zoet

Carrot Cake of Worteltaart

Carrot cake - worteltaart
Oh carrot cake, how I love you…. En hoe erg moet ik je op elke verjaardag weer verdedigen, want altijd zijn er weer mensen die hun neus ervoor optrekken: worteltjestaart. Tja, eerlijk is eerlijk, echt lekker klinkt het ook niet, daarom geef ik er ook meestal de voorkeur aan om het carrot cake te noemen, klinkt toch al iets vriendelijker. En voor mensen die ook dat niet vertrouwen noem ik het ook wel eens gewoon een kruidencake met banaan en walnoten. Als ze het dan hebben geproefd en zeggen het heerlijk te vinden onthul ik het ‘geheim’, je zit worteltaart te eten! Altijd weer verbaasde blikken.

Bij deze deel ik graag mijn all-time favourite recept voor carrot cake met jullie. Ik heb verschillende recepten geprobeerd maar dit is veruit de lekkerste. Zoet, maar niet té, en de frosting is overheerlijk!

Recept carrot cake – worteltaart

  • 4 eieren
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 300 g winterpeen
  • 2 bananen
  • 60 gr walnoten

Voor de topping:

  • 25 g boter
  • 200 g poedersuiker
  • 3 el mon chou

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 °C. Klop met een garde of de mixer de eieren, suiker en een mespuntje zout tot een crème. Zet de mixer op de laagste stand en giet de olie al mixend langzaam bij het mengsel. Zeef het bakmeel, de kaneel en het bakpoeder boven het mengsel en meng voorzichtig alles door elkaar met een houten lepel. Rasp de wortel, prak de banaan goed fijn en hak de walnoten grof. Voeg deze ingrëdienten toe en meng nogmaals voorzichtig door. Vet een springvorm (Ø 24 cm) in met olie en giet het mengsel in de vorm. Bak de taart ongeveer 50 min. (check na 40 minuten even of het niet te hard gaat!) en laat helemaal afkoelen. Laat de ingrdiënten voor de frosting op kamertemperatuur komen en meng met een vork de boter, poedersuiker en roomkaas in een kom tot een glazuur. Verdeel dit met de bolle kant van een lepel over de carrot cake. Je kunt de taart naar wens nog garneren met bijvoorbeeld walnoten of marsepeinen worteltjes.

Tip: het raspen van de wortels vind ik altijd een rotwerkje. Je kunt in de supermarkt (o.a. AH) ook kant en klare ‘peen julienne’ kopen. Ik gebruik het wel eens als ik écht geen zin heb om te raspen, maar eigenlijk vind ik dat deze niet fijn genoeg geraspt zijn.

Volgende recept

Ook leuk voor jou:

3 Comments

  • Reply Nanda

    Hey! Ziet er fantastisch uit, ga hem morgen maken. Wat kan ik gebruiken ipv zonnebloemolie? Olijfolie of gesmolten boter…?

    5 mei 2017 at 10:03
    • Reply Sandra

      Wat leuk! Olijfolie zou ik niet doen want dat geeft een aparte smaak. Gesmolten boter moet volgens mij prima kunnen! Ben benieuwd naar het resultaat :-)

      5 mei 2017 at 17:42
      • Reply Nanda

        Hij is gelukt hoor, tis een plaatje en, whooo, wat onwijs lekker!!!

        6 mei 2017 at 19:34

    Reactie achterlaten