Menu
tips & trucs

Druiven – zoete vitamine C bommetjes

Portobello met gorgonzola en spekjes

Na mijn serie artikelen over groenten, kon een serie over fruit natuurlijk niet uitblijven! In veertien artikelen neem ik jullie mee in de wereld van fruit – van aardbeien tot vijgen. Al eerder vertelde ik je over o.a. bessen en citrusfruit. Vandaag deel zes: druiven.

Druiven

Er bestaat twee variaties van druiven: rode en witte. De witte versie heeft eigenlijk een groene kleur, dus apart dat we ze ‘wit’ noemen! De rode versie is over het algemeen het zoetst, de witte variant kan wat frisser van smaak zijn. Wist je dat 90% van de druivenoogst bedoeld is om wijn van te maken? Deze zogenaamde ‘wijndruiven’ zijn overigens niet geschikt om zo op te eten, ze hebben een taaie schil.

Kopen, Bewaren & Bereiden

De vruchtjes moeten er mooi gaaf en stevig uitzien, zonder plekjes. Bewaar ze op een koele plek, dan blijven ze ongeveer vier dagen goed. In de koelkast zijn ze nog iets langer houdbaar, ongeveer een week.

Voordat je ze gaat eten, hoef je ze alleen maar even af te spoelen. Druiven zijn heerlijk uit het vuistje, maar je kunt ze ook in verschillende gerechten verwerken. Lekker in salades bijvoorbeeld, of in zoete nagerechten. Ook smaken ze heerlijk als garnituur bij een kaasplankje of bij kaasfondue.

Druiven gezond?

Jazeker! Op puurfiguur.nl is te lezen dat de vruchtjes rijk zijn aan antioxidanten. Ook zou het eten van druiven allergische klachten kunnen helpen verminderen. De vruchtjes zitten bomvol vitamine C, wat een gunstig effect heeft op de gezondheid van je huid. Een portie van deze vruchtjes bevat daarnaast een kleine hoeveelheid vitamine B2, vitamine B6, ijzer en zink. Wel bevatten ze relatief veel fruitsuikers.

Wat te doen met een restje druiven?

Een restje druiven kun je het beste snel opeten, zo uit het vuistje. Gehalveerd zijn ze ook een lekkere aanvulling op het ontbijt, roer ze eens door je yoghurt of kwark. Je kunt de druiven ook een kwartiertje roosteren in de oven, erg lekker op een broodje of toast in combinatie met (zachte) kaas zoals brie of geitenkaas. Een handje overgebleven druiven is ook erg lekker door een (lunch) salade. Deze vruchten combineren goed met kip & blauwe kaas.

Recepten met druiven

Eigenlijk vind ik deze vruchtjes vooral lekker uit het vuistje en in combinatie met kaas, dus ik heb geen recepten met druiven online staan. Wel heb ik een paar leuke recepten gevonden bij mijn collega-bloggers:

1 Reactie

  • Lindsay - Vitamine energie
    25 januari 2017 at 15:53

    Ja, de combinatie met kaas (heb ik recentelijk ontdekt, maar nu al verslaafd haha)! Leuk stuk :)

    Reply

Laat een reactie achter