Menu
zoet

Candy cane koekjes

Candy cane koekjes

Vorig jaar kocht ik zo’n zakje met candy cane. Candy canes zijn snoepjes in de vorm van een rood/wit gestreepte wandelstok. Het smaakt naar pepermunt. Ze staan leuk in de kerstboom en zijn natuurlijk lekker om zó op te eten, maar je kunt er ook wat anders lekkers van maken. In dit geval deze candy cane koekjes. Eenvoudige chocoladekoekjes met een laagje witte chocolade en fijngehakte candy canes. Lekker!

Waar koop je candy canes?

Vaak liggen deze snoepjes rond de feestdagen in verschillende winkels. Goed gesorteerde supermarkten hebben ze dan soms in het assortiment, of ga even langs de snoepwinkel, daar vind je ze vast ook.

Koekjes met candy cane

Zien ze er niet feestelijk uit, deze schattige koekmannetjes? Het zijn simpele zandkoekjes met chocoladesmaak. Na het bakken en afkoelen dip je ze in de gesmolten witte chocolade, en daarna bestrooi je ze met fijngehakte candy cane.

Haal de deegroller maar tevoorschijn

Dat fijnhakken is trouwens nog wel een klusje, want candy cane is vrij hard en kleverig. Het is wel te doen hoor, maar even een kleine waarschuwing vooraf!

Zelf vind ik het ‘t makkelijkste om de zuurstokjes in een goed afsluitbare zak te doen, ik gebruik hier diepvrieszakken voor. Daarna er flink hard met een deegroller op slaan, dan breken ze goed. Ik heb ze ook geprobeerd fijn te snijden met een mes, maar dat vond ik toch een beetje gevaarlijk, dus ik doe het liever zo.

Candy cane koekjes

5 from 2 stemmen
Gang: KoekjesKeuken: KerstNiveau: Gemiddeld
Voor

24

koekjes
Voorbereiding

30

minutes
Oventijd

15

minutes
Calorieën

178

kcal

Deze chocoladekoekjes met een laagje witte chocolade en fijngehakte candy canes zijn erg lekker tijdens de feestdagen!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 100 gr 100 basterdsuiker

  • 200 gr 200 roomboter

  • 1 1 eidooier

  • 300 gr 300 bloem

  • 2 el 2 cacaopoeder

  • 1 snufje 1 zout

  • 100 gr 100 witte chocolade

  • 3 3 candy canes

Bereiding

  • Maak eerst het deeg voor de chocoladekoekjes. Laat hiervoor de roomboter op kamertemperatuur komen en mix deze met de suiker romig. Klop vervolgens de eidooier erdoor.
  • Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en doe het zout erbij. Kneed alles met je handen tot een mooi deeg. Maak een bal van het deeg en druk deze een beetje platter. Verpak het deeg en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Bebloem het aanrecht en je deegroller en bestrooi de helft van het deeg ook lichtjes met bloem. Leg de andere helft van het deeg nog even terug in de koelkast. Rol het deeg uit tot een centimeter dikte en verdeel 12 koekjes over een bakplaat.
  • Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar op 180 graden. Laat ze afkoelen op een rooster. Maak ondertussen van de andere helft van het deeg ook weer 12 koekjes en bak deze ook af.
  • Als de koekjes helemaal afgekoeld zijn, kun je ze gaan versieren. Hak hiervoor de candy canes fijn (dit gaat het beste door ze in een plastic zak te doen en ze fijn te slaan met een deegroller) en smelt de witte chocolade au bain marie (in een kom boven een pannetje met heet water).
  • Dip de koekjes in de chocolade en bestrooi ze direct met de fijngehakte candycanes. Laat volledig opstijven.

Opmerkingen

  • Bewaar de candy cane koekjes in een goed afsluitbare koektrommel, dan blijven ze zeker een paar dagen lekker.
Recept candy cane koekjes

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter