Zelf brandnetelsoep maken is echt heel erg makkelijk! Met een handvol ingrediënten maak je in een handomdraai zelf soep van brandnetels. Ik vertel je graag hoe je dat doet!
Zelf brandnetelsoep maken – wildplukken
Als je zelf brandnetelsoep wilt maken, begint dat natuurlijk met het plukken van brandnetels!
Brandnetels groeien overal, maar dat betekent niet dat je ze overal kunt plukken. Zo is het niet handig om ze te plukken naast een drukke weg, waar ze vervuild worden door uitlaatgassen.
Ook op drukke uitlaatplekken voor honden is het een minder goed idee om brandnetels te plukken. Het kan wel, maar kies dan hoge brandnetels die niet direct aan het pad groeien.
Voor meer informatie verwijs ik je graag naar mijn wildpluktips.
Wanneer brandnetels plukken?

Tussen maart en juli zie je deze prikkerige planten op heel veel plekken. Je kunt ze het beste van onder naar boven vastpakken, want de prikkende haartjes zitten alleen op de bovenkant van de bladeren. Zelf trek ik trouwens altijd handschoenen aan als ik brandnetels ga plukken.
Tip: pluk alleen de toppen en de bovenste bladeren van de brandnetel, dit zijn de jonge delen van de plant en die zijn het lekkerste! Na het plukken overgiet je de bladeren met ruim water en laat je ze even uitlekken. Dan kunnen ze zo de brandnetelsoep in!
Maar je kunt er ook andere lekkere recepten mee maken, probeer vooral ook deze quiche met brandnetels en feta een keertje, heerlijk!
Brandnetelsoep recept
Maar vandaag gaan we zelf brandnetelsoep maken! En dat is echt een eitje. Je hebt er enkel knoflook, ui, een goede bouillon en brandnetels voor nodig.
Zelf vind ik het lekker om de brandnetelsoep nog verder op smaak te maken met wat peper, citroen (zowel de rasp als het sap), wat verse kruiden en feta.
Tip: met een scheutje kookroom maak je de soep extra romig!

Brandnetelsoep maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 300 gr brandnetels
- 1 klontje boter
- 2 tenen knoflook
- 2 sjalotten
- 1500 ml groentebouillon
- 1 citroen
- 2 el kookroom
- verse munt of basilicum
- feta
Zo maak je het
- Spoel de brandneteltoppen goed af en laat ze iets uitlekken in een vergiet.
- Snijd de knoflook en de sjalot fijn, en smelt de boter in een soeppan. Fruit de knoflook en de sjalot aan.
- Voeg vervolgens de bouillon toe en de brandneteltoppen, en laat de brandnetelsoep 10 minuten zacht koken.
- Pureer de soep glad met een staafmixer en breng op smaak met peper en de rasp en het sap van de citroen. Roer er eventueel nog wat kookroom door voor een romige soep.
- Giet de brandnetelsoep in kommen. Snijd wat munt of basilicum fijn en garneer de soep ermee. Verbrokkel ten slotte nog wat feta over de soep.
Voedingswaarden

Nog geen reacties