Als je mijn blog al wat langer volgt weet je wellicht wel dat ik mijn best probeer te doen om zo min mogelijk eten weg te gooien. No waste dus. Inmiddels kun je al een hele reeks ‘koken met restjes’ blogs vinden op culi-sandra.nl. In deze reeks blogjes geef ik je tips om restjes die je in de koelkast vindt, niet weg te gooien, maar er alsnog iets lekkers mee te maken. Een goed voorbeeld van koken met restjes is deze broodpudding met witte chocolade, karamel en abrikozen.
Oud brood – gooi het niet weg!
Misschien gooi jij oud brood of kapjes brood altijd weg? Dat hoeft niet, want je kunt daar nog van alles mee maken! Wentelteefjes, croutons, paneermeel…
Maar de allerlekkerste manier om oud brood te verwerken is toch wel het maken van broodpudding. Eigenlijk smaakt broodpudding een beetje naar wentelteefjes. En dit is echt een ‘deluxe’ versie met abrikozen, stukjes witte chocolade en salted caramel saus…
Zeker weten dat je na het proeven van deze broodpudding met witte chocolade voortaan met liefde je restjes brood invriest tot je voldoende hebt voor dit recept!
Welk brood voor broodpudding?
Je kunt dit recept met allerlei soorten brood maken. Wit brood vind ik persoonlijk het lekkerste, maar je kunt ook bijvoorbeeld brioche, duivenkater of stokbrood kunnen gebruiken… En nu ik erover nadenk: die zoete melkbroodjes uit zo’n grote zak zullen het ook wel goed doen in dit recept!
Deze zalige broodpudding met abrikozen is heerlijk als zoet ontbijt, maar je zou hem zelfs als toetje kunnen serveren, zeker door de toevoeging van de zoute karamelsaus is dit namelijk echt een feestelijk recept!

Broodpudding met abrikozen, witte chocolade en salted caramel
Ingrediënten
- 2 verse abrikozen (1 flinke perzik of nectarine kan ook, of gebruik 8 gedroogde abrikozen)
- 4 sneetjes oud witbrood (eventueel zonder korstjes)
- 2 plakjes ontbijtkoek
- 300 ml melk
- 1 vanillestokje
- 2 eieren
- 1 tl speculaaskruiden
- 35 gr bruine basterdsuiker
- 50 gr witte chocolade
- poedersuiker
- 4 tl dulce de leche* of salted caramel
- snuf grof zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven op 170 graden.
- Snijd het brood en de ontbijtkoek in kleine blokjes en doe ze in een ruime kom.
- Doe de melk in een steelpannetje. Snijd het vanillestokje overdwars open en schraap het merg eruit, doe dit samen met het stokje bij de melk en verwarm op een laag vuur. Breng het niet aan de kook maar laat het zachtjes trekken tot de melk begint te dampen. Roer tussendoor regelmatig.
- Klop de eieren los met de speculaaskruiden en de bruine basterdsuiker en giet dit over de stukjes brood heen. Giet de warme melk over de stukjes brood en meng alles goed door elkaar.
- Hak de witte chocolade grof en snijd de abrikozen in stukjes, roer deze door het broodmengsel heen.
- Vet een ovenschaal in en doe het broodpudding-mengsel over in de ovenschaal. Bak de broodpudding in 40-45 minuten gaar. Bestrooi met poedersuiker en serveer met salted caramelsaus, die je maakt door de dulce de leche eventjes te verwarmen in een pannetje en de zoutvlokken erdoor te roeren.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)
Bewaar dit recept op Pinterest:

8 Reacties
Atie Groot
10 maart 2017 at 09:02Wat een lekker recept Sandra, dit gaan we zeker een keer maken!
Sandra
10 maart 2017 at 09:42Leuk! Hoop dat het jullie net zo goed smaakt als ons!
Eef
10 maart 2017 at 07:57Dit ziet er echt heerlijk uit! Zelf heb ik een paar weken terug met stokbrood een soort wentelteefjes uit de oven gemaakt, lijkt een beetje hierop volgens mij. Maar dat was niet zo’n heerlijke deluxe versie hoor. Man, man wat lekker. In jenever geweekte abrikozen en salted caramel, yum!
Sandra
10 maart 2017 at 09:42Oeh dat is ook slim! Stokbrood wordt natuurlijk heel snel oud, dus een slimme manier om het niet weg te hoeven gooien :-)
Anne-Marie
10 maart 2017 at 06:45Ik heb nog nooit broodpuddding gemaakt en het leek me ook eigenlijk niet lekker. Maar nu ik lees dat het naar wentelteefjes smaakt moet ik het misschien toch maar een keer proberen.
Sandra
10 maart 2017 at 06:47Ja het woord broodpudding is gewoon niet zo aanlokkelijk haha! Maar ik vind het echt heel lekker!
Daniëlle
10 maart 2017 at 06:42Dit klinkt echt heel lekker!
Sandra
10 maart 2017 at 06:47Jaaa, is het ook! Echt een aanrader!