Menu
desserts

Blauwe bessen ijstaart

Bosbessen ijstaart

Dit recept voor blauwe bessen ijstaart vond ik in een oude editie van Foodies. Een superfeestelijk nagerecht dat je prima van te voren kunt maken. Heel geschikt voor een etentje of Kerst bijvoorbeeld.

Toetje met blauwe bessen

Blauwe bessen zijn al heerlijk om uit het vuistje te eten, maar je kunt er ook heerlijke toetjes mee maken. Zoals deze blauwe bessen ijstaart bijvoorbeeld!

De ijstaart is lekker fris door de combinatie van de fruitige blauwe bessen laag & de romige ijslaag, maar de bodem van deze blauwe bessen ijstaart – die bestaat uit fijngestampte sprits en gesmolten boter – maakt het echt af.

Zelf ijstaart maken

Zelf ijstaart maken is helemaal niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd. Ieder laagje moet namelijk even opstijven in de vriezer, voor je de volgende laag erop kunt scheppen.

Zoals je ziet is in mijn versie het onderscheid tussen de diverse laagjes soms niet zo goed te zien, dus de volgende keer maak ik dikkere laagjes kwark / bessenpuree. Dat kun jij natuurlijk ook doen, maar elke laag moet dan wel wat langer dan 20 minuten opstijven, dus houdt daar rekening mee.

Blauwe bessen ijstaart

5 from 2 stemmen
Gang: ToetjeKeuken: FeestelijkNiveau: Gemiddeld
Voor

12

plakken
Voorbereiding

25

minutes
Kooktijd

0

minutes
Calorie├źn

249

kcal
Opstijven

8

uur

Een feestelijk toetje dat je heel goed kunt voorbereiden. Deze ijstaart bestaat uit een zalige bodem van spritskoekjes, met daarop laagjes romige kwark en puree van blauwe bessen.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingredi├źnten

  • 6 el 6 citroensap

  • 80 gr 80 gr suiker

  • 3 el 3 suiker extra

  • 1 snufje 1 zout

  • 500 gr 500 magere kwark

  • 250 ml 250 slagroom

  • 300 gr 300 blauwe bessen

  • 75 gr 75 boter

  • 150 gr 150 sprits koekjes

  • Extra nodig: cakevorm van 25 cm en bakpapier

Bereiding

  • Roer 3 el citroensap, 80 gr suiker en een snuf zout door de kwark.
  • Klop de slagroom stijf en spatel door de kwark. Pureer de blauwe bessen met 3 el citroensap en 3 el suiker.
  • Neem de cakevorm en beleg deze met vershoudfolie. Strijk 4 el van het kwarkmengsel in de vorm en zet minimaal 20 minuten in de vriezer.
  • Strijk 2 el blauwe bessenpuree over de kwark en zet weer minimaal 20 minuten in de vriezer. Wissel dit af tot de mengsels op zijn. (met deze hoeveelheden krijg je dunne laagjes zoals op de foto, neem als je dit mooier vind gerust een dubbele hoeveelheid voor dikkere laagjes, maar zet de taart dan wel wat langer in de vriezer).
  • Smelt de boter, verkruimel de spritsen en roer deze door de boter.
  • Verdeel dit mengsel over de taart en druk lichtjes aan. Dek af met folie en zet minimaal 6 uur in de vriezer.

Opmerkingen

  • Let op: haal de taart 45 minuten voor het serveren uit de vriezer en zet hem in de koelkast, anders is hij erg lastig te snijden.
  • IJstaart over? In de vriezer kun je de taart prima nog enkele maanden bewaren.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter