drankjes

Cranberrylikeur – Kerstrecept

Cranberrylikeur - leuk voor Kerst

Hoe leuk is het om zelf likeur te maken? En rond deze tijd van het jaar moet dat natuurlijk cranberrylikeur zijn, want cranberries staan voor mij gelijk aan Kerst! Sinds ik Yvette van Boven in een aflevering van haar programma eens aardbeien-wodka zag maken, is dit altijd in mijn achterhoofd rond blijven spoken. Sowieso stond het op mijn ‘bucketlist’ om dit jaar zelf likeur te maken. En toen ik na een bezoekje aan Terschelling terugkwam met een ladies verse cranberries wist ik: cranberrylikeur, dat moet het worden!

Vind je de likeur te sterk om hem zo te drinken? Je kunt hem ook in een flute doen en aftoppen met prosecco! Een leuke cocktail om je gasten te verwelkomen tijdens je Kerst diner.

Let op: begin minimaal 2 dagen van te voren met dit recept!

Recept cranberrylikeur

Voor ca 300 ml likeur

  • 200 gr suiker
  • 150 ml water
  • 150 gr verse cranberries
  • schil van een halve sinaasappel*
  • 250 ml wodka
  • Extra nodig: weckpot, zeef, kaasdoek, goed afsluitbaar flesje van min. 300 ml

Doe de suiker, water, cranberries en de sinaasappelschil in een pannetje en breng aan de kook. Laat ongeveer een kwartiertje zachtjes koken, tot de cranberries goed uit elkaar gevallen zijn. Plet de cranberries zoveel mogelijk en laat het mengsel afkoelen.

Meng de wodka door het cranberry-mengsel en giet alles in een goed af te sluiten (weck)pot. Laat dit mengsel nu twee dagen op kamertemperatuur staan.

Giet het mengsel door een zeef in een grote kom. Plet de cranberries zoveel mogelijk zodat je zo min mogelijk van je cranberrylikeur verspilt. Giet het mengsel nu nog een keer door de zeef maar bekleed deze nu met een kaasdoek om ook de laatste restjes schil eruit te filteren.

Giet de likeur vervolgens over in een brandschoon, goed afsluitbaar flesje. Dit is belangrijk, omdat een flesje dat niet schoon is, de smaak van je likeur kan aantasten.

Bewaar de cranberrylikeur in de koelkast, dan blijft hij wel een half jaar goed.

* Je kunt ook de schil van een halve citroen of limoen gebruiken, als je dat lekkerder vindt. Maar ik vind sinaasappel beter passen bij Kerst!

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Atie Groot

    Bedankt Sandra, voor dit recept.
    Ga het zeker maken.

    12 december 2016 at 11:10
  • Reply Demi | StudioKOOK

    Wat leuk om zelf te maken!

    12 december 2016 at 08:28
  • Reactie achterlaten