Menu
zoet

Cookie dough balletjes met karamel

Cookie dough balletjes

Ohhhh yes, eetbaar koekdeeg oftewel cookie dough. Blijf jij ook snoepen van het deeg als je koekjes bakt? Super lekker, maar koekdeeg bevat bijna altijd ei en rauw bloem. Nou moet ik zeggen dat ik er nooit ziek van ben geworden, maar een klein risico is het natuurlijk wel. Goed nieuws: het is echt gevaarlijk makkelijk om zelf cookie dough te maken dat je wel veilig kunt eten.

Eetbaar koekjesdeeg

In rauw koekdeeg zitten twee ingrediënten die een potentieel risico kunnen zijn: rauw ei (risico op salmonella) en rauwe bloem (risico op besmetting met E. Coli). Gelukkig is dit heel makkelijk op te lossen wanneer je zelf cookie dough balletjes gaat maken: het ei laat je simpelweg achterwege en de bloem bak je een paar minuten in de oven.

De koekballetjes van Maris

Dit recept voor eetbaar deeg komt oorspronkelijk van het blog van Maris – Flyingfoodie.nl. Elke maand doe ik mee aan de Foodblogswap, waarbij je een eigen twist geeft aan een recept van een andere foodblogger. Maris maakt echt heerlijke recepten en nóg betere foto’s, dus toen ik een keuze moest maken was dat behoorlijk lastig. Ik had al een hele lijst opgeschreven, maar toen ik bij haar Kinder Bueno Cookie Dough kwam, stopte ik met scrollen. Die moesten het worden! Ik paste haar recept een beetje aan zodat het nu kleine eetbare cookie dough balletjes zijn geworden met een vulling van stukjes fudge. Watertandend lekker.

Cookie dough balletjes met karamel

5 from 1 vote
Course: ZoetCuisine: AmerikaansDifficulty: Eenvoudig
Voor

12

balletjes
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

5

minutes
Calorieën

176

kcal

Zelf eetbaar koekdeeg maken is héél eenvoudig. Maak deze lekkere cookie dough balletjes met zachte karamel en zeezout maar eens.

Ingrediënten

  • 150 gr bloem

  • 100 gr roomboter

  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker

  • 1 tl vanille-extract

  • 1 snuf grof zeezout

  • 125 gr zachte fudge (Lonka)

Bereiding

  • Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schep de bloem in een ovenschaal. Bak de bloem 5 minuten en schep tussendoor een paar keer om. De bloem mag niet verkleuren.
  • Klop de boter met de suiker, vanille en zout in een paar minuten mooi romig en spatel de bloem erdoor zodat je een mooi egaal koekjesdeeg overhoudt. Wees niet te zuinig met het zout! Het koekjesdeeg is erg zoet dus het zout is een mooie tegenhanger.
  • Snijd de zachte karamel in heel kleine stukjes en roer de stukjes karamel door het deeg.
  • Vorm nu met je handen 12 cookie dough balletjes van het deeg. Zet ze in de koelkast om op te stijven en val daarna lekker aan!

Opmerkingen

  • Bewaar de koekballetjes in de koelkast, dan zijn ze wel enkele weken houdbaar.
Recept eetbaar koekdeeg

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter