Schijnbaar eet namelijk de helft van de bevolking zelden tot nooit bonen. Zonde, want bonen zijn ontzettend gezond (o.a. rijk aan eiwitten, diverse vitamines en ijzer), goedkoop en ook nog eens heel lekker. Daarnaast kun je bonen prima inzetten als vleesvervanger, zoals in deze vegetarische chili met zoete aardappel.
Tex Mex chili van zoete aardappel
Zelf eet ik regelmatig bonen, het liefst verwerk ik ze in gerechten uit de ‘TexMex’ keuken want daar ben ik sowieso gek op. Fajitas, pulled chicken nchiladas… Heerlijk! Maar ook met een lekkere chili maak je me blij. Deze versie is goed gevuld met allerlei gezonde ingrediënten: zoete aardappel, tomaat, paprika… En natuurlijk bonen, in dit geval kidneybonen.
Erbij maak je een frisse guacemole die heel goed bij de chili past. Je maakt ‘m helemaal af met tortillachips, die smaken er echt heel lekker bij.
Vegetarische chili of juist met vlees
Handig: deze zoete aardappel chili kun je zowel voor vleeseters als vegetariërs lekker maken. Zijn er vleeseters bij? Voeg dan 150 gr fijngesneden chorizo toe bij de eerste stap. Heb je een mix van vleeseters en vegetariërs? Bak de chorizo dan in een aparte pan uit en roer deze later door de chili met zoete aardappel.
Tip: in plaats van de genoemde specerijen kun je ook een gelijke hoeveelheid van deze Mexicaanse kruidenmix gebruiken in dit recept.

Chili van zoete aardappel met kidneybonen en guacemole
Ingrediënten
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 2 tl komijnpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 600 gr zoete aardappel
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 blik kidneybonen (a 400 gram, uitgelekt)
- 1 blik mais (a 150 gr, uitgelekt)
- 1 rode paprika
- 1 avocado
- 125 ml crème fraiche
- 1 kneep limoensap
- 1 bosuitje
- 1 zak tortillachips (a 185 gr)
- optioneel:
Zo maak je het
- Snijd de knoflook, rode peper en de ui fijn. Fruit deze aan in wat olijfolie, samen met de komijn en paprikapoeder.
- Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes en bak deze vijf minuten mee.
- Voeg de tomatenblokjes, kidneybonen, mais en paprika toe. Breng de chili op smaak met zout en peper en laat 20-25 minuten pruttelen op een laag vuurtje, tot de aardappel zacht is.
- Maak ondertussen de guacemole klaar: prak de avocado fijn en meng de crème fraiche erdoor. Breng de guacemole op smaak met limoensap, peper en zout.
- Snijd de bosui in ringetjes. Bestrooi de zoete aardappel chili met de bosui en serveer met de guacemole en tortillachips. Zelf serveer ik er ook altijd nog wat zoete chilisaus bij, superlekker!
Notities
Voedingswaarden

2 Reacties
Carolien - On a Healthy Adventure
11 februari 2016 at 07:25Dit ziet er veel te lekker uit! Ik waan me precies in Mexico ;)
Eef
10 februari 2016 at 12:35Mooie foto! Chili vind ik echt zó lekker. Lekkere variatie met zoete aardappelen :)