soep

Courgettesoep met spekjes

Courgettesoep met spekjes

Dit recept voor courgettesoep was ooit het allereerste recept op mijn blog, een stukje geschiedenis dus ;-) Dit was nog in de tijd dat ik alleen recepten plaatste, zonder een stukje tekst erbij, én zonder foto. Niet heel aantrekkelijk natuurlijk, want je wilt toch zien wat je maakt? Daarom maak ik af en toe recepten uit de begintijd van mijn blog opnieuw. Meteen een leuke kans om te kijken of ik het recept kan verbeteren. 

Wat te doen met grote courgettes?

Courgettesoep maak ik eigenlijk altijd alleen in de zomer, dan kom ik namelijk na een bezoek aan mijn ouders standaard thuis met minimaal 1 uit de kluiten gewassen courgette. Zij hebben een groententuin en ik kom dan ook nooit met lege handen weer thuis!

Iedereen die zelf een groentetuin heeft zal het wel herkennen, je vergeet je courgettes even te checken en ineens zit je met exemplaren van 40 centimeter lang! Helaas hebben deze grote courgettes wat minder smaak dan de kleintjes, maar ze vormen een prima basis voor een lekkere courgettesoep! De meeste ingrediënten voor deze soep heb je waarschijnlijk al in huis, lekker makkelijk.

Dit recept voor courgettesoep is dan ook echt een basisrecept, dus ik raad om lekker te experimenteren met de variaties onder het recept. Je kunt er namelijk heel veel kanten mee op. Deze keer koos ik ervoor om de courgettesoep op smaak te brengen met chilivlokken, want een beetje pittig eten is wel lekker met warm weer. En ik bestrooide de soep met uitgebakken spekblokjes, want een beetje extra zout met warm weer is ook nooit weg.

Tip: ik maak meestal een grote hoeveelheid van deze soep en vries dit in, of neem het mee als lunch naar mijn werk.

Recept courgettesoep met spekjes

(voor 2 liter)

  • olijfolie
  • 2 courgettes
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 6 (liefst kruimige) aardappels
  • 2 liter bouillon naar keuze
  • 2 tl chilivlokken
  • zout en peper
  • 100 gr uitgebakken spekblokjes, of reepjes gerookte zalm als topping

Zo maak je de courgettesoep

  • Allereerst snijd je de ui en knoflook fijn, en de courgette en aardappels in blokjes.
  • Bak de knoflook en de ui een paar minuten aan in wat olijfolie, en voeg daarna de blokjes courgette en aardappel toe. Bak deze kort mee en roer goed door.
  • Giet de bouillon en de chilivlokken erbij en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de courgettesoep en breng op smaak met zout en peper en serveer met de uitgebakken spekjes of gerookte zalm.

Variaties:

  • Vervang 1 courgette voor een stronk broccoli
  • Voeg 4 el kruidenroomkaas toe na het pureren van de courgettesoep
  • Voeg 4 el pesto toe na het pureren van de courgettesoep
  • Roer een scheut room door de soep, na het pureren
  • Gebruik verse munt of basilicum om de soep op smaak te brengen, in plaats van chilivlokken

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten