Menu
hersenspinsels

Een kijkje in mijn nieuwe keuken

Als je mij volgt op Instagram, heb je het vast wel gezien in mijn stories: ons nieuwe huis is klaar en daarmee kook ik sinds een paar weken ook in een nieuwe keuken. Joehoe! Ten opzichte van mijn oude keuken is er veel veranderd. Ik leid je graag even rond door mijn nieuwe keuken!

Koken op inductie

Om maar meteen met de grootste verandering te beginnen: ik ben gaan koken op inductie. In ons oude huis kookten we op gas. Fijn, want het is goed te doseren. Het nadeel is dat zo’n gasfornuis lastig schoon te maken is. Dat vind ik meteen het allergrootste voordeel aan inductie: een doekje erover en je kookplaat is schoon! Op dit moment vind ik het nog wel een beetje zoeken welke stand nou het meest geschikt is om te koken, maar over het algemeen gaat dat goed en ben ik erg blij met mijn kookplaat.

Nieuwe pannen

Omdat ik ging koken op inductie, was ik bang dat ik een volledig nieuwe pannenset nodig zou hebben. Dat bleek inderdaad het geval. Thuis had ik getest of mijn pannen magnetisch waren (een vereiste voor het koken op inductie). Dat was bij de meesten het geval, maar eenmaal op de kookplaat, bleken lang alle pannen het niet meer te doen. Zo heb ik met pijn in mijn hart afscheid moeten nemen van onder andere mijn fijne wok, poffertjespan, pannenkoekenpan en bijna al mijn koekenpannen. Gelukkig was Sola zo aardig om mij een fantastische nieuwe pannenset op te sturen. Ik ben er zo blij mee!

Sola pannenset Juvia

Pannenset Juvia van Sola

De pannenset ‘Juvia‘ bestaat uit vijf kookpannen met een fijne dikke bodem. Ze zijn geschikt voor elke hittebron, zien er prachtig uit en je kunt ze heel makkelijk afgieten met het deksel nog op de pan. Mijn vorige pannen hadden dit niet en ik vind het echt ideaal! Ook kreeg ik deze koekenpan van Sola, ook een heel fijne pan met een dikke bodem. Je merkt echt kwaliteitsverschil, ik had er nog wat extra koekenpannen bijgekocht van een voordeliger merk, maar daarvan is er nu al eentje helemaal ingebrand. Ik heb daarom later nog wat extra koekenpannen van Sola gekocht, en een pannenkoekenpan. Zo tevreden ben ik over de pannenset!

De indeling van de nieuwe keuken

De ruimte waar de nieuwe keuken staat is niet al te groot en het bleek voor de ontwerpers nogal een uitdaging. We zijn bij twee verschillende keukenzaken geweest en uiteindelijk zijn we voor de opzet gegaan die je nu ziet: één muur met een koel/vriescombinatie, een lange kast met ingebouwde oven, en het fornuis. En daarnaast een apart ‘schiereiland’ waarop ik lekker veel werkruimte heb en waar het spoelgedeelte + de vaatwasser te vinden is. Ik vind het zelf een leuke, speelse opzet. Bovendien valt er enorm veel licht binnen en kan ik tijdens voorbereidende werk lekker naar buiten kijken.

Het keukenblok

Eigenlijk is de nieuwe keuken qua looks redelijk gelijk aan onze vorige keuken. Keukenkastjes in gebroken wit en een donker aanrechtblok. We zijn lekker stijlvast zullen we maar zeggen ;-) We hebben zeker overwogen om voor een wat apartere look te gaan, maar waren toch bang dat we hier sneller op uitgekeken zouden raken dan dit. Wel is het een ‘new & improved’ versie, zo is het aanrecht lekker hoog (96 centimeter, bij de vorige was dit 90 en dat is echt zó’n verbetering).

We zijn in de nieuwe keuken gegaan voor een prachtig, dik aanrechtblad van natuursteen en hebben extra grote lades ten opzichte van de vorige keuken. Ik vind zelf dat dit veel rust uitstraalt maar ik vind die enorme lades overigens niet persé handiger dan kleinere varianten. Het wordt namelijk wel snel een troep! (maar eerlijk is eerlijk, dat was in mijn kleine lades ook zo).

Quooker

En, misschien heb je ‘m al gespot: we hebben een Quooker in onze nieuwe keuken laten installeren. Een flinke investering maar hij paste gelukkig binnen het budget voor de keuken, en ik zou ‘m nu al niet meer willen missen! Wij drinken zelf vrij veel thee en het is zo fijn om meteen een kopje kokend water klaar te hebben. Ook héél fijn: geen kalk meer in mijn kopjes thee, een apparaat minder op het aanrecht en ook met koken is het mega handig, want het scheelt veel tijd als je een pan met kokend water op het vuur kan zetten. Mocht je twijfelen over de aanschaf: gewoon doen als het in je budget past.

De apparatuur

Voor het eerst in ons leven hebben we een vaatwasser! We zijn zelf beiden zonder vaatwasser opgegroeid, en toen we samen gingen wonen besloten we er geen te nemen. En eerlijk ik eerlijk: ik heb ‘m nooit gemist. Samen afwassen vind ik altijd erg gezellig en het was met zijn tweetjes altijd zo gepiept. Maar nu we een half ‘eiland’ in de keuken hebben, vind ik het wel erg prettig om altijd een opgeruimd aanrecht te hebben.

De eethoek

Dit is onze eethoek geworden, ik ben er ontzettend blij mee! De mega-lange (2.70 meter!) tafel bestaat uit één stuk hout (oftewel een stamdeel). Het is dibetou-hout, een Afrikaanse houtsoort. We hebben het stamdeel zelf uitgezocht bij een houthandel in Amsterdam, en op maat laten maken. De tafelpoten hebben we online gekocht en er zelf onder gemonteerd.

Met de eetkamerstoelen ben ik ook heel erg blij. Groen is mijn favoriete kleur en die kleur komt dan ook overal in huis weer terug. Met de zwarte poten en industriële look passen ze goed bij de tafel. Nu alleen nog iets moois voor op de muur en het is helemaal af! Wat vind je trouwens van de lampen die boven de eettafel en het keukeneiland hangen? Niels heeft ze zelf gemaakt, want we konden geen mooie lamp naar onze smaak vinden. Gaaf hè? Ik vind ze echt tof geworden!

Nog niet helemaal af

De nieuwe keuken is – net als de rest van het huis – nog deels work in progress. Zo is het je misschien al opgevallen dat de keuken momenteel nog vrij steriel is. Hij mag nog wel een beetje aangekleed worden. Zo wil ik graag een gezellig hoekje maken met bijvoorbeeld wat kruidenplantjes. In de ramen worden echter nog shutters geplaatst, dus pas als die geïnstalleerd zijn, weten we hoeveel ruimte er nog over is voor de aankleding in de vensterbank.

Ook wil ik graag nog iets leuks doen met het hoekje achter het ‘schiereiland’. Misschien een paar mooie houten planken waar bijvoorbeeld wat kopjes en kookboeken op kunnen staan. Of ruimte voor hangende plantenbakjes met verse kruiden. Of een rek waar we ons fruit in kunnen bewaren. Misschien wel gewoon een mooie, ingelijste foodposter. Of of of…. Kortom: genoeg ideeën maar nog niets definitief besloten. Tips en inspiratie zijn welkom!

Heb je vragen over mijn nieuwe keuken? Stel ze gerust in de comments!

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter