zoet

Citroencurd met gember

Citroencurd met gember

Alweer jaren geleden kocht ik tijdens een tripje naar Engeland een potje lemon-gingercurd. Nu is lemoncurd heel bekend maar van deze variatie had ik nog niet eerder gehoord. Ik ben dol op lemon curd én op gember, dus je begrijpt dat ik het potje niet kon laten staan. Eenmaal in Nederland proefde ik het en het was zó lekker, dus ik besloot om het ook zelf eens te maken. Dit is mijn variatie geworden van citroencurd met gember.

Je kunt de citroen curd met gember serveren bij scones, lekker met een beetje clotted cream. Het is ook heel lekker bij zoet brood (zoals brioche), of als topping op pannenkoeken bijvoorbeeld. Extra lekker met een handje blauwe bessen erover!

Recept citroencurd met gember

(voor ca 200 ml of 1 klein potje) 
  • 1 citroen
  • 1 cm verse gember
  • 1 bolletje stemgember
  • 75 gr boter
  • 1 ei
  • 65 gr suiker
  • Extra nodig: goed afsluitbaar en steriel schoon (weck) potje

Tip: je kunt de hoeveelheden in het recept eenvoudig verdubbelen voor een grotere portie.

Weckpot steriliseren:

Doe het weckpotje in een pan en vul de pan met kokend water tot het potje onder water staat. Laat dit tien minuten staan en laat de weckpot drogen op een schone theedoek. Lees hier meer over het steriliseren van weckpotten.

Zo maak je de citroen curd met gember:

  • Snijd het bolletje stemgember zo fijn mogelijk.
  • Rasp de citroen en pers deze uit. Snijd de verse gember in plakjes. Doe het citroenrasp, citroensap en plakjes gember met de boter in een steelpannetje. Laat op een zacht vuurtje staan tot de boter is gesmolten.
  • Klop ondertussen het ei met de suiker glad. Giet het boter-citroen-gember-mengsel door een zeef bij het ei-suiker mengsel. Klop dit goed door elkaar met een garde en giet het vervolgens weer terug in de steelpan.
  • Breng de curd onder constant roeren met een garde aan de kook en laat dit mengsel 2 minuten zachtjes doorkoken tot het dik wordt. Blijf continue goed kloppen met de garde.
  • Roer de fijngesneden stemgember door de citroencurd.
  • Giet de citroen-gember curd in het weckpotje, sluit deze af en laat volledig afkoelen. Bewaar de citroencurd op een koele, donkere plaats (het hoeft niet in de koelkast).

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Previous Post Next Post

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten