soep

Erwtensoep – Snert – recept voor een heerlijk vullende soep

Snert - Erwtensoep

Brrrr, het wordt steeds kouder, dus tijd voor snert! Of erwtensoep. Hoe noem jij deze soep eigenlijk? Van huis uit heb ik altijd meegekregen dat het snert heet maar volgens mij is de officiële term erwtensoep. Nou ja, maakt ook niet uit. Hoe je het ook noemt, deze soep smaakt heerlijk! Ik heb dit recept al een hele tijd in huis en weet eigenlijk niet meer waar ik het vandaan heb gehaald. Wel weet ik dat het mijn favoriete recept voor erwtensoep is! Le husband is er ook gek op, want er zitten maar liefst drie verschillende soorten vlees in…

Tip: erwtensoep smaakt de volgende dag nog lekkerder, dus maak dit recept gerust een dag van tevoren!

Verschil snert & erwtensoep

Is het nou snert of erwtensoep? Ik stelde de vraag laatst via mijn Instagram-account, en werd er op gewezen dat er wel degelijk verschil is tussen erwtensoep en snert. Ik dacht eigenlijk dat snert een streeknaam was voor erwtensoep, maar er schijnt dus een verschil te zijn. Ik moet wel zeggen dat ik online heel veel verschillende theorieën vindt… Zo lees ik op een site dat ‘t wel hetzelfde is, maar dat de soep pas na de tweede dag snert genoemd mag worden. Andere sites zeggen weer dat erwtensoep pas snert mag heten als er varkensvlees (en botten) in gaat. En weer andere sites zeggen dat er helemaal geen verschil is tussen de twee. Ach ja, eigenlijk maakt het ook niet uit, het gaat erom dat onderstaande erwtensoep (of snert) lekker is. En dat is ‘ie!

Erwtensoep – Snert – recept voor een heerlijk vullende soep

0 from 0 votes
Course: DinerCuisine: NederlandsDifficulty: Gemiddeld
Voor

6

personen
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

1

hour 
Calorieën

534

kcal

Een Nederlandse klassieker: erwtensoep. Smaakvolle maaltijdsoep met rookworst.

Ingrediënten

  • 400 gr spliterwten

  • 2 liter vleesbouillon

  • 2 laurierblaadjes

  • 2 schouderkarbonades (deze laat ik ook wel eens weg)

  • 200 gr 200 gr spekblokjes

  • 2 preien

  • 2 wortelen

  • 2 aardappels

  • 1 knolselderij

  • 1 rookworst

  • peper

Bereiding Snert

  • Doe de spliterwten met de bouillonblokjes, laurier en twee liter water in een grote pan en breng aan de kook.
  • Voeg de schouderkarbonades (in hun geheel) en de spekblokjes toe en laat het zachtjes 30 minuten koken.
  • Snijd ondertussen de prei, wortels, aardappel en knolselderij in kleine stukjes en voeg deze toe aan de erwtensoep. Laat nog 30 minuten zachtjes koken en roer regelmatig.
  • Gebruik je een verse rookworst? Kook deze dan in de laatste 20 minuten mee. Als je een niet-verse rookworst gebruikt (zoals die van Unox), dan hoef je dit niet te doen.
  • Vis nu de schouderkarbonades uit de soep en snijd in kleine stukjes. Voeg deze weer toe aan de erwtensoep. Snijd ook de rookworst in kleine stukjes en doe deze weer terug in de pan.
  • Breng de erwtensoep op smaak met peper. Zout is niet nodig. Is de snert te dik? Dan kun je deze altijd verdunnen met wat extra water of bouillon.

Opmerkingen

  • Maak de soep gerust een dag van tevoren klaar, hij wordt er alleen maar lekkerder van.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten