Menu
tips & trucs

Bosvruchten, rijke bron van vezels

Smoothiebowl aardbeien bosvruchten

Ben je ook zo gek op bosvruchten? In een toetje of op een gebakje doen deze vruchtjes het bijzonder goed. Vooral als je verschillende soorten bosvruchten gebruikt. Ontdek welke fruitsoorten allemaal onder de term ‘bosvruchten’ vallen en hoe je ze het beste kunt bewaren en bereiden. In dit artikel vind je ook recepten met bosvruchten, zodat je heerlijk kunt genieten van deze gezonde vruchtjes.

Bosvruchten

Trifle met citroen en bramen

Bosvruchten zijn vruchten die van oorsprong in het bos groeien of vlakbij het bos te vinden zijn. Denk aan bosbessen, die je nog wel eens vindt onder bomen. Bramen vind je vaak langs bosranden, waar ze een ondoordringbare haag vormen.

Frambozen, blauwe bessen, rode bessen en aardbeien vind je tegenwoordig vooral in tuinen van telers en moestuiniers. Alleen de kleine bosaardbei kun je nog wel eens in het bos aantreffen, maar deze heeft vrijwel geen smaak en is dus voor de keuken minder interessant.

Bosvruchten kopen, bewaren en bereiden

Karnemelk smoothie met vanille en bosvruchten

Bosvruchten kun je zowel vers kopen als diepgevroren. Diepgevroren zijn ze lange tijd houdbaar. Haal ze de dag voordat je ze nodig hebt uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien. Tenzij je ijs wil maken natuurlijk. Dan haal je ze kort van tevoren uit de vriezer, zodat ze niet keihard zijn maar ook nog niet helemaal ontdooid.

Verse exemplaren zijn niet lang houdbaar, al verschilt de houdbaarheid ook per bosvrucht. Afhankelijk van de mate van rijpheid kun je aardbeien en frambozen meestal maar een paar dagen in de koelkast goed houden.

Bessen en bramen zijn steviger en daardoor langer houdbaar. Het is wel belangrijk om na aankoop beschimmelde exemplaren meteen te verwijderen, want deze steken andere aan. Check verse bessen daarom iedere dag op plekjes.

Bosvruchten kun je het beste droog bewaren, eventueel op een velletje keukenpapier. Je hoeft de vruchtjes je in principe niet te wassen. Wil je dat toch doen, was ze dan pas als je ze gaat gebruiken. Dan blijven ze het langste goed.

Bosvruchten gezond?

Kokospannenkoekjes met compote

Deze vruchten zijn erg gezond. Ze zijn een rijke bron van vezels, die de spijsvertering verbeteren en daarnaast goed zijn voor het hart en de suikerspiegel. Ook werken vezels verzadigend, zodat je na een handje bosbessen niet snel weer honger hebt. Vooral bramen en frambozen bevatten veel vezels.

Daarnaast bevatten bosvruchten krachtige antioxidanten, die ze hun felrode of blauwpaarse kleur geven. Deze stoffen beschermen onze cellen tegen vrije radicalen. Bovendien zijn deze stoffen goed voor de hersenen. Vooral bosbessen bevatten veel antioxidanten, maar liefst twintig verschillende soorten.

Aardbeien vallen op door hun hoge gehalte aan foliumzuur en vitamine C. Ze bevatten zelfs vrijwel net zoveel vitamine C dan sinaasappels. Ook kalium is in deze bosvruchtjes te vinden. Dit mineraal is zowel goed voor onze bloeddruk als voor ons zenuwstelsel.

De calcium en fosfor in aardbeien en andere bosvruchten dragen bij aan gezonde, sterke botten. Er is zelfs onderzoek waaruit blijkt dat mensen die regelmatig bessen eten, minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Alle reden dus om deze gezonde vruchtjes vaker op het menu te zetten.

Restje bosvruchten over?

Water met een smaakje

Deze vruchten kun je prima gebruiken als je een restje over hebt. Dit zijn een paar ideeën om optimaal te genieten van deze gezonde vruchtjes:

  • Strooi ze over je toetje
  • Maak er een heerlijke jam of compote van
  • Vries ze in om er een gezonde smoothie van te maken
  • Eet ze als gezonde snack uit je hand

Recepten met bosvruchten

Trifle met custard en frambozen

Bosvruchten zijn fantastisch in gebak en toetjes, maar je kunt ze ook voor andere gerechten gebruiken. Dit zijn de lekkerste recepten met bosvruchten: 

2 gezonde tips:

  1. Gebruik stevia in plaats van suiker in toetjes, ijs en gebak. Dan skip je de snelle suikers die je suikerspiegel laten schommelen en bijdragen aan vetopslag.
  2. Voor gerechten waarin je cake of bloem als basis gebruikt, kun je ook havermout en havermeel inzetten. Dan krijg je nog meer vezels binnen en minder snelle suikers.

Dit artikel werd geschreven door Annemiek van puurfiguur.nl

1 Reactie

  • Atie
    19 augustus 2021 at 13:04

    Goed artikel met veel informatie!
    Bedankt Sandra!

    Reply

Laat een reactie achter