Menu
hersenspinsels

Mijn ervaringen met de Rapley methode of Kleintjes methode

Kleintjes methode

Net als veel andere ouders zijn wij toen onze Luuk vier maanden oud was, begonnen met het geven van hapjes. Vol enthousiasme ging ik aan de slag met verse groente en later ook fruit. Even stomen en daarna fijnmalen. Luuk vond het alleen niet zo spannend. Hij leek de prakjes niet vies te vinden maar het concept van mondje open doen en slikken, dat leek hij niet zo te snappen. Soms ging het best goed maar meestal kreeg hij amper iets naar binnen. Dat is overigens helemaal niet erg, op die leeftijd hebben ze vaste voeding nog niet nodig maar gaat het puur om het kennismaken met nieuwe smaken. Nu had ik al vaker gelezen over de Rapley methode of Kleintjes methode en dat sprak me erg aan. Dus toen Luuk zes maanden oud was en goed kon zitten in de kinderstoel, zijn we dit gaan proberen.

Onze ervaringen met de Kleintjes methode / Rapley methode

In dit artikel wil ik niet te diep ingaan op wat de Rapley methode of Kleintjesmethode inhoudt, ten opzichte van het geven van ‘prakjes’. Je bent op dit artikel terechtgekomen dus je hebt er ongetwijfeld al meer over gelezen. Ook ben ik absoluut geen expert en schrijf ik dit artikel vanuit mijn eigen ervaringen met deze methode.

Op internet had ik me al goed ingelezen over de Rapleymethode, maar ik had toch het gevoel nog niet alle informatie te kunnen vinden. Uiteindelijk heb ik het boek van Stefan Kleintjes aangeschaft, Eten voor de Kleintjes. Dat gaf al een stuk meer informatie, maar wat ik eigenlijk nergens echt goed kon terugvinden, was hoe je de groente en het fruit nou het beste kunt snijden en bereiden. Daarom geef ik je graag mee hoe wij dit hebben gedaan. Of dit de beste manier is, durf ik echt niet te zeggen, dit zijn echt puur onze ervaringen. Als iets niét werkte, lees je dat hier dus ook terug!

Wat geef je wanneer?

Melk blijft de hoofdvoeding, dus Luuk kreeg altijd eerst de borst of fles en dan een half uur tot een uur later kreeg hij vaste voeding. Dit past natuurlijk niet altijd in je dagplanning dus er zat bij ons totaal geen regelmaat in wanneer hij iets kreeg. Soms kreeg hij overdag ook iets van vaste voeding, maar niet altijd. Wel gaven we hem vrijwel elke avond iets, wanneer we zelf ook aan tafel gingen.

Er zijn best heel veel soorten groenten en fruit die je al snel aan je kindje mag geven als je start met bijvoeding volgens de Kleintjes methode. Ik zal dit artikel regelmatig bijwerken om de nieuwe dingen die Luuk heeft geproefd, toe te voegen, en als ik handigere manieren heb gevonden om bepaalde etenswaren te geven. Kom dus zeker nog eens terug!

Tot nu toe hebben deze groenten en fruitsoorten gegeven volgens de Rapley methode:

6 maanden oud

  • Banaan, Broccoli, Brood, Courgette, Komkommer, Maisvingers, Meloen, Perzik

7 maanden oud

  • Aardappel, Avocado, Doperwten, Mango, Peer, Pompoen, Pruim, Sperziebonen, Tomaat

8 maanden oud

  • Aardbei, Bloemkool, Ei, Paprika, Wortel

9 maanden oud

  • Champignons, Sla, Yoghurt

Hieronder kun je per item lezen hoe wij dit geven. De etenswaren staan in alfabetische volgorde.

Aardappel

Ik kookte een kleine vastkokende aardappel tot deze goed zacht was. Ik doopte de aardappel in wat olie om het iets smeuiiger te maken. Dit ging echter niet goed. Aardappel is natuurlijk vrij droog en Luuk moest er erg van hoesten en uiteindelijk zelfs overgeven. Later gaven we de aardappel in ‘frieten’ of ‘wedges’met de schil er nog aan nadat we ze 45 minuten in de oven hadden gebakken met wat olie. Dat ging wel goed. Ook gebakken aardappelschijfjes gaan goed, ik geef de grootste exemplaren zodat hij daar zelf stukjes kan afhappen.

Aardbei

Deze geven we heel eenvoudig in zijn geheel (wel met het kroontje eraf).

Avocado

Avocado is natuurlijk mega-glad dus hiermee hebben we gewacht tot Luuk bijna 8 maanden was en dus al wat meer ervaring had met etenswaren vastpakken. Ik snij van een halve avocado repen in de lengte. Die kan hij op zich prima vastpakken maar het is natuurlijk erg zacht dus het daadwerkelijk in zijn mond krijgen is nog lastig.

Banaan

Ik las ergens de tip om de banaan inclusief schil te geven, en deze deels weg te snijden. Zo heeft de baby een goed handvat. Tja, Luuk vond het ook bar interessant om op de schil te kauwen en kreeg er zelfs stukjes vanaf, dus daar zijn we na twee keer mee gestopt. Nu krijgt hij gewoon een hele banaan in twee stukken.

Bloemkool

Geven we net als broccoli in een stronkje. Goed gaarkoken.

Broccoli

Broccoli wordt vaak getipt als groente om mee te beginnen met de Kleintjes methode, omdat de baby’s zo’n stronkje goed vast kunnen houden. Wij koken broccoli voor onszelf (zonder zout) en geven dan een stronkje aan Luuk. De eerste keer bleven al die sliertjes broccoli hangen in zijn keel dus Luuk moest er flink van hoesten. De volgende keer ging het al een stuk beter!

Brood

Brood volgens de Rapley methode

Ik ben gestart met het geven van een stukje vers bruin brood (geen volkoren). Geen succes! Het werd een deegbal die in zijn gehemelte bleef kleven en hij stikte er half in. Huilen! Na me nog wat verder te hebben ingelezen in de Rapley methode vond ik wat handige tips over het geven van brood. Deze keer haalde ik het brood een paar uur voor het geven uit de vriezer, zo wordt het een beetje droog. Wat boter en pindakaas erop en ja hoor, nu ging het prima. Ik snijd de korstjes eraf en deel een halve boterham in twee lange, brede repen. Ook het brood licht roosteren werkt goed voor ons, als ik vergeet het op tijd uit de vriezer te halen.

Champignons

Ik halveerde een grote champignon en bakte deze vrij lang in wat olie. Ik had het niet verwacht maar Luuk slikte de halve champignon in één keer door! Dat was even schrikken (voor ons, hij rilde even en ging rustig verder). De andere helft sneden we in drie kleine stukjes en die gingen ook zo naar binnen.

Courgette

Van courgette snijd ik een flink stuk af van een centimeter of acht. Ik schil de courgette niet en snijd hem vervolgens in de lengte in vieren. Deze stukken kook ik tot ze goed zacht zijn.

Doperwten

Rapley doperwten

Doperwtjes leken me een beetje eng, ik was bang dat hij zich hier makkelijk in zou verslikken, maar Luuk bleek er uitstekend mee overweg te kunnen! Hij kauwde er wat op en slikte ze zo door. Hij beheerst de pincetgreep op dit moment (7 maanden) nog niet, dus we hebben de erwtjes aan hem gegeven, één voor één (niet helemaal volgens de Rapley methode dus). Ik heb de erwtjes 4 minuten gekookt en had wat kleine exemplaren uitgezocht, sommige exemplaren hadden een los velletje, die had ik eraf gehaald.

Ei

Als we een gebakken ei eten, snijd ik er een flinke reep af voor Luuk. Hij moet er soms nog wat van hoesten omdat het ei zo breekbaar is en hij er dus makkelijk een te groot stuk van afbijt, maar hij krijgt het goed weg en vindt het heerlijk.

Komkommer

Van komkommer snijd ik redelijk dikke schijfjes. Meestal maakt hij het midden al snel stuk met zijn vingers waardoor hij het goed vast kan houden, en dan krijgt hij daar wat van binnen. Wat ook goed werkt is een lang stuk komkommer in de lengte in vieren snijden, dan kan je kleintje het makkelijk afschrapen. De schil laat ik er aan zitten. Dit vind ik een superhandige groente om altijd in de koelkast te hebben. Handig als we iets eten wat Luuk niet mag (pizza bijvoorbeeld) of als we weinig tijd hebben. Ook handig voor onderweg!

Maisvingers

Onze eerste ervaring met de Kleintjes methode was met maisvingers. Deze zijn in de supermarkt te koop in een zakje. Het was meteen een succes. Luuk pakte ze zelf op en stopte ze in zijn mond. De eerste keer ging ongeveer de helft naar binnen maar de keren erna ging het bijna helemaal op. Het voordeel van maisvingers is dat ze wegsmelten in de mond, daarom vond ik dit een veilig product om te beginnen met deze methode. Ze zijn ook superhandig voor onderweg of als we even niets in huis hebben / weinig tijd hebben / iets eten wat Luuk niet mag.

Mango

Mango schil ik en dan geef ik een flinke part van één van de bolle zijden. Mango is natuurlijk ontzettend glad en op deze manier kan hij het met beide handjes nog redelijk vasthouden.

Meloen

Meloen vindt Luuk superlekker! Ik snij het in parten met de schil er nog aan. Hij vindt het erg lekker om er op te sabbelen en soms krijgt hij het voor elkaar een stukje af te bijten.

Paprika

Paprika snijd ik in brede repen. Wat olie erover en dan zo’n 25 minuten in de oven, dan zijn ze lekker zacht. Wel goed af laten koelen natuurlijk!

Peer

Rapley methode - peer

Peer is natuurlijk superglad en daardoor moeilijk te pakken, we hebben dus expres een maandje gewacht voordat we dit gaven. Ik schilde de peer, sneed er plakken van en verwijderde het klokhuis. Zo ontstaat er een soort ring die een stuk makkelijker vast te pakken is dan een partje peer. Luuk vond het heerlijk maar beet er al snel te grote stukken af die dus net zo hard weer naar buiten kwamen. Hij vond het wel erg lekker! De tweede keer ging dit overigens al een stuk beter.

Perzik

Bij de supermarkt zag ik in de vriesafdeling een pak met schijfjes perzik zonder schil. Leek me ideaal! De schijfjes waren echter erg dun en Luuk heeft nogal de neiging om op zijn eten te zuigen, dus hop het hele schijfje slikte hij in één keer in! Hij schrok ervan (ik nog harder) en hij begon heel hard te huilen (terwijl er eigenlijk niets aan de hand was natuurlijk). Dit heb ik dan ook nog niet opnieuw durven geven, de volgende keer geef ik hem denk ik een grotere part of een halve perzik.

Pompoen

De pompoen (een flespompoen) had ik gehalveerd zonder te schillen en deze met wat olijfolie besprenkeld en vervolgens een uur in de oven gedaan op 200 graden. Hij wordt dan perfect zacht. Even de schil eraf halen en toen hebben we Luuk een part hiervan gegeven.

Pruim

Pruimen schil ik en dan snijd ik ze doormidden om de pit te verwijderen. De pruim was nog niet superrijp en Luuk had er moeite mee. Hij kreeg er bijna niets van binnen en moest flink hoesten.

Sla

Eenvoudigweg een stuk afgescheurde sla. Vooral leuk om mee te spelen!

Sperziebonen

Deze liet ik heel en kookte ze goed gaar, een paar minuten langer dan die voor onszelf. Hij kreeg ze maar moeilijk stuk maar heeft het in ieder geval geproefd.

Tomaat

De tomaat kruis ik aan de onderkant licht in en dan leg ik hem even in kokend water. Dan kun je de schil er heel makkelijk aftrekken. We geven Luuk er schijfjes van, de pitjes verwijder ik wel eerst. Dit vindt hij super lekker!

Wortel

Bij wortel snijd ik een flink stuk wortel van een centimeter of zes af en die halveer ik in de lengte. Dit kook ik tot het goed zacht is.

Yoghurt

Wij geven dikke Griekse yoghurt (10% vet) met een lepeltje. Luuk trekt wel een zuur gezicht bij het eerste hapje maar vervolgens laat hij duidelijk merken dat hij meer wil.

Geef jij jouw baby ook bijvoeding volgens de Rapley methode? Als je nog goede tips hebt, laat het me weten in de comments!

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter