Menu
weekendgerechten / Hoofdgerechten

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

De boeuf bourguignon moet minimaal 2 uur stoven, maar hoe langer, hoe lekkerder. Omdat het zo lang op het vuur moet, maak ik meestal meteen een dubbele portie. Je kunt het stoofvlees namelijk prima invriezen en het is altijd fijn om zo’n maaltijd in je vriezer te hebben voor een dag waarop je niet zoveel zin of tijd hebt om te koken!

Boeuf bourguignon met rode wijn

Een klassieke boeuf bourguignon maak je met rode wijn. Doe er zeker niet te zuinig mee, in dit recept gaat een hele fles! Naast het feit dat de wijn de stoofschotel veel smaak geeft, heeft het ook een andere functie.

Door het zuur in de wijn wordt het vlees namelijk malser. Daarom wordt in stoofschotels vaak een scheutje azijn toegevoegd. In dit geval doet de wijn het werk en heb je geen extra azijn nodig. Extra lekker: serveer een glas van dezelfde wijn bij de boeuf bourguignon.

Bijgerechten

Ik vind het zelf erg lekker om boeuf bourguignon te eten in combinatie met aardappelpuree, maar je kunt er ook gewoon gekookte aardappels, rijst of brood bijgeven.

Stoofvlees invriezen en vooraf maken

Tip: maak de boeuf bourguignon een dag van tevoren, de dag erna smaakt hij nóg lekkerder. Je kunt het stoofvlees ook prima invriezen voor later, dus maak gerust een dubbele portie.

Boeuf bourguignon

5 from 2 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: FransNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

2

hours 
Calorieën

562

kcal

Een heerlijke Franse stoofpot: boeuf bourguignon. Rundvlees, spekjes, champignons… Heerlijke smaken die het na twee uur stoven erg goed doen met aardappelpuree, rijst of brood.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 800 gr 800 magere runderlappen

  • 1 el 1 bloem

  • 2 2 uien

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 2 2 winterwortels

  • 250 gr 250 champignons

  • 100 gr 100 spekblokjes

  • 750 ml 750 rode wijn

  • 2 blaadjes 2 laurier

  • 2 takjes 2 tijm

  • 2 takjes 2 oregano

Bereiding

  • Snijd het vlees in blokjes en snijd de ui en de knoflook fijn. Snijd de wortel in stukjes en snijd de champignons in vrij dikke plakken of in kwarten.
  • Doe het vlees in een kom, breng op smaak met peper en zout en bestuif lichtjes met de bloem.
  • Verwarm wat braadboter in een pan en bak het vlees in kleine porties bruin. Haal het vlees uit de pan en bak de spekblokjes uit. Voeg de ui, wortel, champignons en de knoflook toe, bak even aan en doe het vlees terug in de pan.
  • Verwarm ondertussen de wijn (dit moet, anders ‘schrikt’ het vlees), voeg deze toe en voeg de laurier, tijm en oregano toe. Zet het vuur laag en laat de boeuf bourguignon minimaal 2 uur sudderen. Hoe langer, hoe lekkerder!
  • Serveer de boeuf bourguignon met gekookte aardappels, aardappelpuree, rijst of brood.
Recept boeuf bourguignon

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter