zoet

Cranberrycake – Kerstrecept

Cranberrycake voor Kerst

Deze cranberrycake schreeuwt toch gewoon ‘Kerst’? Misschien heb je wel gezien dat ik in september een lang weekend op Terschelling was. Ik kwam terug met een grote doos vol verse cranberries, want die groeien daar in overvloed. Maar ja, dan moet je die overvloed aan cranberries wel opmaken! Een goed excuus om al vroeg te beginnen met het maken van wat kerstrecepten voor mijn blog, want daar heb ik er nog niet zo veel van!

Op zoek naar lekkere kerstrecepten met cranberry dus… Ik wist dat ik ergens op Pinterest nog ergens een prachtige cranberrycake had opgeslagen. En ja hoor, al snel vond ik ‘m. Het bleek een recept te zijn van omgchocolatedesserts.com Toen ik de foto weer zag wist ik dat ik deze taart gewoon moést maken, want wat is het een plaatje! Ik heb het originele recept hier en daar wat aangepast en eerlijk is eerlijk, het resultaat mocht er zijn. Een heerlijk zoete cake met af en toe een lekker zuurtje van de verse cranberries.  Maken dus, want zeker weten dat je indruk maakt met deze cranberrycake tijdens de Kerst!

Recept cranberrycake

Voor ongeveer 12 stukken

Voor de cake:

  • 185 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 125 gr verse cranberries
  • 140 gr witte chocolade
  • 115 gr boter + 2 el extra + extra voor invetten
  • 300 gr suiker
  • 225 gr mascarpone
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el boter, extra

Voor de frosting:

  • 65 gr boter
  • 100 gr mon chou
  • 25 gr mascarpone
  • 185 gr poedersuiker

Voor de topping:

  • handje gedroogde cranberries
  • witte chocoladeschaafsel

Extra nodig:

  • cakevorm
  • bakpapier

Zorg dat voor je begint, alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Vet de cakevorm goed in en bekleed hem aan de ‘lange zijde’ met bakpapier (ik knip het bakpapier altijd op maat zodat ik de cake er later makkelijk uit kan tillen. De ‘korte kanten’ laat ik vrij).

Zeef de bloem en het bakpoeder boven een grote kom en doe het zout erbij.

Verwarm in een klein pannetje de 2 el boter tot deze begint te kleuren. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Klop het ei los met het vanille-extract.

Meng de boter met een mixer tot het mooi zacht is. Voeg de suiker toe en klop dit tot een glad mengsel. Voeg de mascarpone toe en klop nogmaals goed door.

Voeg nu beetje bij beetje het bloemmengsel en het losgeklopte ei toe en klop alles tot een mooi glad beslag.

Hak de witte chocolade in grove stukken en doe ze in een kom. Bestrooi met een beetje bloem en schep een paar keer goed om zodat ze lichtjes bedekt zijn met bloem. Doe hetzelfde met de verse cranberries en schep de chocolade en cranberries voorzichtig door het beslag.

Giet het beslag in de cakevorm. Pak nu een niet te scherp mes en snijd de bovenkant overdwars in, giet er tegelijkertijd de gesmolten boter in.

Bak de cranberrycake in 65 minuten gaar en goudbruin. Laat de cake een kwartier afkoelen in de vorm, til hem eruit en laat dan volledig afkoelen op een rek.

Maak nu het glazuur: meng de boter en mon chou met de mixer glad en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Verdeel het glazuur over de cake.

Top het glazuur af met gedroogde cranberries en wat geraspte witte chocolade.

Previous Post Next Post

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten