Menu
zoet

Chocoladecake met botercrème

Chocoladecake met botercrème

Cake bakken, heerlijk! Een fijn klusje met als fijnste beloning het uitlikken van de beslagkom. Yes, ook op 33-jarige leeftijd doe ik dat nog steeds :-) Zo lekker! Maar goed, het gaat natuurlijk niet om het beslag, maar om de cake zelf. Dit is een lekker luchtige chocoladecake. Eigenlijk is het een ‘gewone’ cake die je op smaak brengt met cacaopoeder, daar wordt hij mooi donker van en de cake krijgt er een diepe chocoladesmaak van.

Het geheim van een luchtige cake

Soms komt je cake uit de oven en is hij nog wat plat en niet mooi gerezen. De cake wordt dan vaak ook een beetje compact. Gelukkig is het geheim van een luchtige cake helemaal niet ingewikkeld: lang mixen! De eerste stap – het mixen van de boter en de suiker – zorgt voor luchtigheid in de chocoladecake. Dus mix lekker lang, het liefst wel tien minuten. Bij de cake maak je een eenvoudige botercrème. Ik gebruik deze topping graag, ook bijvoorbeeld om carrot cake mee af te toppen. Lekker zoet!

Rode bessen als topping

Ik gebruikte rode bessen als garnering, een lekkere frisse tegenhanger voor de zoete frosting! Deze bessen komen van Nederlandse grond, ze worden geteeld door BerryBrothers en ik kreeg ze toegestuurd als onderdeel van de ‘Foodybox’ die ik ieder kwartaal ontvang. Zelf hou ik er ontzettend van om lokale producten te kopen, dus mocht je deze kunnen vinden in de supermarkt, neem ze zeker mee! De rest van de besjes zijn bijvoorbeeld lekker in de yoghurt, als topping van pudding, of maak er bijvoorbeeld compote van.

Chocoladecake met botercrème

5 from 2 votes
Course: zoet
Servings

12

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

30

minutes
Calories

472

kcal

Eenvoudige, luchtige chocoladecake met een lekkere botercrème. Garneren met vers fruit en je hebt een lekkere traktatie bij een kop thee of koffie.

Ingrediënten

  • Voor de chocoladecake
  • 225 gr boter

  • 225 gr suiker

  • 4 eieren

  • 225 gr zelfrijzend bakmeel

  • 2 tl bakpoeder

  • 50 gr cacao

  • 1 snufje zout

  • Voor de botercrème
  • 100 gr roomkaas (mon chou)

  • 100 gr poedersuiker

  • 40 gr boter

  • 1 tl vanille-extract

  • rode bessen of ander vers fruit om te garneren

Bereiding

  • Mix de boter en de suiker goed door elkaar tot het een romig, licht mengsel is. Dit duurt enkele minuten. Klop liever wat te lang dan te kort, want hier wordt je cake lekker luchtig van. Klop nu één voor één de eieren door het mengsel.
  • Zeef het bakmeel, bakpoeder en de cacao in een kom en voeg het zout er aan toe. Mix dit nu beetje bij beetje door het beslag.
  • Vet een bakvorm van 23 cm in en giet het beslag in de vorm. Bak de chocoladecake in ongeveer 30 minuten gaar op 180 graden.
  • Maak ondertussen de botercrème door de poedersuiker te zeven en vervolgens de boter, mon chou en vanille-extract erdoor te roeren tot het een glad mengsel is. Besmeer de taart hiermee wanneer deze is afgekoeld en garneer met vers fruit.

1 Reactie

  • Atie
    6 februari 2021 at 14:40

    Lekkere cake en snel klaar!

    Reply

Laat een reactie achter