Menu
hersenspinsels

Eten doe je met je ogen

Charlotte Russe - langevingertaart

Wist je dat je deels met je ogen bepaalt hoe lekker je iets vindt? Net als je smaak en je reuk bepaalt ook je zicht wat je ergens van vindt. Zo zal een taart die er prachtig uitziet al snel beter smaken dan eentje die er maar zielig bij staat. Als je je ogen open hebt, althans. Sluit je ze, dan kan de smaaktest opeens heel anders uitvallen. In de keuken en aan tafel zijn het dus onze ogen die voor een groot deel bepalen wat we ergens van vinden. En dat begint al bij het bereiden van het gerecht.

Het oog wil ook wat

Ontbijttaart met aardbeien

Ga je een aardbeientaart maken, dan maakt het voor het eindresultaat niet zo veel uit hoe de aardbeien die je erin verwerkt eruitzien. Je hakt of snijdt ze waarschijnlijk toch in stukjes, en verwerkt ze niet in zijn geheel in de taart. Toch is de kans groot dat je uit de bak met aardbeien als vanzelf de mooiste, grootste exemplaren vist om mee aan de slag te gaan. Gestuurd door je ogen ben je op zoek naar manieren om je taart extra lekker te maken. Doordat we grote, gave aardbeien die perfect van kleur zijn automatisch als lekkerder bestempelen, zijn we geneigd om deze ook bij het bereiden van een taart er als eerste tussenuit te pikken.

Dat bereiden, dat doen we overigens ook het liefst met apparatuur die er goed uitziet. Echt waar, zelfs daar doen je ogen goed hun werk. We werken veel liever met een KitchenAid keukenmachine in een hippe kleur dan met onze oude mixer in verschoten wit. Niet alleen omdat die keukenmachine sneller en gemakkelijker werkt, nee, ook omdat we er gewoon blijer van worden als we hem zien, en onze ogen ongemerkt het signaal geven dat dit beter, leuker, fijner is. Zo werkt het overigens met wel meer apparaten. Koffie uit een super-de-luxe koffiemachine smaakt, als je je ogen openhoudt, doorgaans ook beter dan wanneer je een oud koffiezettertje gebruikt. Maar of dat met je ogen dicht nog steeds het geval is?

Ze helpen je proeven

Gepocheerde kokoskip met komkommersalade

Niet alleen in de keuken maar ook aan tafel spelen je ogen een belangrijke rol. Door te kijken naar wat er op je bord ligt, krijg je een eerste indruk van wat je gaat proeven. Hier bereid je je als het ware op voor. Zie je een knalrode peper liggen, dan weet je dat het pittig gaat worden. Ook zorgen je ogen voor een eerste indruk van het gerecht. Ook hier geldt weer dat een goede presentatie dus een deel van de smaak die je gaat ervaren kan bepalen. Een keurig en aantrekkelijk opgemaakt bord met eten zal je al snel beter smaken dan een gerecht dat op je bord is gekwakt en er niet al te aantrekkelijk uitziet. Of dit oordeel smaaktechnisch terecht is, dat valt nog maar af te wachten. Maar je ogen, die hebben direct bij de eerste indruk al hun oordeel gegeven, en dit gaat je ervaring hoe dan ook beïnvloeden.

Dit artikel is een gesponsord artikel (advertorial). Voor meer informatie over gesponsorde artikelen, verwijs ik je graag naar mijn disclaimer.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter