Menu
vegetarisch / Hoofdgerechten

Chili van zoete aardappel met kidneybonen en guacemole

Chili met zoete aardappel

Schijnbaar eet namelijk de helft van de bevolking zelden tot nooit bonen. Zonde, want bonen zijn ontzettend gezond (o.a. rijk aan eiwitten, diverse vitamines en ijzer), goedkoop en ook nog eens heel lekker. Daarnaast kun je bonen prima inzetten als vleesvervanger, zoals in deze vegetarische chili met zoete aardappel.

Tex Mex chili van zoete aardappel

Zelf eet ik regelmatig bonen, het liefst verwerk ik ze in gerechten uit de ‘TexMex’ keuken want daar ben ik sowieso gek op. Fajitas, pulled chicken nchiladas… Heerlijk! Maar ook met een lekkere chili maak je me blij. Deze versie is goed gevuld met allerlei gezonde ingrediënten: zoete aardappel, tomaat, paprika… En natuurlijk bonen, in dit geval kidneybonen.

Erbij maak je een frisse guacemole die heel goed bij de chili past. Je maakt ‘m helemaal af met tortillachips, die smaken er echt heel lekker bij.

Vegetarische chili of juist met vlees

Handig: deze zoete aardappel chili kun je zowel voor vleeseters als vegetariërs lekker maken. Zijn er vleeseters bij? Voeg dan 150 gr fijngesneden chorizo toe bij de eerste stap. Heb je een mix van vleeseters en vegetariërs? Bak de chorizo dan in een aparte pan uit en roer deze later door de chili met zoete aardappel.

Tip: in plaats van de genoemde specerijen kun je ook een gelijke hoeveelheid van deze Mexicaanse kruidenmix gebruiken in dit recept.

Chili met zoete aardappel

Chili van zoete aardappel met kidneybonen en guacemole

Chili is echt comfort food! Deze chili ‘sin carne’ is een vegetarische chili met zoete aardappel, bonen en nog veel meer lekkers.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 600 gr zoete aardappel
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 blik kidneybonen (a 400 gram, uitgelekt)
  • 1 blik mais (a 150 gr, uitgelekt)
  • 1 rode paprika
  • 1 avocado
  • 125 ml crème fraiche
  • 1 kneep limoensap
  • 1 bosuitje
  • 1 zak tortillachips (a 185 gr)
  • optioneel:

Zo maak je het

  • Snijd de knoflook, rode peper en de ui fijn. Fruit deze aan in wat olijfolie, samen met de komijn en paprikapoeder.
  • Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes en bak deze vijf minuten mee.
  • Voeg de tomatenblokjes, kidneybonen, mais en paprika toe. Breng de chili op smaak met zout en peper en laat 20-25 minuten pruttelen op een laag vuurtje, tot de aardappel zacht is.
  • Maak ondertussen de guacemole klaar: prak de avocado fijn en meng de crème fraiche erdoor. Breng de guacemole op smaak met limoensap, peper en zout.
  • Snijd de bosui in ringetjes. Bestrooi de zoete aardappel chili met de bosui en serveer met de guacemole en tortillachips. Zelf serveer ik er ook altijd nog wat zoete chilisaus bij, superlekker!

Notities

u003cliu003eDit recept is ideaal om restjes groenten en peulvruchten op te maken. Heb je wat over? Vries het in voor later of eet het de volgende dag als lunch.u003c/liu003e

Voedingswaarden

Calorieën: 672kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
Recept chili zoete aardappel

2 Reacties

  • Carolien - On a Healthy Adventure
    11 februari 2016 at 07:25

    Dit ziet er veel te lekker uit! Ik waan me precies in Mexico ;)

    Reply
  • Eef
    10 februari 2016 at 12:35

    Mooie foto! Chili vind ik echt zó lekker. Lekkere variatie met zoete aardappelen :)

    Reply

Laat een reactie achter

Beoordeling recept