Vandaag heb ik een chocolade mug cake recept voor jullie. Ik ben een beetje laat met de ‘mugcake’ trend maar sinds kort heb ik dit lekkere ontbijtgerechtje helemaal ontdekt.
Chocolade mug cake recept
Ik ben dan ook flink aan het experimenteren met verschillende mug cake recepten. Zo maakte ik al deze appeltaart mugcake en deze cheesecake mugcake.
Ook deze chocolade mug cake met frambozen is een echte aanrader. Frambozen en chocolade zijn een match made in heaven, zo maakte ik er al eerder deze brownies met frambozen mee.
Mugcake met chocolade en fruit
Mug cakes zijn fijne ontbijtjes. Het is een bijzonder ontbijt terwijl je er helemaal niet zoveel tijd voor nodig hebt om ze te maken. En over het algemeen stop je er lekker wat fruit in. Dat zit in dit recept ook wel goed: met een banaan en een flinke hand frambozen heb je je portie fruit voor de dag al bijna binnen! Om het extra lekker te maken, kun je er ook nog wat blokjes pure chocolade instoppen.
Chocolade mug cake gezond?
Mwoahhhh, over het algemeen zijn mugcakes niet de meest gezonde ontbijtrecepten. Hoewel de basis van deze mugcake op zich redelijk voedzaam is hoor, met een basis van banaan, ei en frambozen.
Als je de chocolade mug cake gezond wil maken, dan zou je het zelfrijzend bakmeel kunnen vervangen door bijvoorbeeld boekweitmeel, dan wordt hij net wat voedzamer. Ik zou dan wel een halve theelepel bakpoeder toevoegen aan het recept.
De stukjes chocolade en de poedersuiker kun je dan uiteraard ook beter weglaten uit het recept.

Chocolade mug cake met frambozen
Ingrediënten
- 1 banaan
- 2 el zelfrijzend bakmeel
- 1 el cacaopoeder
- 1,5 el melk
- 1 ei
- 1 tl vanille-extract
- 10 frambozen + extra om te garneren
- 2 blokjes pure chocolade (optioneel)
- poedersuiker
Zo maak je het
- Prak de banaan goed fijn met een vork en doe deze in een kom.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en het cacaopoeder boven de kom.
- Klop het ei los met de melk en het vanille-extract en voeg dit mengsel toe aan de kom. Roer alles goed door elkaar met een vork. Roer de frambozen er voorzichtig door.
- Doe het mengsel over in een magnetronbestendige grote mok of een kom. Druk eventueel de blokjes pure chocolade in de chocolade mug cake. Zet de mugcake ca 3,5 – 4 minuten in de magnetron op 500 watt. Als de bovenkant droog is, is je mugcake goed gaar.
- Je kunt de chocolade mugcake garneren met wat extra rood fruit zoals frambozen of aardbeien, en hem bestrooien met wat poedersuiker voor een extra mooi effect.
Notities
Voedingswaarden

1 Reactie
Marijke
22 april 2016 at 06:26Klinkt lekker deze mugcake! Heb er ook één online gezet. Was ook heel laat met de mugcake trend haha.