Dit recept voor blauwe bessen ijstaart vond ik in een oude editie van Foodies. Een superfeestelijk nagerecht dat je prima van te voren kunt maken. Heel geschikt voor een etentje of Kerst bijvoorbeeld.
Toetje met blauwe bessen
Blauwe bessen zijn al heerlijk om uit het vuistje te eten, maar je kunt er ook heerlijke toetjes mee maken. Zoals deze blauwe bessen ijstaart bijvoorbeeld!
De ijstaart is lekker fris door de combinatie van de fruitige blauwe bessen laag & de romige ijslaag, maar de bodem van deze blauwe bessen ijstaart – die bestaat uit fijngestampte sprits en gesmolten boter – maakt het echt af.
Tip: ik maakte ook een ijstaart met aardbeien en meringue als variatie op dit recept.
Zelf ijstaart maken
Zelf ijstaart maken is helemaal niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd. Ieder laagje moet namelijk even opstijven in de vriezer, voor je de volgende laag erop kunt scheppen.
Zoals je ziet is in mijn versie het onderscheid tussen de diverse laagjes soms niet zo goed te zien, dus de volgende keer maak ik dikkere laagjes kwark / bessenpuree. Dat kun jij natuurlijk ook doen, maar elke laag moet dan wel wat langer dan 20 minuten opstijven, dus houdt daar rekening mee.

Blauwe bessen ijstaart
Ingrediënten
- 6 el citroensap
- 80 gr suiker
- 3 el suiker extra
- 1 snufje zout
- 500 gr magere kwark
- 250 ml slagroom
- 300 gr blauwe bessen
- 75 gr boter
- 150 gr sprits koekjes
- Extra nodig: cakevorm van 25 cm en bakpapier
Zo maak je het
- Roer 3 el citroensap, 80 gr suiker en een snuf zout door de kwark.
- Klop de slagroom stijf en spatel door de kwark. Pureer de blauwe bessen met 3 el citroensap en 3 el suiker.
- Neem de cakevorm en beleg deze met vershoudfolie. Strijk 4 el van het kwarkmengsel in de vorm en zet minimaal 20 minuten in de vriezer.
- Strijk 2 el blauwe bessenpuree over de kwark en zet weer minimaal 20 minuten in de vriezer. Wissel dit af tot de mengsels op zijn. (met deze hoeveelheden krijg je dunne laagjes zoals op de foto, neem als je dit mooier vind gerust een dubbele hoeveelheid voor dikkere laagjes, maar zet de taart dan wel wat langer in de vriezer).
- Smelt de boter, verkruimel de spritsen en roer deze door de boter.
- Verdeel dit mengsel over de taart en druk lichtjes aan. Dek af met folie en zet minimaal 6 uur in de vriezer.
Nog geen reacties