Crème brûlée – een heel klassiek toetje! Het bestaat uit een laagje zachte custard met daar bovenop een krokant suikerlaagje. Als het goed is, moet je deze stuk kunnen slaan met je lepel!
Crème brûlée ingrediënten
Traditioneel maak je een crème brûlée met vanille. Dat is hier nog steeds het hoofdingrediënt, maar ik voeg er ook een leuk extraatje aan toe: maple syrup!

Wat heb je nodig voor dit crème brûlée recept:
- Eieren – alleen het eigeel
- Suiker – gebruik het liefste rietsuiker
- Slagroom
- Volle melk
- Maple syrup
- Vanillestokje
Goede vanillestokjes
Omdat dit crème brûlée recept maar een paar ingrediënten bevat, is het wel belangrijk dat deze van goede kwaliteit zijn:

Om met de vanillestokjes te beginnen: ik gebruikte Madagaskar Premium Bourbon vanillestokjes. Madagaskar is de leverancier van de beste vanillestokjes ter wereld. Geloof mij maar: als je eenmaal zo’n verse, dikke vanillepeul hebt gebruikt in een recept, grijp je nooit meer naar de uitgedroogde stokjes uit zo’n plastic zakje.
Je kunt deze heerlijke vanillestokjes kopen via de webshop van Delicous Vanilla.
Ook voor de maple syrup geldt: maak gebruik van een siroop van goede kwaliteit, dat maakt echt een verschil in dit recept. De siroop kun je trouwens via dezelfde webshop aanschaffen, dat scheelt weer in de verzendkosten!
Tips voor het maken van crème brûlée

Het maken van crème brûlée is op zich niet moeilijk, maar er zijn wel een paar handige tips:
- Maak gebruik van platte, ondiepe schaaltjes. Dan wordt de custard overal even gaar.
- Gebruik rietsuiker voor het karameliseren van de toplaag.
- Voor het karameliseren gebruik je het beste een brandertje. Ik heb deze keer de grill van de oven gebruikt om dit een keer uit te testen, maar dat werkt bij mij toch echt minder goed.
- Laat de crème brûlée volledig afkoelen (eerst tot kamertemperatuur buiten de koelkast, en daarna nog een paar uur in de koelkast) voor je hem gaat afbranden.
Crème brûlée bewaren
Je kunt de custard al twee dagen vooraf klaarmaken. Het karameliseren van de suiker doe je het beste niet al te lang voor het serveren.

Crème brûlée met vanille u0026 maple syrup
Ingrediënten
- 5 eidooiers
- 75 ml maple syrup
- 300 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 1 vanillestokje
- 4 el rietsuiker
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Snijd de vanillepeul open en schraap hem uit. Doe de vulling in een pannetje en doe de peul erbij. Voeg de slagroom en de melk toe en verwarm dit op een laag vuurtje. Roer af en toe door en zorg dat het niet gaat koken, maar wel goed warm wordt.
- Scheid ondertussen de eieren en doe de eidooiers met de maple syrup in een kom. Mix met behulp van een mixer tot het een mooi egaal en romig mengsel is.
- Haal het vanillestokje uit de room en haal de pan van het vuur. Voeg nu onder voortdurend roeren het warme room-mengsel toe aan de eieren. Blijf roeren tot alles goed door elkaar is gemixt.
- Giet het mengsel door een zeef in een schenkkannetje, en schenk het vervolgens over in vier ovenschaaltjes.
- Zet een ruime ovenschaal waar de schaaltjes makkelijk inpassen klaar, en zet de schaaltjes erin. Vul de ovenschaal nu met heet water, zo hoog als het custardmengsel in de bakjes zit.
- Bak de crème brûlée nu ongeveer 45 minuten. De custard moet stevig zijn, maar in het midden nog een beetje wiebelig. Haal ze uit de oven. Laat de crème afkoelen tot kamertemperatuur en zet de schaaltjes daarna minstens een paar uur in de koelkast.
- Haal de schaaltjes uit de oven en bestrooi de custard met een dun laagje rietsuiker. Karameliseer de suiker met behulp van een gasbrander. Als alternatief kun je dit ook onder de grill van de oven doen
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties