Menu
zoet

Citroen meringue cupcakes

Citroen meringue cupcakes

Citroen meringue taart is één van mijn favoriete taarten. Toch staat er nog steeds geen recept van op mijn blog. Dat heeft een goede reden. Het. Lukt. Me. Niet. Op de een of andere manier mislukt het elke keer dat ik het probeer. Toen ik onlangs jarig was probeerde ik het weer maar helaas, wederom mislukt. Ik bleek teveel boter in de bodem te hebben gedaan waardoor hij helemaal was ingezakt in de oven. Maar ik kon mijn visite natuurlijk niet in de kou laten staan. Daarom bedacht ik snel wat anders maar wel met dezelfde ingrediënten – dat werden deze citroen meringue cupcakes! Zo heb je toch die heerlijke lemon meringue combinatie.

Lemon meringue cupcakes

Het idee om weer eens een citroen meringue taart te maken, kwam door de Foodblogswap. Bij de Foodblogswap wordt je gelinkt aan een ander blog, en daar maak je dan een recept van. Ik werd gelinkt aan het blog van Inge – knoeienmetinge.nl Ik volgde Inge al een tijd op Instagram en word altijd heel enthousiast van haar prachtige foto’s en bijzondere recepten. Bijna al haar recepten zijn internationaal en ze zet ze ook nog eens heerlijk op de foto. Omdat mijn verjaardag eraan kwam besloot ik voor iets zoets te gaan en zo kwam ik bij haar merengue taart uit. Zoals beschreven mislukte helaas mijn bodem maar dat kwam eigenlijk wel goed uit, want bij de Foodblogswap is het de bedoeling dat je een eigen twist geeft aan het originele recept. Dat heb ik nu dus gedaan door citroen meringue cupcakes te maken in plaats van een grote taart!

Variatie op de cupcakes

Je kunt de lemon curd heel goed vervangen door andere soorten curd, zo is passievruchten curd of mandarijnen curd ook heel lekker!

Recept citroen meringue cupcakes

Lemon meringue cupcakes

Citroen meringue cupcakes

5 from 2 stemmen
Gang: TussendoortjeKeuken: ZoetNiveau: Uitdagend
Voor

12

stuks
Voorbereiding

35

minutes
Oventijd

25

minutes
Calorieën

344

kcal

De smaak van een lemon meringue taart, maar dan in een cupcake! Deze kleine cakejes zijn gevuld met lemon curd en hebben een meringue topping.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • Voor de cakejes
  • 200 gr 200 roomboter

  • 200 gr 200 zelfrijzend bakmeel

  • 200 gr 200 suiker

  • 1 snufje 1 zout

  • 4 4 eieren

  • 1 tl 1 citroen-extract (of citroensap)

  • 1 1 citroen (alleen de rasp)

  • 1 x recept voor lemon curd of gebruik kant en klare curd

  • Voor de meringue
  • 150 gr 150 witte basterdsuiker

  • 3 3 eiwitten

  • Extra nodig: suikerthermometer en spuitzak

Bereiding

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe de boter en suiker in een kom en klop met de mixer in vijf tot tien minuten tot een romig geheel. Klop nu één voor één de eieren, de citroenrasp en het citroen-extract door het beslag.
  • Spatel nu voorzichtig het zelfrijzend bakmeel en het zout door het beslag.
    Schep het cupcake-beslag in de cakevormpjes en bak ze in 25 minuten mooi goudbruin.
  • Haal de cupcakes uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen. Laat ze daarna volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Maak nu de lemon curd volgens dit recept en laat het iets afkoelen.
  • Maak nu een gaatje in de cupcakes, dit gaat het beste met een appelboor maar met een mesje lukt het ook. Vul de cupcakes met lemon curd.
  • Ga nu verder met de meringue: verwarm de basterdsuiker met 75ml water in een pan op hoog vuur. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en verhit het mengsel vervolgens tot 120°C. Meet dit met de suikerthermometer.
  • Klop intussen de eiwitten in een schone kom met een mixer tot er stevige pieken ontstaan.
  • Giet de suikersiroop heel langzaam al kloppend bij de eiwitten. Doe dit in een dun straaltje. Zodra de siroop is opgenomen door de eiwitten klop je nog een paar minuten door tot het eiwit iets is afgekoeld.
  • Doe het meringue schuim in een spuitzak en maak mooie toefjes schuim op de citroen cupcakes. Als je geen spuitzak hebt kun je de meringue er ook opscheppen met een lepel.
  • Brand met een brulée brander het eiwit schuim lichtjes aan of zet de citroen meringue cupcakes een paar minuten onder een hete grill.

Opmerkingen

  • Zonder de meringuelaag kun je de cupcakes prima invriezen. Na het afbakken blijven de cupcakes nog een dag of twee lekker. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Recept citroen meringue cupcakes

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

1 Reactie

  • Lianne
    29 maart 2019 at 10:11

    Lemon merengue is altijd lekker! Perfect voor dit zonnige dagje. :)

    Reply

Laat een reactie achter