hersenspinsels

Een maand lang (bijna) geen vlees eten

Een maand geen vlees eten - risotto met paddenstoelen

Na de minimalism challenge en de zero waste challenge vond ik het wel tijd voor een nieuwe challenge. Ik loop al heel lang rond met het idee om eens wat minder vlees te eten en at al eens eerder een week lang bij het avondeten geen vlees. Dat was echt een makkie en daarom pakte ik het nu wat groter aan: ik at een maand lang (bijna) geen vlees. Bijna, want ik ging een paar keer de mist in. Ik al wél vis & kaas trouwens, dus het was geen ‘vegetarisch’ dieet deze maand. In het dagelijks leven eet ik overigens vrij regelmatig vlees. Ik probeer er wel voor te zorgen dat in minstens 1x per week ‘s avonds geen vlees op tafel zet en daarnaast ook 1-2x per week vis in plaats van vlees. Maar het kan nog best een tikkie minder, vandaar deze uitdaging. Goed, terug naar de challenge: een maand lang (bijna) geen vlees eten.

Dag 1 – 12 jan

  • Ontbijt: kokosyoghurt met havermout en jam
  • Lunch: garnalenkroket en visfrietjes
  • Diner: vegaburger met gebakken aardappels en spinaziesalade

Dag 2 – 13 jan

  • Ontbijt: custardvla met jam
  • Lunch: 2 boterhammen met spinazie, gerookte zalm en een gepocheerd ei
  • Diner: geroosterde groenten uit de oven (wortels, pastinaak, biet en aardpeer) met honing en tijm, met feta

Dag 3 – 14 jan

  • Ontbijt: 2 boterhammen met kaasomelet en spinazie
  • Lunch: kaastosti
  • Diner: gebakken ricotta met asperges en tomaatjes uit de oven

Dag 4 – 15 jan

  • Ontbijt: 2 boterhammen met gebakken ricotta
  • Lunch: 4 crackers met vegetarische paté / pindakaas en banaan
  • Diner: bietenstamppotje met vegaburger

Dag 5 – 16 jan

  • Ontbijt: geitenyoghurt met havermout, gedroogd fruit en noten
  • Lunch: 3 crackers met vegetarische paté / pindakaas en banaan
  • Diner: pizza met mozzarella, paddenstoelen en oude kaas

Dag 6: 17 jan

  • Ontbijt: 2 boterhammen met eiersalade en Nutella
  • Lunch: 4 crackers met pindakaas/banaan en pindakaas/ei
  • Diner: gevulde pasta met paddenstoelen, met tomaten/paprikasaus, parmezaan en rucola

Dag 7: 18 jan

  • Ontbijt: geitenyoghurt met havermout, gedroogd fruit en noten
  • Lunch: half broodje kroket (oeps) en 3 crackers met pindakaas en ei
  • Diner: pizza quattro formaggi

Dag 8: 19 jan

  • Ontbijt: kokosyoghurt met jam
  • Lunch: kaascroissant & een broodje pindakaas
  • Diner: linzensalade met tonijn en sperziebonen

Dag 9: 20 jan

Ontbijten zonder vlees - dat worden weer pancakes!

  • Ontbijt: kokospancakes met vruchtencompote
  • Lunch: kaastosti
  • Diner: sushi

Dag 10: 21 jan

Dag 11: 22 januari

  • Ontbijt: 3 cinnamon rolls
  • Lunch: 4 crackers met vegetarische paté en pindakaas/cheddar
  • Diner: antipasti (vega) en pizza burrata

Dag 12: 23 januari

  • Ontbijt: yoghurt met havermout, een gekookt ei en een kaneelbroodje
  • Lunch: sandwich kip/mozzarella
  • Diner: salade met geitenkaas, risotto met paddenstoelen en een snicker sundae

Dag 13: 24 januari

  • Ontbijt: yoghurt met nootjes, gekookt eitje
  • Lunch: sandwich hummus/mozzarella
  • Diner: sandwich tonijnsalade

Dag 14: 25 januari

  • Ontbijt: kokosyoghurt met jam
  • Lunch: kippensoep (niet eens bij nagedacht!) en een kaastosti
  • Diner: 2 kaastosti’s

Dag 15: 26 januari

  • Ontbijt: geitenyoghurt met havermout en jam
  • Lunch: broodje brie
  • Diner: noodles met garnalen en doperwten

Dag 16: 27 januari

  • Ontbijt: wentelteefjes met gekarameliseerde banaan
  • Lunch: broodje gerookte zalm en een croissant
  • Diner: feestje met foodtrucks (2 hotdogs, burger met kip, pasta met paddenstoelen, poffertjes)

Dag 17: 28 januari

Speltpannenkoeken als vegetarisch ontbijt

  • Ontbijt: speltpannenkoeken met gekarameliseerde appel
  • Lunch: geroosterd brood met tonijnsalade/eiersalade
  • Diner: pastei met prei en paddenstoelen

Dag 18: 29 januari

  • Ontbijt: geitenyoghurt met granola en jam
  • Lunch: bietensalade en frambozen
  • Diner: vega-burger met twisterfries en chilimayo

Dag 19: 30 januari

  • Onbijt: yoghurt met muesli en een kaneelbroodje
  • Lunch: buffet (oa zalm, rijst en groenten)
  • Diner: buffet (oa zalm, pasta en groenten)

Dag 20: 31 januari

  • Ontbijt: omelet en havermout
  • Lunch: wraps (1 met groenten, 1 met zalm)
  • Diner: steak met frietjes

Dag 21: 1 februari

  • Ontbijt: pannenkoekjes en havermoutpap
  • Lunch: pizza (ook 1 stukje met wat ham)
  • Diner: 2 boterhammen met kaas

Dag 22: 2 februari

  • Ontbijt: custardvla met jam
  • Lunch: broodje kruidenkaas en een krentenbol met kaas
  • Diner: nasi met vegetarische saté

Dag 23: 3 februari

Geen vlees maar vis

  • Ontbijt: mugcake met ricotta en banaan
  • Lunch: carpaccio van zalm met avocado en rucola
  • Diner: pizza met ui, blauwe kaas en pittige salami

Dag 24: 4 februari

  • Ontbijt: kaastosti
  • Lunch: banaan met pindakaas en havermout / bosvruchtensmoothie
  • Diner: hartige taart met gekarameliseerde rode ui en geitenkaas

Dag 25: 5 februari

  • Ontbijt: geitenyoghurt met granola en vijg
  • Lunch: broodje avocado/mozzarella
  • Diner: ravioli met gorgonzola

Dag 26: 6 februari

  • Ontbijt: geitenyoghurt met granola en vijg
  • Lunch: broodje met avocado en oude kaas
  • Diner: Thaise currysoep met garnalen

Dag 27: 7 februari

  • Ontbijt: geroosterd brood met avocado / eiersalade en ontbijtkoek
  • Lunch: 1 tosti oude kaas, 1 tosti oude kaas/plakje kipfilet
  • Diner: noodles met wokgroenten en gepocheerde zalm

Dag 28: 8 februari

  • Ontbijt: geroosterd brood met eiersalade / kaas en ontbijtkoek
  • Lunch: kaasstengel en een broodje mozzarellasalade
  • Diner: tilapia met gebakken aardappels en doperwten

Dag 29: 9 februari

  • Ontbijt: geroosterd brood met eiersalade / geitenkaas en vijg en ontbijtkoek
  • Lunch: broodje blauwe kaas en een worstenbroodje
  • Diner: patatje mayo en een kaaskroket

Dag 30: 10 februari

  • Ontbijt: cheesecake mugcake met havermout
  • Lunch: twee boterhammen met kaaskroket
  • Diner: pizza quattro formaggi

Mijn bevindingen:

Deze challenge viel me alles mee! Tuurlijk, ik ging een paar keer voor de bijl en zeker naar het einde toe had ik gewoon af en toe echt trek in vlees, en soms dacht ik er niet eens bij na! Wel heb ik er vaak voor gekozen om bewust een standaard gewoonte om te bouwen naar een vleesloze variant. Voorbeeldje: uit gewoonte eet ik altijd een tosti ham-kaas maar eentje met alleen (oude) kaas is eigenlijk net zo lekker. Daarnaast eet ik zelfs bij het ontbijt vaak iets van vlees (want de verse filet americain van de slager, of zijn gerookte kipsalade, daar mag je me bijna voor wakker maken!) Bij het ontbijt ben ik geen enkele keer de mist in gegaan en dat lijkt me dan ook een prima gewoonte om vast te houden.

Wat me ook meeviel: het is best makkelijk om zelf geen vlees te eten met een vleeseter tegenover je. Je hoeft echt niet altijd twee aparte maaltjes te koken. Zo at ik zelf pasta zonder vlees maar bestrooide ik zijn bordje pasta met uitgebakken stukjes bacon. En at hij een stukje vlees dan koos ik voor een vegaburger. Dit soort simpele oplossingen ga ik dan ook vaker toepassen. Wel vind ik dat ik erg veel kaas heb gegeten in plaats van vlees, niet persé een heel gezonde keuze. En door de challenge at ik ook vaker vis dan gewoonlijk, wél een prima keus!

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Eef

    Worstenbroodje van Oscar op 9 feb? Dat is er wel eentje in de categorie “het zondigen waard” ;) Leuk om te lezen wat je zoal hebt gegeten, lekker gevarieerd ook

    17 februari 2018 at 15:52
    • Reply Sandra

      Haha wel hè! Zo lekker zijn die!

      18 februari 2018 at 17:05

    Reactie achterlaten