Menu
drankjes

Cranberrylikeur – Kerstrecept

Cranberrylikeur - leuk voor Kerst

Hoe leuk is het om zelf likeur te maken? En rond deze tijd van het jaar moet dat natuurlijk cranberrylikeur zijn, want cranberries staan voor mij gelijk aan Kerst! Sinds ik Yvette van Boven in een aflevering van haar programma eens aardbeien-wodka zag maken, is dit altijd in mijn achterhoofd rond blijven spoken.

Zelf likeur maken

Sowieso stond het op mijn ‘bucketlist’ om dit jaar zelf likeur te maken. En toen ik na een bezoekje aan Terschelling terugkwam met een ladies verse cranberries wist ik: cranberrylikeur, dat moet het worden!

Cranberries & Terschelling

Even een grappig kort verhaal tussendoor: cranberries zijn eigenlijk helemaal geen inheemse planten. Jaren geleden zijn er vaten met cranberries op Terschelling aangespoeld, en zo kwam deze van oorsprong Amerikaanse plant in ons kikkerlandje terecht. Inmiddels tiert de zure bes er welig en worden er op het eiland allerlei lekkere dingen mee gemaakt.

Zelf heb ik er inmiddels ook al veel lekkers mee gemaakt, zoals deze cranberrycake en deze koekjes met cranberry en witte chocolade.

Cocktail met cranberrylikeur

Je kunt de cranberrylikeur uiteraard serveren in kleine glaasjes en er lekker van nippen. Een lekkere afsluiter van het kerstdiner. Maar misschien hou je daar niet zo van, of vind je de likeur te sterk om hem zo puur te drinken? Je kunt ook een scheutje likeur in een mooie flûte doen en aftoppen met prosecco! Dan heb je leuke cocktail om je gasten te verwelkomen tijdens je Kerst diner.

Meer Kerst inspiratie opdoen?

Neem ook eens een kijkje bij mijn andere kerstrecepten voor lekkere voor- hoofd- bij en nagerechten voor het kerstdiner.

Cranberrylikeur - leuk voor Kerst

Cranberrylikeur – Kerstrecept

Kerst in een flesje, dat is deze prachtig rode, zoete cranberrylikeur. Maak hem extra lekker op smaak met sinaasappelschil. Let op: begin minimaal 2 dagen van te voren met dit recept!
5 van 4 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Porties: 10 personen

Ingrediënten

 • 200 gr suiker
 • 150 ml water
 • 150 gr verse cranberries
 • 1 sinaasappel (alleen de schil, zie opmerkingen)
 • 250 ml wodka
 • Extra nodig: weckpot, zeef, kaasdoek, goed afsluitbaar flesje van min. 300 ml

Zo maak je het

 • Doe de suiker, water, cranberries en de sinaasappelschil in een pannetje en breng aan de kook. Laat ongeveer een kwartiertje zachtjes koken, tot de cranberries goed uit elkaar gevallen zijn. Plet de cranberries zoveel mogelijk en laat het mengsel afkoelen.
 • Meng de wodka door het cranberry-mengsel en giet alles in een goed af te sluiten (weck)pot. Laat dit mengsel nu twee dagen op kamertemperatuur staan. Langer mag ook!
 • Giet het mengsel door een zeef in een grote kom. Plet de cranberries zoveel mogelijk zodat je zo min mogelijk van je cranberrylikeur verspilt. Giet het mengsel nu nog een keer door de zeef maar bekleed deze nu met een kaasdoek of andere schone doek om ook de laatste restjes schil eruit te filteren.
 • Giet de likeur vervolgens over in een brandschoon, goed afsluitbaar flesje. Dit is belangrijk, omdat een flesje dat niet schoon is, de smaak van je likeur kan aantasten. Bewaar de cranberrylikeur in de koelkast, dan blijft hij wel een half jaar goed.

Notities

Je kunt ook de schil van een halve citroen of limoen gebruiken, als je dat lekkerder vindt. Maar ik vind sinaasappel beter passen bij Kerst!

Voedingswaarden

Calories: 150kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.

2 Reacties

 • Atie Groot
  12 december 2016 at 11:10

  Bedankt Sandra, voor dit recept.
  Ga het zeker maken.

  Reply
 • Demi | StudioKOOK
  12 december 2016 at 08:28

  Wat leuk om zelf te maken!

  Reply

Laat een reactie achter

Beoordeling recept