbij: rijst met een handje in warm water geweekte rozijnen

Bereiding van de bobotie

  • Halveer de sperziebonen indien nodig en kook ze vijf minuten in water met wat zout.
  • Week ondertussen het brood in de melk en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de knoflook en de ui fijn en bak deze op een zacht vuur in wat olie tot ze beginnen te kleuren. Meng het geweekte brood door het gehakt en voeg het gehakt toe in de pan. Rul tot het gaar is. Breng het mengsel op smaak met de kerrie, kurkuma, peper en zout.
  • Roer de chutney en 1 losgeklopt ei door het gehaktmengsel. Roer de sperziebonen erdoorheen en doe alles in een ovenschaal.
  • Meng de overige 2 eieren met de melk , de kaneel en peper en zout. Giet dit mengsel over de bobotie en garneer de ovenschotel met de blaadjes laurier.
  • Bak de ovenschotel in 25 minuten gaar. Serveer de bobotie met rijst met rozijnen.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten