Menu
hersenspinsels

Mijn ervaringen met de Rapley methode of Kleintjes methode

Kleintjes methode

Net als veel andere ouders zijn wij toen onze Luuk vier maanden oud was, begonnen met het geven van hapjes. Vol enthousiasme ging ik aan de slag met verse groente en later ook fruit. Even stomen en daarna fijnmalen. Luuk vond het alleen niet zo spannend. Hij leek de prakjes niet vies te vinden maar het concept van mondje open doen en slikken, dat leek hij niet zo te snappen.

Soms ging het best goed maar meestal kreeg hij amper iets naar binnen. Dat is overigens helemaal niet erg, op die leeftijd hebben ze vaste voeding nog niet nodig maar gaat het puur om het kennismaken met nieuwe smaken. Nu had ik al vaker gelezen over de Rapley methode of Kleintjes methode en dat sprak me erg aan. Dus toen Luuk zes maanden oud was en goed kon zitten in de kinderstoel, zijn we dit gaan proberen. Inmiddels zijn we ook met onze dochter Tess lekker bezig met de Rapley methode!

Onze ervaringen met de Kleintjes methode / Rapley methode

In dit artikel wil ik niet te diep ingaan op wat de Rapley methode of Kleintjesmethode inhoudt, ten opzichte van het geven van ‘prakjes’. Je bent op dit artikel terechtgekomen dus je hebt er ongetwijfeld al meer over gelezen. Ook ben ik absoluut geen expert en schrijf ik dit artikel vanuit mijn eigen ervaringen met deze methodes. De twee methodes zijn deels vergelijkbaar, maar verschillen ook op sommige punten.

Op internet had ik me al goed ingelezen over de Rapleymethode, maar ik had toch het gevoel nog niet alle informatie te kunnen vinden. Uiteindelijk heb ik het boek van Stefan Kleintjes aangeschaft, Eten voor de Kleintjes. Dat gaf al een stuk meer informatie, maar wat ik eigenlijk nergens echt goed kon terugvinden, was hoe je de groente en het fruit nou het beste kunt snijden en bereiden. Daarom geef ik je graag mee hoe wij dit hebben gedaan. Of dit de beste manier is, durf ik echt niet te zeggen, dit zijn echt puur onze ervaringen. Als iets niét werkte, lees je dat hier dus ook terug!

Wij zijn begonnen met het geven van groenten en fruit volgens de Kleintjes methode, maar die is redelijk streng op het gebied van wat je kleintje wel en niet mag eten. Dit past niet helemaal bij ons, en uiteindelijk hebben we dit dan ook een beetje losgelaten. Je kunt dan ook zeggen dat wij de Rapley methode volgen, en niet de Kleintjes methode.

Waarom kiezen voor de Rapley methode of Kleintjes methode?

Wat voor ons de overwegingen waren: Luuk wilde de prakjes niet zo goed eten en wij vonden het makkelijker, omdat je kindje eet wat jij ook eet. Apart koken is dus niet nodig. Om je een voorbeeld te geven: als wij aardappels, vlees en groenten eten, dan krijgt Luuk dat ook (de eerste maanden zonder het vlees). De aardappels en groenten bereid ik helemaal, en dan houd ik voor Luuk iets apart. Daarna breng ik de aardappels en groenten op smaak voor onszelf. En eten we bijvoorbeeld pasta, dan kook/roerbak ik wat groenten die ook in de pastasaus gaan, apart voor Luuk. En dan krijgt hij er nog wat losse pasta bij.

Wat geef je wanneer?

Melk blijft de hoofdvoeding tot je kindje een jaar oud is, dus Luuk kreeg altijd eerst de borst of fles en dan een half uur tot een uur later wat vaste voeding. Dit past natuurlijk niet altijd in je dagplanning dus er zat er bij ons de eerste maanden dat we hiermee begonnen, totaal geen regelmaat in wanneer hij iets kreeg. Soms kreeg hij overdag iets van vaste voeding, maar niet altijd. Wel gaven we hem vrijwel elke avond iets, wanneer we zelf ook aan tafel gingen.

Er zijn best heel veel soorten groenten en fruit die je al snel aan je kindje mag geven als je start met bijvoeding volgens de Kleintjes methode. Hieronder beschrijf ik wat wij hebben geprobeerd en hoe dit beviel.

Gaat dat niet vervelen?

Alleen puur fruit en groenten, gaat dat niet vervelen? Daar heb ik bij Luuk nooit iets van gemerkt, en natuurlijk gaven we niet alleen groenten en fruit. Ook brood (of varianten daarop), yoghurt, ei, pasta, rijst etc. Bovendien experimenteer ik af en toe met wat gerechten die ik speciaal voor hem maak. Als daar iets lekkers tussen zit, deel ik die ook met jullie. Die recepten vind je helemaal onderaan het artikel.

Tot nu toe hebben deze groenten en fruitsoorten gegeven volgens de Rapley methode:

6 maanden oud

 • Banaan, Broccoli, Brood, Courgette, Komkommer, Meloen, Perzik

7 maanden oud

 • Aardappel, Avocado, Doperwten, Mango, Peer, Pompoen, Pruim, Sperziebonen, Tomaat

8 maanden oud

 • Bloemkool, Ei, Paprika, Wortel

9 maanden oud

 • Aardbei, Aubergine, Champignons, Druiven, Mandarijn, Paksoi, Sla, Yoghurt

10 maanden oud

 • Appel, Cherrytomaat, Kers, Peultjes, Spinazie, Venkel

12 maanden en ouder

 • Blauwe bessen, Frambozen, Sinaasappel

Hieronder kun je per item lezen hoe wij dit geven. De etenswaren staan in alfabetische volgorde. Er staan ook enkele etenswaren tussen die geen groenten of fruit zijn, maar waarvan ik weet dat er vaak vragen over komen. Die heb ik dan ook meegenomen in dit artikel.

Aardappel

Ik kookte een kleine vastkokende aardappel tot deze goed zacht was. Ik doopte de aardappel in wat olie om het iets smeuiiger te maken. Dit ging echter niet goed. Aardappel is natuurlijk vrij droog en Luuk moest er erg van hoesten en uiteindelijk zelfs overgeven. Later gaven we de aardappel in ‘frieten’ of ‘wedges’ met de schil er nog aan nadat we ze 45 minuten in de oven hadden gebakken met wat olie. Dat ging wel goed. Ook gebakken aardappelschijfjes en -wedges gaan goed, ik geef de grootste exemplaren zodat hij daar zelf stukjes kan afhappen.

Aardbei

Deze gaven we eerst in zijn geheel (wel met het kroontje eraf). Dit werkte echter niet zo goed. In vieren gesneden ging de aardbei echter als zoete koek naar binnen. Wij gaven het voor het eerst toen Luuk 9 maanden oud was, als je de Kleintjes methode volgt, wordt aardbei pas geadviseerd na een jaar.

Appel

Appel geef ik in kwarten, de schil er nog aan en het klokhuis verwijderd.

Aubergine

Van aubergine snijd ik een stuk van ca 6 cm af en die snijd ik in dikke repen van ca 1,5 x 1,5 cm. Die bereid ik op verschillende manieren. Soms roerbak ik ze een paar minuten in wat olie. Ik heb ze ook wel eens bereid in de oven, wat olie erover en dan ca 25 minuten op 200 graden bakken, af en toe omkeren.

Avocado

Avocado is natuurlijk mega-glad dus hiermee hebben we gewacht tot Luuk bijna 8 maanden was en al wat meer ervaring had met etenswaren vastpakken. Ik snij van een halve avocado repen in de lengte. Die kan hij goed vastpakken maar het is natuurlijk erg zacht dus het daadwerkelijk in zijn mond krijgen is lastig.

Banaan

Ik las ergens de tip om de banaan inclusief schil te geven, en deze deels weg te snijden. Zo heeft de baby een goed handvat. Tja, Luuk vond het ook bar interessant om op de schil te kauwen en kreeg er zelfs stukjes vanaf, dus daar zijn we na twee keer mee gestopt. Nu krijgt hij gewoon een hele banaan in twee stukken. Soms snijd ik er ook plakjes van, dat wordt iets minder een knoeiboel.

Blauwe bessen

Stikgevaar, dus blauwe bessen halveer ik.

Bloemkool

Geven we net als broccoli in een stronkje. Goed gaarkoken.

Broccoli

Broccoli wordt vaak getipt als groente om mee te beginnen met de Kleintjes methode, omdat de baby’s zo’n stronkje goed vast kunnen houden. Wij koken broccoli voor onszelf (zonder zout) en geven dan een stronkje aan Luuk. De eerste keer bleven al die sliertjes broccoli hangen in zijn keel dus Luuk moest er flink van hoesten. De volgende keer ging het al een stuk beter!

Brood

Brood volgens de Rapley methode

Ik ben gestart met het geven van een stukje vers bruin brood (geen volkoren). Geen succes! Het werd een deegbal die in zijn gehemelte bleef kleven en hij stikte er half in. Huilen! Na me nog wat verder te hebben ingelezen in de Rapley methode vond ik wat handige tips over het geven van brood.

De volgende keer haalde ik het brood een paar uur voor het geven uit de vriezer, zo wordt het een beetje droog. Wat boter en 100% pindakaas erop en ja hoor, nu ging het prima. De eerste keer sneed ik de korstjes eraf en deelde een halve boterham in twee lange, brede repen. Daarna liet ik de korstjes er gewoon aan.

Ook het brood licht roosteren werkt goed voor ons, als ik vergeet het op tijd uit de vriezer te halen. Dit was eigenlijk alleen de eerste maand nodig, daarna ging een broodje er ook goed in als hij vers was. Qua beleg varieer ik met 100% pindakaas, jam of fruitpuree, dadelpuree, appelstroop, jonge kaas, eiersalade, geprakte avocado of banaan.

Champignons

Ik halveerde een grote champignon en bakte deze vrij lang in wat olie. Ik had het niet verwacht maar Luuk slikte de halve champignon in één keer door! Dat was even schrikken (voor ons dan, hij rilde even en ging rustig verder). De andere helft sneden we daarom in drie kleine stukjes en die gingen ook zo naar binnen. Sindsdien snijden we champignons bij voorkeur in plakjes.

Andere paddenstoelen zoals oesterzwammen, snijd ik in lange reepjes.

Cherrytomaatjes

Cherrytomaatjes snijd ik in vieren. Doordat deze kogelrond zijn, vormen ze een stikgevaar. Daarom mag je deze nooit in zijn geheel geven.

Courgette

Van courgette snijd ik een flink stuk af van een centimeter of acht. Ik schil de courgette niet en snijd hem vervolgens in de lengte in vieren. Deze stukken kook of roerbak ik tot ze zacht zijn.

Doperwten

Rapley doperwten

Doperwtjes leken me een beetje eng, ik was bang dat hij zich hier makkelijk in zou verslikken, maar Luuk bleek er uitstekend mee overweg te kunnen! Hij kauwde er wat op en slikte ze zo door. Hij beheerst de pincetgreep op dit moment (7 maanden) nog niet, dus we hebben de erwtjes aan hem gegeven, één voor één (niet helemaal volgens de Rapley methode dus). Ik heb de erwtjes 4 minuten gekookt en had wat kleine exemplaren uitgezocht. Na een maand of 10 beheerste hij de pincetgreep goed, en kan hij ze zelf pakken.

Druiven

Omdat druiven rond zijn, vormen ze een stikgevaar. Ik snijd druiven dan ook in vieren.

Ei

Als we een gebakken ei eten, snijd ik er een flinke reep af voor Luuk. Hij moet er soms nog wat van hoesten omdat het ei zo breekbaar is en hij er dus makkelijk een te groot stuk van afbijt, maar hij krijgt het goed weg en vindt het heerlijk.

Frambozen

Frambozen snijd ik in de lengte in kwarten. Een beetje zuur, maar toch wel een succes!

Kers

Kersen halveer ik en ik verwijder uiteraard de pit ;-)

Komkommer

Van komkommer snijd ik redelijk dikke schijfjes. Meestal maakt hij het midden al snel stuk met zijn vingers waardoor hij het goed vast kan houden, en dan krijgt hij daar wat van binnen. Wat ook goed werkt is een lang stuk komkommer in de lengte in vieren snijden, dan kan je kleintje het makkelijk afschrapen. De schil laat ik er aan zitten. Dit vind ik een superhandige groente om altijd in de koelkast te hebben. Handig als we iets eten wat de kleintjes niet mogen (pizza bijvoorbeeld) of als we weinig tijd hebben. Ook handig voor onderweg!

Mandarijn

Mandarijn vind ik een beetje een lastig soort fruit om te geven. Wat ik meestal doe is het stugste gedeelte van het vlies wegsnijden en dan geef ik het aan Tess terwijl ik het nog vasthoudt. Ze zuigt het partje mandarijn dan als het ware leeg.

Mango

Mango schil ik en dan geef ik een flinke part van één van de bolle zijden. Mango is natuurlijk ontzettend glad en op deze manier kan hij het met beide handjes nog redelijk vasthouden.

Meloen

Meloen vindt Luuk superlekker! Ik snij het in parten met de schil er nog aan. Hij vindt het erg lekker om er op te sabbelen en soms krijgt hij het voor elkaar een stukje af te bijten. Na een paar keer at hij de meloen ook daadwerkelijk op, en ook nu hij bijna een jaar is, is dit nog steeds zijn favoriete fruit.

Paksoi

Van paksoi snijd ik lange repen van een paar centimeter lang en ongeveer 1,5 cm breed. Vervolgens roerbak ik ze een paar minuten in wat olie.

Paprika

Paprika snijd ik in brede repen. Wat olie erover en dan zo’n 25 minuten in de oven, dan zijn ze lekker zacht. Wel goed af laten koelen! Ik roerbak ze ook regelmatig in wat olie, of ik kook ze tot ze zacht zijn. Altijd een succes!

Peer

Rapley methode - peer

Peer is glad en daardoor moeilijk te pakken, we hebben dus expres een maandje gewacht voordat we dit gaven. Ik schilde de peer, sneed er plakken van en verwijderde het klokhuis. Zo ontstaat er een soort ring die een stuk makkelijker vast te pakken is dan een partje peer. Luuk vond het heerlijk maar beet er al snel te grote stukken af die dus net zo hard weer naar buiten kwamen. Hij vond het wel erg lekker! De tweede keer ging dit overigens al een stuk beter. Toen hij ouder werd en het eten beter kon vasthouden, zijn we de peer in kwarten gaan snijden.

Perzik

Bij de supermarkt zag ik in de vriesafdeling een pak met schijfjes perzik zonder schil. Leek me ideaal! De schijfjes waren echter erg dun en Luuk heeft nogal de neiging om op zijn eten te zuigen, dus hop het hele schijfje slikte hij in één keer in! Hij schrok ervan (ik nog harder) en hij begon heel hard te huilen (terwijl er eigenlijk niets aan de hand was). Dit heb ik dan ook nog niet opnieuw durven geven, de volgende keer geef ik hem denk ik een grotere part of een halve perzik.

Peultjes

Van peultjes verwijder ik de boven-en onderkant en ik haal eventuele ‘draden’ langs de rand van de peul weg. Vervolgens kook ik ze een paar minuten en dan geef ik ze in zijn geheel.

Pompoen

De pompoen (een flespompoen) had ik gehalveerd zonder te schillen en deze met wat olijfolie besprenkeld en vervolgens een uur in de oven gedaan op 200 graden. Hij wordt dan perfect zacht. Even de schil eraf halen en toen hebben we Luuk een part hiervan gegeven.

Pruim

Pruimen schil ik en dan snijd ik ze doormidden om de pit te verwijderen.

Sinaasappel

Van sinaasappel snijd ik partjes en die nog eens doormidden, met de schil er nog aan voor de houvast. Dit knabbelt/zuigt Luuk zo naar binnen.

Sla

Eenvoudigweg een stuk afgescheurde sla. Vooral leuk om mee te spelen!

Sperziebonen

Deze liet ik heel en kookte ze goed gaar, een paar minuten langer dan die voor onszelf. Hij kreeg ze maar moeilijk stuk maar heeft het in ieder geval geproefd.

Spinazie

Spinazie roerbak ik even zodat het wat slinkt. Luuk heeft hier wel wat moeite mee, spinazie is natuurlijk een beetje taai en de structuur van geroerbakte spinazie is ook apart.

Tomaat

De tomaat kruis ik aan de onderkant licht in en dan leg ik hem even in kokend water. Dan kun je de schil er heel makkelijk aftrekken. (Dit kun je ook prima achterwege laten hoor, maar vond ik de eerste keren fijn) We geven Luuk er schijfjes van, de pitjes verwijder ik wel eerst. Dit vindt hij super lekker!

Venkel

Van venkel hadden we geen hoge verwachtingen, zo’n uitgesproken smaak! Toch vond hij het wel lekker. Ik sneed er reepjes van en roerbakte die een paar minuten in wat olie.

Wortel

Bij wortel snijd ik een flink stuk wortel van een centimeter of zes af en die halveer ik in de lengte. Dit kook ik tot het goed zacht is.

Yoghurt

Wij geven dikke Griekse yoghurt (10% vet) met een lepeltje. Luuk trekt wel een zuur gezicht bij het eerste hapje maar vervolgens laat hij duidelijk merken dat hij meer wil.

Wanneer stoppen met de Rapley methode?

Uiteindelijk zijn we toen Luuk ongeveer 13/14 maanden oud was, min of meer vanzelf gestopt met de Rapley methode. We merkten dat hij het ook prima vond om lekker met de pot mee te eten. Sindsdien geven we hem de losse ingrediënten van het gerecht niet meer apart, maar krijgt hij precies wat wij ook eten. We hebben hem toen korte tijd gevoerd als we bijvoorbeeld soep aten of curry. Bij 15 maanden wilde hij dat niet meer, en sindsdien eet hij helemaal zelf.

Ik houd nog wel rekening met het toevoegen van zout. Dit doe ik voor onszelf zoveel mogelijk nadat ik al heb opgeschept voor Luuk. En erg zoute voedingsmiddelen als chorizo geven we hem ook nog niet. Verder krijgt hij precies wat wij zelf ook eten, al vind hij uiteraard lang niet alles lekker ;-) Herkenbaar?

Recepten voor dreumes

Spinaziemuffins met banaan

Af en toe maak ik een lekker recept speciaal voor onze kleine dreumes. Niet persé altijd helemaal Kleintjes-proof, maar hij vindt het heerlijk!

Geef jij jouw baby ook bijvoeding volgens de Rapley methode? Als je nog goede tips hebt, laat het me weten in de comments!

2 Reacties

 • Leonneke
  15 september 2021 at 11:33

  wat fijn om dit te lezen! Onze dochter is nu 4,5 maand en ik wil zo langzaamaan eens gaan beginnen. Dankjewel voor je tips!

  Reply
  • Sandra
   17 september 2021 at 18:18

   Leuk Leonneke, ben super benieuwd naar jullie ervaringen! Wij begonnen rond die tijd met prakjes maar dat ging dus niet heel goed. Dus toen hij groot genoeg was voor de Rapley methode (daarvoor moeten ze goed kunnen zitten, Luuk was toen 6 maanden), zijn we hiermee begonnen.

   Reply

Laat een reactie achter