zoet

Deense droomcake (Drømmekage) – cake met kokostopping

Deense droomcake

Scandinaviërs zijn goed in zoete dingen bakken. Zo is in Zweden is de Fika (koffie met taart) verheven tot een culturele happeing. Maar in Denemarken kunnen ze er ook wat van. Zo noemen de Engelsen die zalige koffiebroodjes met een zoete topping niet voor niets Danish. Maar taarten bakken kunnen ze ook, die Denen. Ik heb de mazzel dat het hoofdkantoor van het bedrijf waarvoor ik werk, in Kopenhagen zit. Ik kom dan ook meerdere keren per jaar in deze toffe stad (waar je overigens heerlijk kunt eten). In de keuken van het kantoor wordt elke dag een zalige lunch bereid voor alle medewerkers, en voor speciale gelegenheden maken de koks soms wat extra’s. Bij een grote meeting kregen wij een keer zelfgebakken Drømmekage – oftewel droomcake / dreamcake. 

Deense Drømmekage

Eigenlijk is de Deense droomcake een eenvoudige vanillecake zoals je die ook vast wel eens gebakken hebt. Wat hem bijzonder maakt is de topping. In de laatste paar minuten van de baktijd bedek je de cake met een mengsel van boter, melk, suiker en kokos. Je kunt je misschien wel voorstellen dat daardoor die suiker gaat karameliseren, en je een krokante, zoete topping krijgt met de smaak van kokos. Echt zalig en deze kokoscake is dan ook favoriet bij veel Deense gezinnen (zo heb ik mij laten vertellen door collega’s).

Recept Deense droomcake (Drømmekage)

Voor ca 12 punten

Voor de droomcake

  • 100 ml melk
  • 90 gr boter
  • 3 eieren
  • 200 gr suiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 225 gr bloem
  • 2 el bakpoeder

Voor de topping

  • 120 gr boter
  • 200 gr bruine suiker
  • 150 gr geraspte kokos
  • 3 el melk

Zo maak je de kokoscake

  • Verwam de oven voor op 190 graden.
  • Begin met de cake. Smelt hiervoor de boter en roer de melk erdoor, laat afkoelen.
  • Doe de eieren met de suiker en vanillesuiker in een kom en klop luchtig met de mixer. Doe dit niet te kort maar zeker vijf minuten.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en voeg het melk-botermengsel toe. Mix nog even goed door en giet alles in een ingevette taartvorm.
  • Bak de dreamcake 35 minuten.
  • Maak ondertussen de kokos-topping klaar.
  • Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje. Voeg de melk, de suiker en de geraspte kokos toe en roer alles goed door elkaar.
  • Haal de cake uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 graden.
  • Verdeel de topping over de bovenkant van de cake en zet hem nog 5-10 minuten terug in de oven, tot de kokos-topping mooi is gekarameliseerd.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Lianne

    Dit zit er heerlijk uit! Ik ben dol op kokos, dus ik ga hem een keer proberen. :)

    15 juni 2019 at 09:31
    • Reply Sandra

      Leuk Lianne! Ik hoop dat je hem lekker vindt :-)

      15 juni 2019 at 18:23

    Reactie achterlaten