Menu
soep

Courgettesoep met basilicum en parmezaan

Courgettesoep

Dit recept voor courgettesoep was ooit het allereerste recept op mijn blog, een stukje geschiedenis dus ;-) Dit was nog in de tijd dat ik alleen recepten plaatste, zonder een stukje tekst erbij, én zonder foto. Niet heel aantrekkelijk natuurlijk, want je wilt toch zien wat je maakt? Daarom maak ik af en toe recepten uit de begintijd van mijn blog opnieuw. Meteen een leuke kans om te kijken of ik het recept kan verbeteren. Dit courgettesoep recept komt bij ons nog regelmatig op tafel en het recept wordt steeds een beetje gefinetuned. Ik hoop je het net zo lekker vind als ikzelf!

Wat te doen met grote courgettes?

Courgettesoep maak ik eigenlijk altijd alleen in de zomer, dan kom ik namelijk na een bezoek aan mijn ouders standaard thuis met minimaal 1 uit de kluiten gewassen courgette. Zij hebben een groentetuin en ik kom dan ook nooit met lege handen weer thuis!

Iedereen die zelf een groentetuin heeft zal het wel herkennen, je vergeet je courgettes even te checken en ineens zit je met exemplaren van 40 centimeter lang! Helaas hebben deze grote courgettes wat minder smaak dan de kleintjes, maar ze vormen een prima basis voor een lekkere courgettesoep! De meeste ingrediënten voor deze soep heb je waarschijnlijk al in huis, lekker makkelijk. Wil je er nog iets bij maken? Dan tip ik deze focaccia met tomaat, dit gevulde stokbrood met mozzarella, of een zelfgemaakte uienkruier.

Makkelijk recept voor courgettesoep

Dit recept voor courgettesoep is echt een basisrecept, dus ik raad om lekker te experimenteren met de variaties onder het recept. Je kunt er namelijk heel veel kanten mee op. 

Variaties courgettesoep

  • Voeg na het pureren een paar lepels kruidenroomkaas of pesto toe
  • Roer wat room door de soep, daar wordt hij nog romiger van
  • Varieer met kruiden: gebruik eens munt of peterselie in plaats van basilicum
  • Een rood pepertje meebakken met de knoflook & ui, of het toevoegen van wat chilivlokken, geeft wat extra pit aan de courgettesoep
  • Garneer de soep met uitgebakken spekjes of gerookte zalm, in plaats van parmezaanse kaas & basilicum

Courgettesoep recept

4 from 5 stemmen
Gang: Lunch, DinerKeuken: SoepNiveau: Eenvoudig
Voor

2

liter
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

20

minutes
Calorieën

120

kcal

Makkelijk recept voor courgettesoep waar je volop mee kunt variëren.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 2 2 courgettes

  • 2 2 uien

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 6 6 kruimige aardappels

  • 1,5 liter 1,5 groenten- of kippenbouillon van goede kwaliteit

  • Parmezaanse kaas flakes

  • basilicum

  • pijnboompitten

Bereiding courgettesoep

  • Allereerst snijd je de ui en knoflook fijn, en de courgette en aardappels in blokjes.
  • Bak de knoflook en de ui een paar minuten aan in wat olijfolie zodat de ui glazig wordt, en voeg daarna de blokjes courgette en aardappel toe. Bak deze kort mee en roer goed door.
  • Giet de bouillon erbij en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Rooster ondertussen een flinke hand pijnboompitten in een droge koekenpan. Schud regelmatig om zodat ze gelijkmatig bruinen, maar niet verbranden.
  • Pureer de courgettesoep en breng op smaak met zout en peper, serveer met snippers Parmezaanse kaas, pijnboompitten en wat verse basilicum.

Recept-video

Opmerkingen

  • De soep blijft een dag of drie goed in de koelkast, je kunt ‘m ook heel goed in porties invriezen voor later.
Recept courgettesoep

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter