tips & trucs vegetarisch

Een week lang geen vlees op tafel…

Een week geen vlees - nasi

… En dat zonder klachten van le husband. Dat laatste was mijn grootste uitdaging dus ik besloot ‘m een keertje aan te gaan. Ik ben absoluut geen vegetariër, daarvoor eet ik veel te graag vlees (vooral voor vleeswaren heb ik een zwak) maar van mij hoeft er echt niet iedere avond een stukje vlees op tafel te komen bij het diner. Ik zorg er dan ook bewust voor dat er minimaal één avond per week geen vlees op tafel komt hier in huis, maar dat kan best vaker. Daarom besloot ik eens een week lang geen vlees te eten bij het avondeten, maar zonder klachten vanaf de andere kant van de tafel. Wat blijkt? Dat is helemaal niet lastig: een paar heerlijke vega-gerechten en daarnaast wat gerechten die je heel makkelijk voor de helft vega, voor de andere helft met vlees kunt serveren, en je bent er! Benieuwd wat ik at deze week? Ik laat het je zien!

Maandag – vleesvervanger

De eerste dag van deze week zonder vlees begint makkelijk: met een vleesvervanger. Nu heb ik er al een hoop geprobeerd maar eerlijk, ik vind ze eigenlijk nooit echt lekker. Behalve de kaas-schnitzels van Milner, die vind ik heerlijk! Vandaag ga ik voor rodekool, gekookte aardappels en een vegetarische braadworst van de Vegetarische Slager. Daar heb ik zoveel goede verhalen over gehoord, dat moet wel lekker zijn. Nou, nee dus… Ik vond het echt niet lekker, Niels ook niet. Volgende keer toch maar weer die kaas-schnitzel.

Dinsdag – nasi

Nasi is één van Niels’ favoriete gerechten, dus can’t go wrong vandaag! Helaas was hij ziek en kon hij er weinig van proeven, maar lekker was het wel. Ik had een versie gemaakt met ui, rode peper en paksoi. Erbij zelfgemaakte satésaus en een gebakken eitje. Voor Niels deed ik wat hamreepjes door de rijst, geen klachten :-)

Woensdag – pizza

Pizza is perfect als de één wel vlees wil en de ander niet! Ik belegde onze pizza met een tomatensaus, knoflook, rode ui, artisjok en geraspte kaas. Voor mezelf topte ik ‘m af met wat stukjes geitenkaas en voor Niels gingen er wat stukjes rauwe ham op. Serveren met wat rucola en klaar! Allebei blij :-)

Donderdag – vegetarische pasta

20170129_185501

Can’t go wrong met pasta en met deze al helemaal niet! Ik maakte verse pasta met basilicum van de AH en serveerde er een saus bij van vegetarische spekjes van de Vegetarische slager, zoete aardappel, paprika, room, pijnboompitten en een beetje geraspte kaas. Erg lekker en ook van de overkant van de tafel geen klachten gehoord.

Vrijdag – groenten en een eitje

20170129_185412

Vandaag pluis ik de groentelade uit. Ik vind nog een paprika en een doos champignons die echt op moeten. Samen met aardappelblokjes uit de vriezer vormt dat op zich al een lekker maaltje. In de vriezer vond ik nog 1 zalmfilet dus die maakte ik klaar voor Niels. Voor mezelf bak ik er een eitje bij, een heerlijk maaltje dat zo op tafel staat, fijn op de vrijdag!

Zaterdag – quiche met veel groenten

Ik was laat thuis deze dag en had daarom al van te voren een quiche klaargemaakt, hoefde Niels ‘m alleen nog maar in de oven te schuiven. Uiteindelijk was ik nog veel later thuis dan verwacht en toen had ik zoveel trek dat ik aan het eten ben begonnen zonder een foto te maken. Dus geloof me maar dat deze quiche (met 650 gram groenten! Gegrilde courgette, aubergine en paprika, aangevuld met rode ui en een vulling van ei, ricotta en parmezaan) echt superlekker was!

Zondag – mislukte gnocchi

Op zondag kook ik graag uitgebreid want dan heb ik er de tijd voor. Meestal bereid ik ook al een ovenschotel voor de dag erna voor. Ik besluit om iets nieuws te proberen: homemade gnocchi. Dat heb ik ooit een keer kant en klaar gegeten en dat was zó smerig, tijd om het eens zelf te proberen. Nou, dat had ik beter niet kunnen doen. Bah! Ik vind gnocchi dus gewoon echt niet lekker. Snel even naar de supermarkt gereden voor een back-up maaltje: een vega-schnitzel gevuld met kaas (voor manlief een satéschnitzel), en erbij frietjes en salade. Niet echt een culinair hoogstandje dus, maar wel lekker én vega.

Conclusie

Een week lang geen vlees op tafel, het is dus echt niet moeilijk! Zeker met het rijkelijke aanbod aan vleesvervangers wordt het je tegenwoordig echt niet lastig gemaakt om een avondmaal zonder vlees op tafel te zetten. Zo makkelijk zelfs dat ik deze week stiekem nog wat heb verlengd met twee extra dagen vega! Maandag kwam de spruitjes-ovenschotel op tafel, wederom met een kaas-schnitzel voor mezelf en satéschnitzel voor Niels. Dinsdag maakte ik een salade klaar van bonen, spinazie, granaatappel en munt.

Op zoek naar inspiratie voor meer lekkere recepten zonder vlees en vis? Bekijk dan eens mijn vegalicious recepten.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

4 Comments

 • Reply Simone

  Ha! Als kersverse vegetariër (ja voorgoed dan hè, niet voor een week 😊) kan ik je vertellen dat het wennen is. Ik doe een test met de vleesvervangers trouwens, die rookworst nog niet geprobeerd. Ben trouwens niet zo van de vervangers want tot nu toe nog geen topper ertussen. Die kaas schnitzel ga ik zeker proberen

  1 maart 2017 at 21:06
  • Reply Sandra

   Supergoed zeg! Ben heel benieuwd naar je bevindingen want ik vind die vleesvervangers toch altijd maar zozo… Ik denk dat ik die kaasschnitzel ook gewoon lekker vind omdat die niet z’n best doet om op vlees te lijken, haha!

   2 maart 2017 at 18:41
 • Reply Anne-Marie

  Wat een leuk experiment. Ik ben bang dat ik er thuis niet mee weg kom….

  27 februari 2017 at 19:28
  • Reply Sandra

   Haha dat was dus ook mijn grootste uitdaging! Maar uiteindelijk is het met wat aanpassingen hier en daar toch gelukt :-)

   27 februari 2017 at 19:32

  Reactie achterlaten