voorgerechten

Champignonragout – pasteitje met ragout

Champignonragout - pasteitje met paddenstoelen

Champignonragout is echt zo’n heerlijk klassiek gerecht. Wij aten thuis altijd ragout met Kerst, lekker met een pasteitje (al was dat overigens meestal kipragout want mijn moeder lust geen champignons, en ik destijds trouwens ook niet. Daar kan ik me nu echt helemaal niks meer bij voorstellen want inmiddels ben ik er dol op). En volgens mij aten we ook wel eens een broodje ragout als we op vakantie waren. Kortom: ik heb goede herinneringen aan ragout!

Zelf ragout maken

Zelf champignonragout maken is echt een eitje. Je kunt natuurlijk ragout uit blik kopen maar daar zit welgeteld 20% champignon in, geen knoflook, geen ui, geen tijm… Kortom: maak je ragout gewoon lekker zelf. Het is helemaal niet moeilijk en je bent met een kwartiertje klaar. Deze champignonragout is lekker in een pasteitje, maar je kunt het ook op een broodje doen, of serveren bij rijst. Net wat je lekker vindt!

Recept champignonragout

(als lunch of hoofdgerecht voor 2 personen, als voorgerecht voor 4 personen)

  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalotje
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 1 takje tijm
  • 20 gr boter
  • 1 el bloem
  • 100 ml groentenbouillon
  • 100 ml witte wijn*
  • 1 tl grove mosterd
  • Eventueel: scheutje slagroom
  • Om erbij te serveren: pasteitjes, brood of rijst

*Tip: wil je geen alcohol gebruiken in het gerecht? Verdubbel dan de hoeveelheid bouillon

Zo maak je de champignonragout

  • Snijd de knoflook en de sjalot fijn. Snijd de kastanjechampignons in stukjes.
  • Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak de knoflook en sjalot even aan. Voeg de champignons en de tijm toe en bak tot de paddenstoelen zacht zijn.
  • Verhit nu in een koekenpannetje met een dikke bodem de boter. Roer als deze is gesmolten, de bloem erdoor en bak een minuutje mee (blijf continue roeren). Blus af met de bouillon en de wijn, en roer goed door. Roer de mosterd erdoor en voeg het champignonmengsel toe.
  • Laat de champignonragout 5-10 minuten zachtjes doorkoken onder regelmatig roeren, tot de ragout de gewenste dikte heeft (blijft de ragout te dun? Voeg dan nog een klein beetje extra bloem toe). Haal de pan van het vuur en roer er desgewenst nog een scheutje slagroom door. Breng op smaak met peper en zout en serveer de champignonragout met pasteitjes, brood of rijst.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Previous Post Next Post

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten