Menu
desserts

Crème brûlée met vanille & maple syrup

creme brulee recept

Crème brûlée – een heel klassiek toetje! Het bestaat uit een laagje zachte custard met daar bovenop een krokant suikerlaagje. Als het goed is, moet je deze stuk kunnen slaan met je lepel!

Crème brûlée ingrediënten

Traditioneel maak je een crème brûlée met vanille. Dat is hier nog steeds het hoofdingrediënt, maar ik voeg er ook een leuk extraatje aan toe: maple syrup!

maple creme brulee

Wat heb je nodig voor dit crème brûlée recept:

  • Eieren – alleen het eigeel
  • Suiker – gebruik het liefste rietsuiker
  • Slagroom
  • Volle melk
  • Maple syrup
  • Vanillestokje

Goede vanillestokjes

Omdat dit crème brûlée recept maar een paar ingrediënten bevat, is het wel belangrijk dat deze van goede kwaliteit zijn:

de beste vanillestokjes

Om met de vanillestokjes te beginnen: ik gebruikte Madagaskar Premium Bourbon vanillestokjes. Madagaskar is de leverancier van de beste vanillestokjes ter wereld. Geloof mij maar: als je eenmaal zo’n verse, dikke vanillepeul hebt gebruikt in een recept, grijp je nooit meer naar de uitgedroogde stokjes uit zo’n plastic zakje.

Je kunt deze heerlijke vanillestokjes kopen via de webshop van Delicous Vanilla.

Ook voor de maple syrup geldt: maak gebruik van een siroop van goede kwaliteit, dat maakt echt een verschil in dit recept. De siroop kun je trouwens via dezelfde webshop aanschaffen, dat scheelt weer in de verzendkosten!

Tips voor het maken van crème brûlée

creme brulee maken

Het maken van crème brûlée is op zich niet moeilijk, maar er zijn wel een paar handige tips:

  • Maak gebruik van platte, ondiepe schaaltjes. Dan wordt de custard overal even gaar.
  • Gebruik rietsuiker voor het karameliseren van de toplaag.
  • Voor het karameliseren gebruik je het beste een brandertje. Ik heb deze keer de grill van de oven gebruikt om dit een keer uit te testen, maar dat werkt bij mij toch echt minder goed.
  • Laat de crème brûlée volledig afkoelen (eerst tot kamertemperatuur buiten de koelkast, en daarna nog een paar uur in de koelkast) voor je hem gaat afbranden.

Crème brûlée bewaren

Je kunt de custard al twee dagen vooraf klaarmaken. Het karameliseren van de suiker doe je het beste niet al te lang voor het serveren.

Crème brûlée met vanille & maple syrup

5 from 2 stemmen
Gang: ToetjeKeuken: FransNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

20

minutes
Oventijd

35

minutes

Een heerlijk klassiek toetje! Dit crème brûlée recept maak je met de beste vanille & maple syrup.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 5 5 eidooiers

  • 75 ml 75 maple syrup

  • 300 ml 300 slagroom

  • 200 ml 200 volle melk

  • 1 1 vanillestokje

  • 4 el 4 rietsuiker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 165 graden.
  • Snijd de vanillepeul open en schraap hem uit. Doe de vulling in een pannetje en doe de peul erbij. Voeg de slagroom en de melk toe en verwarm dit op een laag vuurtje. Roer af en toe door en zorg dat het niet gaat koken, maar wel goed warm wordt.
  • Scheid ondertussen de eieren en doe de eidooiers met de maple syrup in een kom. Mix met behulp van een mixer tot het een mooi egaal en romig mengsel is.
  • Haal het vanillestokje uit de room en haal de pan van het vuur. Voeg nu onder voortdurend roeren het warme room-mengsel toe aan de eieren. Blijf roeren tot alles goed door elkaar is gemixt.
  • Giet het mengsel door een zeef in een schenkkannetje, en schenk het vervolgens over in vier ovenschaaltjes.
  • Zet een ruime ovenschaal waar de schaaltjes makkelijk inpassen klaar, en zet de schaaltjes erin. Vul de ovenschaal nu met heet water, zo hoog als het custardmengsel in de bakjes zit.
  • Bak de crème brûlée nu ongeveer 45 minuten. De custard moet stevig zijn, maar in het midden nog een beetje wiebelig. Haal ze uit de oven. Laat de crème afkoelen tot kamertemperatuur en zet de schaaltjes daarna minstens een paar uur in de koelkast.
  • Haal de schaaltjes uit de oven en bestrooi de custard met een dun laagje rietsuiker. Karameliseer de suiker met behulp van een gasbrander. Als alternatief kun je dit ook onder de grill van de oven doen

Opmerkingen

  • Tip: gebruik de overgebleven eiwitten om een pavlova van te maken. Je kunt er ook een eiwit-omelet van maken of ze invriezen voor later gebruik.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

creme brulee met vanille

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter