Crème brûlée – een heel klassiek toetje! Het bestaat uit een laagje zachte custard met daar bovenop een krokant suikerlaagje. Als het goed is, moet je deze stuk kunnen slaan met je lepel!
Crème brûlée ingrediënten
Traditioneel maak je een crème brûlée met vanille. Dat is hier nog steeds het hoofdingrediënt, maar ik voeg er ook een leuk extraatje aan toe: maple syrup!


Wat heb je nodig voor dit crème brûlée recept:
- Eieren – alleen het eigeel
- Suiker – gebruik het liefste rietsuiker
- Slagroom
- Volle melk
- Maple syrup
- Vanillestokje
Goede vanillestokjes
Omdat dit crème brûlée recept maar een paar ingrediënten bevat, is het wel belangrijk dat deze van goede kwaliteit zijn:


Om met de vanillestokjes te beginnen: ik gebruikte Madagaskar Premium Bourbon vanillestokjes. Madagaskar is de leverancier van de beste vanillestokjes ter wereld. Geloof mij maar: als je eenmaal zo’n verse, dikke vanillepeul hebt gebruikt in een recept, grijp je nooit meer naar de uitgedroogde stokjes uit zo’n plastic zakje.
Je kunt deze heerlijke vanillestokjes kopen via de webshop van Delicous Vanilla.
Ook voor de maple syrup geldt: maak gebruik van een siroop van goede kwaliteit, dat maakt echt een verschil in dit recept. De siroop kun je trouwens via dezelfde webshop aanschaffen, dat scheelt weer in de verzendkosten!
Tips voor het maken van crème brûlée


Het maken van crème brûlée is op zich niet moeilijk, maar er zijn wel een paar handige tips:
- Maak gebruik van platte, ondiepe schaaltjes. Dan wordt de custard overal even gaar.
- Gebruik rietsuiker voor het karameliseren van de toplaag.
- Voor het karameliseren gebruik je het beste een brandertje. Ik heb deze keer de grill van de oven gebruikt om dit een keer uit te testen, maar dat werkt bij mij toch echt minder goed.
- Laat de crème brûlée volledig afkoelen (eerst tot kamertemperatuur buiten de koelkast, en daarna nog een paar uur in de koelkast) voor je hem gaat afbranden.
Crème brûlée bewaren
Je kunt de custard al twee dagen vooraf klaarmaken. Het karameliseren van de suiker doe je het beste niet al te lang voor het serveren.
Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!
Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.


Nog geen reacties