Menu
zoet

Deense droomcake (Drømmekage) – cake met kokostopping

Deense droomcake

Scandinaviërs zijn goed in zoete dingen bakken. Zo is in Zweden is de Fika (koffie met taart) verheven tot een culturele happeing. Maar in Denemarken kunnen ze er ook wat van. Zo noemen de Engelsen die zalige koffiebroodjes met een zoete topping niet voor niets Danish. Maar taarten bakken kunnen ze ook, die Denen.

Droomcake uit Kopenhagen

Ik heb de mazzel dat het hoofdkantoor van het bedrijf waarvoor ik werk, in Kopenhagen zit. Ik kom dan ook meerdere keren per jaar in deze toffe stad (waar je overigens heerlijk kunt eten). In de keuken van het kantoor wordt elke dag een zalige lunch bereid voor alle medewerkers, en voor speciale gelegenheden maken de koks soms wat extra’s.

Bij een grote meeting kregen wij een keer zelfgebakken Drømmekage – oftewel droomcake / dreamcake. Ik vond hem zo lekker dat ik hem later thuis ook bakte!

Deense Drømmekage

Eigenlijk is de Deense droomcake een eenvoudige vanillecake zoals je die ook vast wel eens gebakken hebt. Wat hem bijzonder maakt is de topping. In de laatste paar minuten van de baktijd bedek je de cake met een mengsel van boter, melk, suiker en kokos.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat daardoor die suiker gaat karameliseren, en je een krokante, zoete topping krijgt met de smaak van kokos. Echt zalig en deze kokoscake is dan ook favoriet bij veel Deense gezinnen (zo heb ik mij laten vertellen door collega’s).

Recept Deense droomcake (Drømmekage) – cake met kokostopping

4 from 18 stemmen
Gang: TaartKeuken: DeensNiveau: Eenvoudig
Voor

12

personen
Bereidingstijd

20

minutes
Oventijd

45

minutes
Calorieën

464

kcal

Deze Deense Droomcake bestaat uit een laag vanillecake met daarop een topping van gekarameliseerde kokos.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • Voor de droomcake

  • 100 ml 100 melk

  • 90 gr 90 boter

  • 3 3 eieren

  • 200 gr 200 suiker

  • 1 tl 1 vanillesuiker

  • 225 gr 225 bloem

  • 2 tl 2 bakpoeder

  • Voor de kokos-topping

  • 120 gr 120 boter

  • 200 gr 200 bruine suiker

  • 150 gr 150 geraspte kokos

  • 3 el 3 melk

Bereiding kokoscake

  • Verwam de oven voor op 190 graden.
  • Begin met de cake. Smelt hiervoor de boter en roer de melk erdoor, laat afkoelen.
  • Doe de eieren met de suiker en vanillesuiker in een kom en klop luchtig met de mixer. Doe dit niet te kort maar zeker vijf minuten.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en voeg het melk-botermengsel toe. Mix nog even goed door en giet alles in een ingevette taartvorm. Bak de dreamcake 35 minuten.
  • Maak ondertussen de kokos-topping klaar. Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje. Voeg de melk, de suiker en de geraspte kokos toe en roer alles goed door elkaar.
  • Haal de cake uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 graden. Verdeel de topping over de bovenkant van de cake en zet hem nog 5-10 minuten terug in de oven, tot de kokos-topping mooi is gekarameliseerd.

Opmerkingen

  • Bewaar de cake afgedekt op een donkere plaats, dan blijft hij een dag of twee goed.
Recept Deense droomcake

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

14 Reacties

  • Alice Groenink
    1 februari 2023 at 19:20

    Hallo Sandra, ik zie bij jouw recept 2 eetlepels bakpoeder. Bij ieder ander recept staat 2 theelepels. Klopt dit of is dit een foutje?
    Groetjes, Alice.

    Reply
    • Sandra
      3 februari 2023 at 19:51

      Hey Alice, scherp! Oeiiiii twee eetlepels bakpoeder is wel heel veel, dat is inderdaad een foutje. Ik pas het direct aan, dankjewel voor het doorgeven!

      Reply
  • freddy rutten
    18 september 2022 at 11:09

    ik vond zo heerlijk lekker dessert om bij de koffie of bij groot bezoek te geven

    Reply
    • Sandra
      19 september 2022 at 20:00

      Wat leuk om te horen Freddy, ontzettend bedankt voor je beoordeling!

      Reply
  • Marjo
    26 augustus 2021 at 12:48

    Super lekker en makkelijk te maken.
    Zelfs na invriezen smaakt die nog overheerlijk

    Reply
    • Sandra
      9 september 2021 at 08:18

      Wat goed om te horen Marjo! Blij dat je er van genoten hebt!

      Reply
  • enes
    4 november 2019 at 13:51

    Sandra, Cake is goed gelukt, Er zwerven meer recepten op internet voor deze lekkere Deens cake maar die van jou bij bij is als de beste uit de test gekomen.

    Reply
    • Sandra
      4 november 2019 at 14:23

      Wat SUPERleuk om te horen, dankjewel!!!

      Groetjes, Sandra

      Reply
  • Raymond
    28 september 2019 at 07:55

    Welke maat bakvorm heb je gebruikt?

    Reply
    • Sandra
      30 september 2019 at 08:35

      Hi Raymond, ik gebruik een bakvorm van 22 cm. Bak ze!!

      Reply
  • Lianne
    15 juni 2019 at 09:31

    Dit zit er heerlijk uit! Ik ben dol op kokos, dus ik ga hem een keer proberen. :)

    Reply
    • Sandra
      15 juni 2019 at 18:23

      Leuk Lianne! Ik hoop dat je hem lekker vindt :-)

      Reply
    • Esmee
      3 november 2020 at 17:38

      Welk bedrijf werk je voor?

      Reply
      • Sandra
        20 november 2020 at 11:43

        Hi Esmee, ik werk voor de ferrymaatschappij DFDS, het hoofdkantoor van DFDS zit in Kopenhagen dus ik ben daar regelmatig te vinden (alleen de laatste maanden even niet!)

        Reply

Laat een reactie achter