Brrrr, het wordt steeds kouder, dus tijd voor snert! Of erwtensoep. Hoe noem jij deze soep eigenlijk? Van huis uit heb ik altijd meegekregen dat het snert heet, maar volgens mij is de officiële term erwtensoep. Nou ja, maakt ook niet uit. Hoe je het ook noemt, deze soep smaakt heerlijk!
Snert recept
Ik heb dit recept al een hele tijd in huis en weet eigenlijk niet meer waar ik het vandaan heb gehaald. Wel weet ik dat het mijn favoriete recept voor erwtensoep is! Le husband is er ook gek op, want er zitten maar liefst drie verschillende soorten vlees in…
Tip: erwtensoep smaakt de volgende dag nog lekkerder, dus maak dit recept het liefste een dag van tevoren!
Verschil snert & erwtensoep
Is het nou snert of erwtensoep? Ik stelde de vraag laatst via mijn Instagram-account, en werd er op gewezen dat er wel degelijk verschil is tussen erwtensoep en snert. Ik dacht eigenlijk dat snert een streeknaam was voor erwtensoep, maar er schijnt dus een verschil te zijn.
Ik moet wel zeggen dat ik online heel veel verschillende theorieën vindt… Zo lees ik op een site dat ‘t wel hetzelfde is, maar dat de soep pas na de tweede dag snert genoemd mag worden. Andere sites zeggen weer dat erwtensoep pas snert mag heten als er varkensvlees (en botten) in gaat. En weer andere sites zeggen dat er helemaal geen verschil is tussen de twee.
Ach ja, eigenlijk maakt het ook niet uit wat voor naam je deze klassieke Nederlandse soep geeft, het gaat erom dat onderstaande erwtensoep (of snert) lekker is. En dat is ‘ie!
Rookworst
Bij deze soep hoort natuurlijk een lekkere rookworst. Welke de lekkerste is, laat ik aan jullie zelf over. Zelf ben ik groot fan van de Hema-rookworsten. Soms haal ik een voorraadje in huis en vries ik er een paar in, want er zit helaas geen Hema-filiaal in het dorp waar ik woon.
Erwtensoep invriezen
Over invriezen gesproken… Ik maak graag een grote portie van dit recept en vries dan een deel in. Altijd handig om zo’n lekkere maaltijdsoep op voorraad te hebben in de vriezer. De soep blijft ingevroren zeker een paar maanden goed, dus je komt er makkelijk de winter mee door!
Tip: als je ook zo gek bent op maaltijdsoepen, dan vind je deze Mexicaanse bonensoep vast ook lekker!

Erwtensoep – Snert – recept voor een heerlijk vullende soep
Ingrediënten
- 400 gr spliterwten
- 2 liter vleesbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 2 schouderkarbonades (deze laat ik ook wel eens weg)
- 200 gr 200 gr spekblokjes
- 2 preien
- 2 wortelen
- 2 aardappels
- 1 knolselderij
- 1 rookworst
- peper
Zo maak je het
- Doe de spliterwten met de bouillonblokjes, laurier en twee liter water in een grote pan en breng aan de kook.
- Voeg de schouderkarbonades (in hun geheel) en de spekblokjes toe en laat het zachtjes 30 minuten koken.
- Snijd ondertussen de prei, wortels, aardappel en knolselderij in kleine stukjes en voeg deze toe aan de erwtensoep. Laat nog 30 minuten zachtjes koken en roer regelmatig.
- Gebruik je een verse rookworst? Kook deze dan in de laatste 20 minuten mee. Als je een niet-verse rookworst gebruikt (zoals die van Unox), dan hoef je dit niet te doen.
- Vis nu de schouderkarbonades uit de soep en snijd in kleine stukjes. Voeg deze weer toe aan de erwtensoep. Snijd ook de rookworst in kleine stukjes en doe deze weer terug in de pan.
- Breng de erwtensoep op smaak met peper. Zout is niet nodig. Is de snert te dik? Dan kun je deze altijd verdunnen met wat extra water of bouillon.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties