Deze cranberrycake schreeuwt toch gewoon ‘Kerst’? Alweer een paar jaar terug was ik een lang weekend op Terschelling. Ik kwam toen terug met een grote doos vol verse cranberries, want die groeien daar in overvloed. Maar ja, dan moet je die overvloed aan cranberries wel opmaken! Een goed excuus om een lekker kerstrecept voor mijn blog mee te maken!
Cake met cranberries
Ik besloot een cake met cranberries te maken. Deze cake was lekker, maar wel erg zoet. En de foto die ik ervan maakte, was echt vreselijk. Toen ik een tijdje terug via mijn boerenmarkt weer eens verse cranberries kocht, besloot ik mijn recept voor cranberrycake een beetje bij te werken, en er meteen een nieuwe foto van te maken. Dat werd dus deze!

Kerstrecepten met cranberry
Uiteindelijk is dit een heerlijk luchtige, zoete cake geworden, met af en toe een lekker zuurtje van de verse cranberries. Met een royale laag frosting erop, lekker! Maken dus, want zeker weten dat je indruk maakt met deze cranberrycake tijdens de Kerst!
Als je zure besjes over hebt na het bakken van deze cake, kun je daar wellicht deze kerstfudge of kerstkoekjes mee maken.
Cranberrycake bewaren
Na het bakken blijft de cake een dag of twee, drie, lekker. Bewaar hem in de koelkast. De cake is wel het lekkerste op kamertemperatuur, dus haal hem er minimaal een kwartier voor je hem wilt eten, uit. Zonder de frosting kun je de cranberrycake trouwens ook heel goed invriezen.

Cranberrycake – Kerstrecept
Ingrediënten
Voor de cranberrycake
- 185 gr bloem
- 0,5 tl bakpoeder
- 1 snufje zout
- 125 gr verse cranberries
- 115 gr boter
- 185 gr suiker
- 225 gr mascarpone
- 3 eieren
- 1 sinaasappel (rasp van de hele sinaasappel en sap van een halve sinaasappel)
Voor de frosting
- 50 gr boter
- 100 gr mon chou
- 25 gr mascarpone
- 175 gr poedersuiker
Voor de topping
- 1 handje gedroogde cranberries
- 1 handje witte chocolade (geschaafd)
Extra
- bakblik 20×20 cm
Zo maak je het
- Zorg dat voor je begint, alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bekleed het bakblik met bakpapier, dit gaat het makkelijkste door het bakpapier te verfrommelen en daarna in de vorm weer uit te vouwen.
- Zeef de bloem en het bakpoeder boven een grote kom en doe het zout erbij.
- Meng de boter met de suiker tot het mooi zacht is. Doe dit het liefste lang, zo’n tien minuten. Daar wordt de cake luchtiger van.
- Voeg de mascarpone toe en klop nogmaals goed door.
- Klop nu één voor een de eieren, het sinaasappelrasp en het sinaasappelsap door het beslag.
- Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe en blijf rustig mixen tot je een mooi beslag hebt.
- Roer de verse cranberries voorzichtig door het beslag.
- Giet het beslag in de cakevorm. Bak de cranberrycake in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin. Laat de cake grotendeels afkoelen in de vorm, til hem eruit en laat dan volledig afkoelen op een rek.
- Maak nu het glazuur: meng de boter, mascarpone en mon chou met de mixer glad en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Verdeel het glazuur over de cake.
- Top het glazuur af met gedroogde cranberries en wat geraspte witte chocolade.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties