Menu
voorgerechten

Champignonragout – pasteitje met ragout

champignon ragout pasteitjes

Champignonragout is echt zo’n heerlijk klassiek gerecht. Wij aten thuis altijd ragout met Kerst, lekker met een pasteitje (al was dat overigens meestal kipragout want mijn moeder lust geen champignons, en ik destijds trouwens ook niet.

Daar kan ik me nu echt helemaal niks meer bij voorstellen want inmiddels ben ik er dol op). En volgens mij aten we ook wel eens een broodje ragout als we op vakantie waren. Kortom: ik heb goede herinneringen aan ragout!

Zelf ragout maken

champignonragout

Zelf champignonragout maken is echt een eitje. Je kunt natuurlijk ragout uit blik kopen maar daar zit welgeteld 20% champignon in, geen knoflook, geen ui, geen tijm… Kortom: maak je ragout gewoon lekker zelf. Het is helemaal niet moeilijk en je bent met een kwartiertje klaar.

Lekker in een pasteitje of op brood

champignonragout maken

Deze champignonragout is lekker in een pasteitje, maar je kunt het ook op een broodje doen, of serveren bij rijst. Net wat je lekker vindt!

Champignonragout of andere ragout?

Je kunt dit recept voor champignonragout ook prima als basis gebruiken voor een andere ragout. Misschien vind je het bijvoorbeeld lekkerder om een ragout te maken met kip? Vervang dan eenvoudigweg de champignons voor stukjes kipfilet.

Ragout bewaren

ragout recept

Maak je de ragout liever wat eerder? Dat kan! Handig voor de feestdagen! Maak de champignon ragout af en laat hem volledig afkoelen. Doe het in een goed afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast, het blijft dan nog zeker twee dagen goed.

Het kan zijn dat de ragout wat indikt als je het weer gaat opwarmen, je kunt het dan altijd weer iets verdunnen met bouillon, wijn of water.

Ragout zonder alcohol

Nog een laatste tip: in dit champignonragout recept maak ik gebruik van een scheut witte wijn. Eten er kinderen of zwangeren mee, of gebruik je sowieso liever gewoon geen alcohol?

Dat is geen enkel probleem. Vervang de wijn simpelweg door extra bouillon. De bouillon is wel echt een smaakmaker in dit recept, dus kies er eentje die je lekker vindt!

Recept champignonragout – pasteitje met ragout

4 from 30 stemmen
Gang: VoorgerechtKeuken: KerstNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

10

minutes
Calories

240

kcal

Een pasteitje met ragout is een feestelijk voorgerecht. Maak eens zelf champignonragout, het is niet moeilijk!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 1 teen 1 knoflook

  • 1 1 sjalotje

  • 250 gr 250 kastanjechampignons

  • 1 takje 1 tijm

  • 20 gr 20 boter

  • 1 el 1 bloem

  • 100 ml 100 groentenbouillon

  • 100 ml 100 witte wijn (of vervang door bouillon)

  • 1 tl 1 grove mosterd

  • Eventueel: scheutje slagroom

  • Om erbij te serveren: pasteitjes, brood of rijst

Bereiding champignonragout

  • Snijd de knoflook en de sjalot fijn. Snijd de kastanjechampignons in stukjes.
  • Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak de knoflook en sjalot even aan. Voeg de champignons en de tijm toe en bak tot de paddenstoelen zacht zijn.
  • Verhit nu in een koekenpannetje met een dikke bodem de boter. Roer als deze is gesmolten, de bloem erdoor en bak een minuutje mee (blijf continue roeren).
  • Blus af met de bouillon en de wijn, en roer goed door. Roer de mosterd erdoor en voeg het champignonmengsel toe.
  • Laat de champignonragout 5-10 minuten zachtjes doorkoken onder regelmatig roeren, tot de ragout de gewenste dikte heeft (blijft de ragout te dun? Voeg dan nog een klein beetje extra bloem toe).
  • Haal de pan van het vuur en roer er desgewenst nog een scheutje slagroom door.
  • Breng op smaak met peper en zout en serveer de champignonragout met pasteitjes, brood of rijst.

Opmerkingen

  • Tip: wil je geen alcohol gebruiken in het gerecht? Verdubbel dan de hoeveelheid bouillon.
  • Een restje ragout is erg lekker op brood, lunchtip!

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

pasteitje met ragout

9 Reacties

  • bart
    23 december 2022 at 10:42

    Hoi Sandra, ik heb een vraagje, met kerst krijg ik 10 eters en zoveel mensen, zoveel wensen… Kortom, mensen die vegetarisch zijn, mensen die ivm darmproblemen niet goed tegen bonen en ui, knoflook etc kunnen en mensen die niet van kaas houden. Ik wilde dus ragout maken, maar zie nu ook overal dde ui en knoflook terugkomen. Heb jjij een goed iddee om toch een smaakvolle champignonragout te maken, waar ik de diverse alliumsoorten kan vermijden?

    Reply
    • Sandra
      26 december 2022 at 12:12

      Hey Bart, sorry dat ik je reactie niet eerder heb gelezen! Voor een volgende keer: kunnen ze wel tegen prei? Dan kan dat wellicht de ui vervangen. Knoflook vervangen is lastig, het is zo’n uitgesproken smaak… Ik zou het dan gewoon weglaten en wellicht wat extra kruiden toevoegen aan het gerecht. Je zou eens kunnen experimenteren met wat extra tijm of een extra ander kruid met een sterke smaak. Ik denk dan aan rozemarijn of oregano bijvoorbeeld.

      Reply
  • Alie
    17 december 2022 at 23:22

    Er zit veel te veel wijn en mosterd in het recept. De kastanjechampignons konden we hierdoor niet proeven.
    Grote teleurstelling en gelukkig nog genoeg tijd om een goed recept te zoeken voor de Kerst.
    Het enige wat klopte aan het recept was de opmerking dat het niet zo veel werk was om te maken.

    Reply
    • Sandra
      18 december 2022 at 12:00

      Hoi Alie, wat jammer dat het niet heeft gesmaakt. Toevallig heb ik het zelf gisteren weer eens gemaakt, deze keer zonder wijn omdat er ook een dreumes mee eet. Je kunt de wijn eventueel vervangen door extra bouillon. En een minder scherpe mosterd kiezen of minder mosterd gebruiken. De meeste mensen vinden het op deze manier wel lekker, maar het moet natuurlijk maar net je smaak zijn. Ik hoop dat je een ander recept vindt dat beter aan je smaak voldoet, fijne feestdagen!

      Reply
  • Barbara
    26 januari 2022 at 13:19

    Wat een prima idee om de saus apart van de champignonmélange te bereiden voordat je ze samenvoegt. Ik heb alleen bouillon gebruikt. Het resultaat was verrukkelijk !

    Reply
    • Sandra
      27 januari 2022 at 09:47

      Wat fijn om te horen Barbara! Fijn dat het goed gesmaakt heeft!

      Reply
  • Ocky
    14 januari 2022 at 21:33

    Na de eerste keer nu nog een keer gemaakt de ragout is heerlijk ik heb hem alleen gemaakt met een overheerlijke bomenzwam en champagne gebruikt dat is tenslotte ook witte wijn, bedank t voor je recept met vr gr. Ocky

    Reply
    • Sandra
      16 januari 2022 at 11:19

      Wauw, dat is nog eens een bijzondere variatie Ocky! Fijn dat je het zo lekker vond!

      Reply
  • Rose
    25 december 2021 at 12:12

    ??

    Reply

Laat een reactie achter