Menu
vlees / Hoofdgerechten

Courgettelasagne met gehakt en ricotta

Courgettelasagne met gehakt en ricotta

Dit recept voor courgettelasagne ontstond toen ik weer eens terugkwam met een paar grote courgettes na een bezoekje aan mijn ouders. Ik heb het volgens mij wel vaker verteld: mijn ouders hebben een moestuin en hoewel de oogst varieert, is er één constante factor: elk jaar komen er courgettes uit de tuin. En die courgettes zijn groot! Inmiddels heb ik dan ook al een flink aantal recepten met courgette op mijn blog staan, want ik probeer er natuurlijk wel steeds iets nieuws mee te maken, al heb ik wel een paar favorieten. Deze gevulde courgettes bijvoorbeeld, die ik in allerlei variaties maak. Maar goed, vandaag gaan we het eens hebben over courgettelasagne.

Lasagne van courgette

Goed, officieel mag dit recept natuurlijk helemaal geen lasagne heten. Want iedereen weet dat lasagne pasta is en niet van groenten wordt gemaakt. Maar, het ‘laagjes-concept’ van deze ovenschotel laat zich nou eenmaal goed vergelijken met lasagne, daarom toch de naam courgette lasagne. Ook qua overige ingrediënten komt er veel overeen met de bekende Italiaanse ovenschotel: zo gebruik ik in mijn courgettelasagne ook gehakt en een lekkere tomatensaus met knoflook en ui. Alleen die lasagnevellen: die vervang ik dus door gebakken plakken courgette.

Overschot aan courgettes

Dit recept voor courgettelasagne is ideaal als je – net als mijn ouders – een moestuin hebt, want je kunt er makkelijk drie kleine courgettes in kwijt. Of zo’n reuzenexemplaar uit de tuin ;-) Geen tuin? Dan maak je dit recept natuurlijk gewoon met courgettes van de markt of uit de supermarkt.

Handig: je kunt de tomatensaus al eerder klaarmaken, dan ben je lekker snel klaar met dit recept!

Courgettelasagne met gehakt en ricotta

5 from 2 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: KoolhydraatarmNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

30

minutes
Oventijd

30

minutes
Calorieën

545

kcal

Een koolhydraatarme variant op traditionele lasagne, waarbij je de lasagnevellen vervangt door courgette. Zo krijg je meteen een extra portie groenten binnen.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 1 1 flinke ui

  • 1 blik 1 tomatenblokjes

  • 1 tl 1 gedroogde peterselie

  • 1 tl 1 gedroogde oregano

  • 1 tl 1 gedroogde tijm

  • 1 tl 1 paprikapoeder

  • 1 snufje 1 cayennepeper

  • 3 3 courgettes

  • 250 gr 250 ricotta

  • 350 gr 350 gehakt

  • 1 bol 1 mozzarella

  • 100 gr 100 geraspte kaas

  • 1 flinke hand 1 basilicumblaadjes

Bereiding LASAGNE VAN COURGETTE

  • Verwarm de oven op 180 graden. Begin met het maken van de tomatensaus: snijd de knoflook en de ui fijn en fruit deze in wat olijfolie aan. Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met de peterselie, oregano, tijm, paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout. Laat dit 15-20 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.
  • Rul ondertussen het gehakt gaar en breng op smaak met peper en zout (en eventueel wat extra paprikapoeder en chilipoeder).
  • Snijd de courgette in dunne plakjes, bak ze in een klein beetje olijfolie aan beide kanten een beetje bruin, bestrooi tijdens het bakken met wat zout en laat goed uitlekken op keukenpapier.
  • Vet een ovenschaal lichtjes in en beleg met de helft van de courgette. Klop de ricotta los met peper en zout en verdeel de helft van de ricotta over de courgette.
  • Scheur de basilicum in stukken en verdeel de helft over de ricotta. Dek af met de helft van het gerulde gehakt en de helft van de tomatensaus.
    Herhaal deze stappen nog een keer.
  • Snijd de bol mozzarella in plakken en verdeel deze over de courgette lasagne. Verdeel de geraspte kaas erover en bak de courgettelasagne in ongeveer 30 minuten af in de oven.

Opmerkingen

  • Heb je een restje courgettelasagne over? Dat is de volgende dag lekker als lunch!
Recept courgettelasagne

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter