weekendgerechten

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

De boeuf bourguignon moet minimaal 2 uur stoven, maar hoe langer, hoe lekkerder. Omdat het zo lang op het vuur moet, maak ik meestal meteen een dubbele portie. Je kunt het stoofvlees namelijk prima invriezen en het is altijd fijn om zo’n maaltijd in je vriezer te hebben voor een dag waarop je niet zoveel zin of tijd hebt om te koken! Ik vind het zelf erg lekker om boeuf bourguignon te eten in combinatie met aardappelpuree, maar je kunt er ook gewoon gekookte aardappels, rijst of brood bijgeven.

Boeuf bourguignon met rode wijn

Een klassieke boeuf bourguignon maak je met rode wijn. Doe er zeker niet te zuinig mee, in dit recept gaat een hele fles! Naast het feit dat de wijn de stoofschotel veel smaak geeft, heeft het ook een andere functie. Door het zuur in de wijn wordt het vlees namelijk malser. Daarom wordt in stoofschotels vaak een scheutje azijn toegevoegd. In dit geval doet de wijn het werk en heb je geen extra azijn nodig. Extra lekker: serveer een glas van dezelfde wijn bij de boeuf bourguignon!

Tip: maak de boeuf bourguignon een dag van tevoren, de dag erna smaakt hij nóg lekkerder.

Ingrediënten boeuf bourguignon 

Voor 4 personen

  • 800 gr magere runderlappen
  • 1 el bloem
  • braadboter
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 winterwortels
  • 250 gr champignons
  • 100 gr spekblokjes
  • 750 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes oregano

Zo maak je de boef bourguignon

  • Snijd het vlees in blokjes en snijd de ui en de knoflook fijn. Snijd de wortel in stukjes en snijd de champignons in vrij dikke plakken of in kwarten.
  • Doe het vlees in een kom, breng op smaak met peper en zout en bestuif lichtjes met de bloem.
  • Verwarm wat braadboter in een pan en bak het vlees in kleine porties bruin.
  • Haal het vlees uit de pan en bak de spekblokjes uit. Voeg de ui, wortel, champignons en de knoflook toe, bak even aan en doe het vlees terug in de pan.
  • Verwarm ondertussen de wijn (dit moet, anders ‘schrikt’ het vlees), voeg deze toe en voeg de laurier, tijm en oregano toe. Zet het vuur laag en laat de boeuf bourguignon minimaal 2 uur sudderen. Hoe langer, hoe lekkerder!
  • Serveer de boeuf bourguignon met gekookte aardappels, aardappelpuree, rijst of brood.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten