desserts ontbijt

Broodpudding met abrikozen, witte chocolade en salted caramel

Broodpudding

Als je mijn blog al wat langer volgt weet je wellicht wel dat ik mijn best probeer te doen om zo min mogelijk eten weg te gooien. No waste dus. Inmiddels kun je al een hele reeks ‘koken met restjes’ blogs vinden op culi-sandra.nl. In deze reeks blogjes geef ik je tips om restjes die je in de koelkast vindt, niet weg te gooien, maar er alsnog iets lekkers mee te maken. Een goed voorbeeld van koken met restjes is deze broodpudding. Misschien gooi jij oud brood of kapjes brood altijd weg? Dat hoeft niet, want je kunt daar nog van alles mee maken! Wentelteefjes, croutons, paneermeel… Maar de allerlekkerste manier om oud brood te verwerken is toch wel het maken van broodpudding. Eigenlijk smaakt broodpudding een beetje naar wentelteefjes. En dit is echt een ‘deluxe’ versie met abrikozen, stukjes witte chocolade en salted caramel saus… Zeker weten dat je na het proeven van deze broodpudding voortaan met liefde je restjes brood invriest tot je voldoende hebt voor dit recept!

Welk brood voor broodpudding?

Je kunt dit recept met allerlei soorten brood maken. Wit brood vind ik persoonlijk het lekkerste, maar je kunt ook bijvoorbeeld stokbrood of bruin brood gebruiken… Deze zalige broodpudding is heerlijk als zoet ontbijt, maar je zou hem ook als toetje kunnen serveren.

Recept broodpudding met witte chocolade & salted caramel

Voor 3-4 personen

  • 2 verse abrikozen (1 flinke perzik of nectarine kan ook)
  • 4-5 sneetjes oud brood (eventueel zonder korstjes)
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • 300 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 35 gr bruine basterdsuiker
  • 50 gr witte chocolade
  • poedersuiker
  • 4 tl dulce de leche* of salted caramel saus
  • snuf grof zout

Zo maak je de broodpudding

  • Snijd de abrikozen in stukjes.
  • Snijd ondertussen het brood en de ontbijtkoek in kleine blokjes en doe ze in een ruime kom.
  • Verwarm de oven op 170 graden.
  • Doe de melk in een steelpannetje. Snijd het vanillestokje overdwars open en schraap het merg eruit, doe dit samen met het stokje bij de melk en verwarm op een laag vuur. Breng het niet aan de kook maar laat het zachtjes trekken tot de melk begint te dampen. Roer tussendoor regelmatig.
  • Klop de eieren los met de speculaaskruiden en de bruine basterdsuiker en giet dit over de stukjes brood heen. Giet de warme melk over de stukjes brood en meng alles goed door elkaar.
  • Hak de witte chocolade grof en roer deze samen met de stukjes abrikoos door het broodmengsel heen.
  • Vet een ovenschaal in en doe de stukjes brood, chocolade en abrikozen over in de ovenschaal. Bak de broodpudding in 40-45 minuten gaar. Bestrooi met poedersuiker en serveer met salted caramelsaus, die je maakt door de dulce de leche eventjes te verwarmen in een pannetje en de zoutvlokken erdoor te roeren.

*Dulce de leche kun je kant en klaar kopen maar ook zelf maken door een blik gecondenseerde melk 3 uur lang te koken in een pannetje. Zorg dat het blik ten alle tijden onder water blijft staan! Laat helemaal afkoelen voor je het blik openmaakt.

Heb je dit recept gemaakt? Tag me via Facebook, Instagram of Twitter of gebruik de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

8 Comments

  • Reply Atie Groot

    Wat een lekker recept Sandra, dit gaan we zeker een keer maken!

    10 maart 2017 at 09:02
    • Reply Sandra

      Leuk! Hoop dat het jullie net zo goed smaakt als ons!

      10 maart 2017 at 09:42
  • Reply Eef

    Dit ziet er echt heerlijk uit! Zelf heb ik een paar weken terug met stokbrood een soort wentelteefjes uit de oven gemaakt, lijkt een beetje hierop volgens mij. Maar dat was niet zo’n heerlijke deluxe versie hoor. Man, man wat lekker. In jenever geweekte abrikozen en salted caramel, yum!

    10 maart 2017 at 07:57
    • Reply Sandra

      Oeh dat is ook slim! Stokbrood wordt natuurlijk heel snel oud, dus een slimme manier om het niet weg te hoeven gooien :-)

      10 maart 2017 at 09:42
  • Reply Anne-Marie

    Ik heb nog nooit broodpuddding gemaakt en het leek me ook eigenlijk niet lekker. Maar nu ik lees dat het naar wentelteefjes smaakt moet ik het misschien toch maar een keer proberen.

    10 maart 2017 at 06:45
    • Reply Sandra

      Ja het woord broodpudding is gewoon niet zo aanlokkelijk haha! Maar ik vind het echt heel lekker!

      10 maart 2017 at 06:47
  • Reply Daniëlle

    Dit klinkt echt heel lekker!

    10 maart 2017 at 06:42
    • Reply Sandra

      Jaaa, is het ook! Echt een aanrader!

      10 maart 2017 at 06:47

    Reactie achterlaten