zoet

Citroen meringue cupcakes

Citroen meringue cupcakes

Citroen meringue taart is één van mijn favoriete taarten. Toch staat er nog steeds geen recept van op mijn blog. Dat heeft een goede reden. Het. Lukt. Me. Niet. Op de een of andere manier mislukt het elke keer dat ik het probeer. Toen ik onlangs jarig was probeerde ik het weer maar helaas, wederom mislukt. Ik bleek teveel boter in de bodem te hebben gedaan waardoor hij helemaal was ingezakt in de oven. Maar ik kon mijn visite natuurlijk niet in de kou laten staan. Daarom bedacht ik snel wat anders maar wel met dezelfde ingrediënten – dat werden deze citroen meringue cupcakes! Zo heb je toch die heerlijke lemon meringue combinatie.

Lemon meringue cupcakes

Het idee om weer eens een citroen meringue taart te maken, kwam door de Foodblogswap. Bij de Foodblogswap wordt je gelinkt aan een ander blog, en daar maak je dan een recept van. Ik werd gelinkt aan het blog van Inge – knoeienmetinge.nl Ik volgde Inge al en word altijd heel enthousiast van haar prachtige foto’s en bijzondere recepten. Bijna al haar recepten zijn internationaal en ze zet ze ook nog eens heerlijk op de foto. Omdat mijn verjaardag eraan kwam besloot ik voor iets zoets te gaan en zo kwam ik bij haar merengue taart uit. Zoals beschreven mislukte helaas mijn bodem maar dat kwam eigenlijk wel goed uit, want bij de Foodblogswap is het de bedoeling dat je een eigen twist geeft aan het originele recept. Dat heb ik nu dus gedaan door citroen meringue cupcakes te maken in plaats van een grote taart!

Variatie op de cupcakes

Je kunt de lemon curd heel goed vervangen door andere soorten curd, zo is passievruchten curd of mandarijnen curd ook heel lekker!

Recept citroen meringue cupcakes

Lemon meringue cupcakes

Voor 12 stuks

Voor de cakejes

  • 200 gr roomboter
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 200 gr suiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 1 tl citroen-extract
  • rasp van 1 citroen
  • Extra nodig: cupcakevorm en papieren cakevormpjes

Voor de lemon curd

Tip: als je weinig tijd hebt, kun je ook kant en klare lemon curd gebruiken.

Voor de meringue

  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 3 eiwitten
  • Extra nodig: suikerthermometer en spuitzak

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint.

Zo maak je de citroen cupcakes met meringue

    • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    • Doe de boter en suiker in een kom en klop met de mixer in vijf tot tien minuten tot een romig geheel. Klop nu één voor één de eieren, de citroenrasp en het citroen-extract door het beslag.
    • Spatel nu voorzichtig het zelfrijzend bakmeel en het zout door het beslag.
    • Schep het cupcake-beslag in de cakevormpjes en bak ze in 25 minuten mooi goudbruin.
    • Haal de cupcakes uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen. Laat ze daarna volledig afkoelen op een taartrooster.
    • Maak nu de lemon curd volgens dit recept en laat het iets afkoelen.
    • Maak nu een gaatje in de cupcakes, dit gaat het beste met een appelboor maar met een mesje lukt het ook. Vul de cupcakes met lemon curd.
    • Ga nu verder met de meringue: verwarm de basterdsuiker met 75ml water in een pan op hoog vuur. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en verhit het mengsel vervolgens tot 120°C. Meet dit met de suikerthermometer.
    • Klop intussen de eiwitten in een schone kom met een mixer tot er stevige pieken ontstaan.
    • Giet de suikersiroop heel langzaam al kloppend bij de eiwitten. Doe dit in een dun straaltje. Zodra de siroop is opgenomen door de eiwitten klop je nog een paar minuten door tot het eiwit iets is afgekoeld.
    • Doe het meringue schuim in een spuitzak en maak mooie toefjes schuim op de citroen cupcakes. Als je geen spuitzak hebt kun je de meringue er ook opscheppen met een lepel.
    • Brand met een brulée brander het eiwit schuim lichtjes aan of zet de citroen meringue cupcakes een paar minuten onder een hete grill.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Lianne

    Lemon merengue is altijd lekker! Perfect voor dit zonnige dagje. :)

    29 maart 2019 at 10:11
  • Reactie achterlaten