Menu
voorgerechten

Champignonragout – pasteitje met ragout

Champignonragout - pasteitje met paddenstoelen

Champignonragout is echt zo’n heerlijk klassiek gerecht. Wij aten thuis altijd ragout met Kerst, lekker met een pasteitje (al was dat overigens meestal kipragout want mijn moeder lust geen champignons, en ik destijds trouwens ook niet. Daar kan ik me nu echt helemaal niks meer bij voorstellen want inmiddels ben ik er dol op). En volgens mij aten we ook wel eens een broodje ragout als we op vakantie waren. Kortom: ik heb goede herinneringen aan ragout!

Zelf ragout maken

Zelf champignonragout maken is echt een eitje. Je kunt natuurlijk ragout uit blik kopen maar daar zit welgeteld 20% champignon in, geen knoflook, geen ui, geen tijm… Kortom: maak je ragout gewoon lekker zelf. Het is helemaal niet moeilijk en je bent met een kwartiertje klaar.

Lekker in een pasteitje of op brood

Deze champignonragout is lekker in een pasteitje, maar je kunt het ook op een broodje doen, of serveren bij rijst. Net wat je lekker vindt!

Champignonragout of andere ragout?

Je kunt dit recept voor champignonragout ook prima als basis gebruiken voor een andere ragout. Misschien vind je het bijvoorbeeld lekkerder om een ragout te maken met kip? Vervang dan eenvoudigweg de champignons voor stukjes kipfilet.

Recept champignonragout – pasteitje met ragout

4 from 20 stemmen
Gang: VoorgerechtKeuken: KerstNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

10

minutes
Calories

240

kcal

Een pasteitje met ragout is een feestelijk voorgerecht. Maak eens zelf champignonragout, het is niet moeilijk!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 1 teen 1 knoflook

  • 1 1 sjalotje

  • 250 gr 250 kastanjechampignons

  • 1 takje 1 tijm

  • 20 gr 20 boter

  • 1 el 1 bloem

  • 100 ml 100 groentenbouillon

  • 100 ml 100 witte wijn

  • 1 tl 1 grove mosterd

  • Eventueel: scheutje slagroom

  • Om erbij te serveren: pasteitjes, brood of rijst

Bereiding champignonragout

  • Snijd de knoflook en de sjalot fijn. Snijd de kastanjechampignons in stukjes.
  • Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak de knoflook en sjalot even aan. Voeg de champignons en de tijm toe en bak tot de paddenstoelen zacht zijn.
  • Verhit nu in een koekenpannetje met een dikke bodem de boter. Roer als deze is gesmolten, de bloem erdoor en bak een minuutje mee (blijf continue roeren). Blus af met de bouillon en de wijn, en roer goed door. Roer de mosterd erdoor en voeg het champignonmengsel toe.
  • Laat de champignonragout 5-10 minuten zachtjes doorkoken onder regelmatig roeren, tot de ragout de gewenste dikte heeft (blijft de ragout te dun? Voeg dan nog een klein beetje extra bloem toe). Haal de pan van het vuur en roer er desgewenst nog een scheutje slagroom door. Breng op smaak met peper en zout en serveer de champignonragout met pasteitjes, brood of rijst.

Opmerkingen

  • Tip: wil je geen alcohol gebruiken in het gerecht? Verdubbel dan de hoeveelheid bouillon.
  • Een restje ragout is erg lekker op brood, lunchtip!

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

pasteitje met ragout

5 Reacties

  • Barbara
    26 januari 2022 at 13:19

    Wat een prima idee om de saus apart van de champignonmélange te bereiden voordat je ze samenvoegt. Ik heb alleen bouillon gebruikt. Het resultaat was verrukkelijk !

    Reply
    • Sandra
      27 januari 2022 at 09:47

      Wat fijn om te horen Barbara! Fijn dat het goed gesmaakt heeft!

      Reply
  • Ocky
    14 januari 2022 at 21:33

    Na de eerste keer nu nog een keer gemaakt de ragout is heerlijk ik heb hem alleen gemaakt met een overheerlijke bomenzwam en champagne gebruikt dat is tenslotte ook witte wijn, bedank t voor je recept met vr gr. Ocky

    Reply
    • Sandra
      16 januari 2022 at 11:19

      Wauw, dat is nog eens een bijzondere variatie Ocky! Fijn dat je het zo lekker vond!

      Reply
  • Rose
    25 december 2021 at 12:12

    👌🏽

    Reply

Laat een reactie achter